200 inlägg av lågpulsträning, hälsa, ”märkliga recept” och fakta!

200inläggDet är en märklig känsla att kika på bloggöversikten numera. Det har blivit nästan 200 inlägg totalt sedan ”Led genom exempel” tog form. Jag minns hur det kändes att ha nästan 100 inlägg mer eller mindre i huvudet baserade på diskussioner, böcker och upplevelser. Det var ett näst intill frenetiskt skrivande från början, vilket också har lett till att bloggen har haft nästan 100 000 sidvisningar (helt ofattbart).

Nu har skrivandet sansat sig lite och jag upplevera att det svårare att hitta såväl tid som inspiration att skriva med nya vinklingar och inlägg med intressanta tema.

Hur som helst, här kommer en sammanfattning av bloggen så här långt, framlyftning av några olika teman och de inläggen som jag bäst tycker beskriver hur mina egen resa har utvecklats under denna tiden! Nyfiken?

Vad har bloggen berört?

Som alltid är det viktigt att betona att det här [min resa] har skett över lång tid. Det skulle ha varit helt otänkbart för ett år sedan.

Bilden över de taggar som använts reflekterar på ett bra sätt bloggens innehåll. Hälsa genom lågpulsträning och naturlig mat kombinerat med inslag av rolig, annorlunda och ibland högintenstiv träning samt försök att inspirera till förändring!

Mat

Vi måste ifrågasätta hur bra vår tids "snabba" och "raffinerade" mat är för oss!

Vi måste ifrågasätta hur bra vår tids ”snabba” och ”raffinerade” mat är för oss!

Istället för att inleda med träningsperspektivet väljer jag maten. Jag står fast vid att det är 80% av all förändring gällande hälsa. Det måste börja med maten. Det är liksom nyckeln till god hälsa.

Under tiden som jag har skrivit har det ”rasat” debatter kring vad som är rätt och fel diet. LCHF, Paleo, 5:2-dieten, vegan, tallriksmodell med mera. Förvisso anser jag att det finns bättre och sämre ”dieter” – men om man tar ett steg tillbaka så kan det mesta fungera OM man äter mat av bra kvalité som inte är processad eller förädlad och kanske FRAMFÖRALLT förberedd så att det blir ätbart för oss människor!

Vänta nu, skrev jag just att tallriksmodellen kan fungera – japp. Men sedan skrev jag också att vi ska utesluta processad mat som inte är ”riktig mat” och ”förbereda ordentligt”. I mångt och mycket har vi gått oerhört fel gällande vår syn på mat – för igen, hur kan vi tro att en kemiskt framställd produkt som margarin skulle vara bättre för våra kroppar än äkta smör?

Min strävan i alla inlägg kring kost är att ge en nyanserad bild – förutom kanske just margarin – som väcker tankar och inspirerar till att ta små steg mot bättre mat. Visst tar det kanske lite extra tid – men så mycket bättre vi mår!

ekologisktVi måste ta ställning för ekologiskt och giftfritt. Vi måste ifrågasätta det som livsmedelsbolagen säger att ”vi vill ha” och vad de kallar nyttigt. Vi måste tillbaka till våra traditioner och den mat som höll oss friska och starka – för dagens ”snabba mat” gör oss feta och sjuka.

Matfusk och marknadsföring

Varför är det så kan man fråga sig? Är det verkligen så illa? Svaret är tyvärr ja. Alla kurvor pekar åt fel håll medan bolag som Coca-Cola framhäver att socker minsann inte gör dig sjuk (bland det värsta jag har läst). Andra bolag propagerar för ”A healthy choice” och säljer mellanmålsbars som är så fulla med skräp att vi måste klassa oss själva som fullständigt knäppa som tror på deras budskap. Men, det gjorde jag också för inte så längesedan – det som saknas är kunskap.

Blueberry delight...

Blueberry delight… Innehållsförteckningen är absolut ingen ”delight” och så långt från ”hälsosam” du kan komma.

Orken att våga säga nej och göra det krångligt för sig. Kunskapen att förstå vad deras produkter gör med våra kroppar och vår hälsa. För en sak som är säkert hela vägen ner på molekylnivå, du blir precis vad du äter. Maten är våra byggstenar. Om det är kass kvalité på dem, tja – ni fattar…

Recept

61DVSLexiNL__SY344_PJlook-inside-v2,TopRight,1,0_SH20_BO1,204,203,200_Av mina 200 inlägg är det nästan 40 recept. Många vilka jag själv aldrig varit i närheten av när bloggen började. Under tiden sedan jag startade har jag fermenterat allt från kål till citrondryck, lärt mig blöttlägga spannmål i fil och nu sist baka med surdeg. Igen kan det tyckas jobbigt – och kanske också snobbigt – men min motfråga är given:

Varför vi slutade med våra traditionella tillredningar bara för att en labbråtta (läs hel industri) sa att det kunde göras snabbare utan skadliga sidoeffekter?

Det är just de skadliga sidoeffekterna vi börjar se nu…

Träning

All träning är bra träning. Låt mig börja där för att vi inte ska gå snett under den här rubriken. Under tiden jag har skrivit bloggen har jag haft otaliga diskussioner kring vilket träningsupplägg som är ”bäst” och vad som ger ”snabbast resultat”. Jag är så pragmatisk att jag instämmer att alla träning som blir av är bättre än träning som inte blir av. MEN, med det sagt så tränas det på tok för mycket och på tok för hårt för mångas bästa!

Header5-1

Igen är det kopplat till väldigt mycket marknadsföring. Allt ska vara hårt, effektivt, snabbt och tungt. No pain, no gain. More pain, more gain.

Läs om Ido Portal - han har en unik syn på hälsa!

Läs om Ido Portal – han har en unik syn på träning!

Min strävan i allt jag skriver om träning är att det ska inspirera till att se på fysisk aktivitet annorlunda. För logiken more pain, more gain stämmer inte. Det är kort och gott fel och leder inte helt sällan till skador, olust och att man är konstant trött. Det finns bättre – och ROLIGARE – sätt att skaffa sig ”magrutor” eller ”drömkroppen”. Det stavas riktig mat kombinerat med genomtänkt, medveten, mätbar och långsiktigt hållbar träning

Förändring mot bättre hälsa

Samtliga inlägg är tänkta att på något sätt inspirera till bättre hälsa. För att göra det måste man ha något att utgå ifrån och jämföra med. Det är skälet till att jag under perioder skrivit mycket om förändringsteori. Nyckeln till hållbar förändring, att inte pusha sig stenhårt under en period för att sedan falla tillbaka, är att vi måste flytta vår ”utgångspunkt”. Vi måste arbeta med konkreta verktyg som hjälper oss att hantera uppfattningen om oss själva!

Zemanta Related Posts ThumbnailAll förändring bör ske i lagom takt så att det vi vill uppnå blir det nya ”normaltillståndet”. Det har jag försökt betona under resans gång genom diverse inlägg om att skaffa sig en utgångspunkt att mäta mot – och då menar jag inte bara vikt utan allt som kan tänkas. Kläder (mått), vikt, foton, hur kroppen ”känns”, hur magen fungerar, hur sömnen funkar – you name it. Ju mer mått desto bättre. Helhet före detaljstyrning!

En sista tanke som genomsyrat många av inläggen är att du inte har roligare än du gör dig – så VÅGA VARA NYFIKEN (och även rädd ibland)!

Avslutande tankar

Bloggen är ett sätt för mig att få utlopp för en återupptäckt skrivglädje och samtidigt försöka göra skillnad genom att öka medvetenheten kring hur vi med små förändringar kan bli väldigt mycket piggare, starkare och hälsosammare.

Zemanta Related Posts ThumbnailMin egen resa började skakigt ur ett träningsperspektiv där en skada gjorde att jag tvingades öka min egen kunskapsnivå för att kunna fortsätta leva som jag vill. Många små steg har sedan lett till att omgivningen uppfattar det som att jag har gjort ENORMA förändringar och ingrepp i såväl mat som träningsupplägg. För min egen del känns det bisarrt nog inte så. Det är först när jag ställer mina tankar idag mot hur jag tänkte för ett år sedan som jag inser hur andra ser resan.

Några nyckelfaktorer jag identifierar?

  • Att se ekologiskt som standardvalet – hur kunde vi få det till något annat?
  • Att se det som en självklarthet att äta så hälsosamt som möjligt med allt vad det innebär i att förbereda mat enilgt gammal visdom, aktivt avstå vissa produkter och vara väldigt selektiv generellt
  • Att träning numera är ett komplement till en hälsosam livsstil – innan var träningen den dominanta faktorn. Nu är det snarare ett medel för att vara hälsosamt stark och kunna göra allt jag vill utan hinder. (Läs: Springa maraton, skogsturer, busa med barnen, klättra, köra stenhårda cirkelpass med kollegorna och orka med att vara på topp hela tiden i min vardag)
  • Att alltid våga prioritera hälsa och familj framför jobb – min inställning har gått från att jobbet ”måste man göra” till att det är något jag ”väljer att göra”.

Som alltid är det viktigt att betona att det här har skett över lång tid. Det skulle ha varit helt otänkbart för ett år sedan. Att laga mat till barnen efter jobbet utan att använda mikron för att värma eventuella rester skulle jag bara skrattat åt, men idag känns det självklart och väldigt tillfredsställande att inte ha det som förstahandsval att stråla maten varm. Det är milt sagt märkligt att så många blir provocerade av att jag tar ställning och aktivt väljer att INTE äta vissa saker.

Så även om det skrivs mindre ofta på bloggen så fortsätter min egen strävan mot en livsstil som känns hållbar och hälsosam. För mig, för min familj och för min omgivning som garanterat påverkas. Det är min ambition.

Det är för mig att leda genom exempel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.