Aerobic Deficiency Syndrome – eh, vad är det nu då?

Zemanta Related Posts ThumbnailDet här är ett spännande tema som jag vill skriva om – mycket för att jag har upplevt precis hur galet det känns i kroppen, även om jag aldrig gick hela vägen in i väggen!

Dr Phil Maffetone – författaren av ”The Big Book of Endurance Training and Racing” – har uttryckt just ”Aerobic Deficiency Syndrome” som en förklaring på ”överträning”/”utbrändhet”.

Det ger en oerhört intressant förklarande aspekt kring vad som händer vid obalanser mellan det aeroba och anaeroba systemet. Nyfiken?

Att ”inte ha tid att träna” på lång tid och sedan ta tag i det…

Det här inlägget kan sägas bygga vidare på ett tidigare jag skrivit om hur många ska ”komma igång igen” nu efter sommaren med riktigt hård träning. Det är också relaterat till hur tillvaron ser ut med stress och livssituation men det lämnar jag till ett annat inlägg – för den intresserade rekommenderar jag dock att läsa det här för en grundlig genomgång av vad kortisol gör med kroppen…

Hur som helst, ofta slutar det med en anmälan till Stockholm Maraton, Göteborgsvarvet eller ett Bootcamp – vilket i sig är bra – men sedan drar träningen igång!

Intervaller, blodsmak och mjölksyra – No Pain, No Gain.

Ledsen alla – bad idea!

Anaeroba systemet steppar upp och gör dig till en riktig elitidrottare – i minst 5 minuter.

Jo, jag vet att det kan ”kännas skönt att verkligen få ta ut sig”. Jag vet att det KAN ge snabba resultat. MEN jag VET också hur hög risk det är.

Speciellt hög risk blir det om vi kommer från en period med hårt jobb, dålig sömn, risig mat (semester någon?), mycket alkohol och låg fysisk aktivitet. Kroppen är inte riktigt rustad för att maxa då – även om ”det känns bra att vara igång igen”. Det känns ofta bra ändå tills träningsvärken kommer 2 dagar efter första passet och gör att det inte går att komma upp och nerför trappan hemma efterföljande vecka…

OK, det var inte träningsvärk inlägget handlade om, utan ADS

turboVad som händer på ett annat plan är att ditt aeroba system – basenergin ni vet – inte är med på noterna. Det klarar inte att producera tillräckligt med energi för att stötta upp! Enter turbo-mode. Anaeroba systemet steppar upp och gör dig till en riktig elitidrottare – i minst 5 minuter. Musklerna rusar igenom det lagrade sockret i musklerna och… KRASCH.

Det anaeroba systemet är inte designat att ta oss igenom längre ansträgning. Snarare runt ett par minuter riktigt hård ansträngning. Så vad händer när vi kör på överväxel för att ta oss igenom pass, efter pass, efter pass, efter pass..?

Jag vill påstå att du gör mer skada än nytta. Du tar ett redan dåligt fungerande system och kör det i botten.

Men, det funkar för mig…

Ok, det finns de med en genuppsättning som klarar det här – jag skulle aldrig säga något annat och grattis om du är en av dem – MEN det är ganska sannolikt att du inte är en av dem. Jag är det verkligen inte. Det brukade ta runt 3-5 veckor för mig efter sommaren innan jag var sjuk – läs förkylning, hosta, snorig – i minst 2 veckor och sedan höll det på så under hela vinterhalvåret. (Året som gått har jag kunnat träna kontinuerligt hela tiden och är i mitt livs bästa form!)

Aerobic Deficiency Syndrome

Det här kallar Maffetone för ”aerobic deficiency syndrome”. Helt enkelt underutnyttjande av det aeroba systemet och överutnyttjande av det anaeroba. Typiska symptom?

  • Fysiskt trött
  • Mentalt trött
  • Hjärnan känns ”slö”
  • Återkommande skador
  • Viktuppgång trots hård träning
  • Blodsocker berg-och-dalbana – när kroppen inte kan dra på fett så får du seriösa socker-cravings
  • Hormonobalanser – framförallt på grund av konstant överflöd av kortisol
  • Dålig blodcirkulation
  • Försvagat immunförsvar – typiskt vanligaste symptomet. Förkyld någon?
  • Klarar inte av träning i stora mängder

Helt seriöst, om du tränar hårt, har riktigt risigt humör och fortfarande inte rör dig neråt i vikt (om det är ett mål) – så är det dags att tänka om!!

Vad rekommenderas då?

Jag kan inte betona nog vilka resultat alla kan få av att bygga upp en aerob baskapacitet INNAN man drar på med de högintensiva träningspassen. Jag vet att det är en jobbig upplevelse att springa långsamt ett tag – men jag vet också hur mycket nytta det gör och vilka resultat du får!

Våga ta steget och bryt mönstret med sommar utan träning, hård träning i början av hösten, sjuk över vintern och panik inför sommaren! Ge min träningsfilosofi en chans eller läs åtminstone på kring kost och träning!

Igen samma tjat om lågpulsträning, lågpulsträning, LÅGPULSTRÄNING!

För att ta ett citat ur Maffetones bok The Big Book of Health and Fitness om det hela:

”For a workout to be truly aerobic, you should be able to exercise the same way for many weeks and months with continued benefits. And, when you’re finished each workout, you should feel greatnot tired or sore, and certainly not ready to collapse on your couch. Nor should you have cravings for sugar or other carbohydrates – your workout should program your body to burn more fat, not sugar.”

Stämmer det in på din träning?

Avslutande tankar

Det kan ta tid innan du ens kan springa i MAF-puls – läs avsnittet ”hur man kommer igång med lågpulsträning” – MEN det är VÄRT DET!

Jag är fast övertygad om att när vi börjar från början – där vår förmåga är just idag – och bygger därifrån så går vi inte fel! Vi blir inte sjuka, trötta och skadade. Vi mår inte dåligt UNDER TIDEN!

bild 3

Glad och uppiggad efter träningen – det går faktiskt att få resultat ändå!

Träning kan vara något SKÖNT – och ändå ge STORA resultat. No pain, no gain låter tufft – men det är inte hälsosamt varken på lång sikt eller kort sikt. Punkt. Slut.Till sist går även de hårdaste sönder av den konstanta nötningen på kroppens system utan tillräckligt mycket återhämtning. Den som inte tror mig bör läsa lite biografier av riktigt framgångsrika elitidrottare och ta sig en funderare på om vad de gör med sina kroppar är hälsosamt eller inte…

Våga led genom exempel – träna långsamt för att bygga en stark bas och krossa allt motstånd när det verkligen gäller istället – INTE varje träningspass!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.