Allergiexperimentet år 2… Misstänker att gluten är boven!

rp_megaphone-300x1991.jpgKära läsare, är det något jag är stolt över så är det serien med inlägg om hur man kan klå sin pollenallergi med mat. Som ni vet är jag också väldigt mycket för att prova saker och se hur det går.

Således lade jag till surdegsbröd i höstas/vintras till min kost då det, gjort ordentligt och på fullkornsmjöl ska vara ok enligt Weston Price.

Jag misstänker att jag nu betalar priset för att jag återintroducerat – om än i liten skala – gluten i min kost. My god så j-la knockad jag har varit i ett par dagar av allergin. Så här kommer ett inlägg om det!

Förra året var helt otroligt!

Det går bort igen. Helt. Tyvärr.

Det går bort igen. Helt. Tyvärr.

Jag gick hela sommaren och väntade på en allergichock som inte kom. Givetvis blir man lite nöjd och lite kaxig, vilket var skälet till att jag började återintroducera spannmål i kosten. Jag läste på ordentligt och tänkte mig att surdegsbröd på fullkorn borde kunna funka eftersom det ändå är en relativt bra efter att man fermenterat mjölet. Jag lärde mig baka med surdeg och har verkligen börjat uppskatta hantverket i riktigt bra bröd!

Jag misstänker att det var ett riktigt dåligt beslut!

Under våren hade jag inga känningar, vilket gjorde att jag inte direkt var förberedd på det som hände när gräset började blomma.

Jag blev helt överrumplad när helt plötsligt näsan började klia och jag nyste konstant i en halv dag. Men, vad f-n liksom. En hel sommar utan några som helst symptom och nu är jag superkass igen. Nu har det varit på samma sätt i flera dagar vilket gör at jag inser att det inte bara är en tillfällighet.

Är det en slump?

Skulle förvisso kunna vara en slump givet att jag inte har vetenskapligt mätt halterna av pollen de olika somrarna, men såhär stor skillnad tror jag inte är en slump. Det är verkligen e oerhört markant skillnad mot förra sommaren.

Vad göra?

Jag tror på att alltid göra medvetna val och sedan utvärdera dem! Oavsett om resultatet inte blir det vi vill!

Jag tror på att alltid göra medvetna val och sedan utvärdera dem! Oavsett om resultatet inte blir det vi vill!

Jag inväntar nu med spänning min födoämnesallergianalys från labbet i Tyskland. Kanske kan den ge mig mer svar. Oavsett så är det med tungt hjärta jag slutar äta gluten igen. Jag misstänker att jag kommer fortsätta att baka för att ge bort och för att familjen ska få rktigt bröd, men att må så här för min egen del är det inte värt.

Det är helt enkelt bara att bita i det sura äpplet och ge det ett år utan bröd för att nästa sommar utvärdera allergin igen!

Inget ont som inte har något gott med sig dock – det kommer glädja mina glutenintoleranta vänner att jag nu går in helhjärtat för att ta fram ett riktigt bra glutenfritt bröd!

Avslutande tankar

Att krampaktigt hålla fast vid saker som inte fungerar är inte min stil. Jag tycker det är en dålig idé och det är absolut inte att leda genom exempel. För mig är det viktigt att våga prova. Våga vara nyfiken. Experimentera och känna efter. Det är aldrig fel – men ibland går det fel!

Som nu misstänker jag. Jag var helt symptomfri på en kost utan spannmål och nu när det är tillbaka är jag kass igen. Inget vetenskapligt, men det räcker för mig. Jag ändrade något och mår sämre. Dags att ändra tillbaka.

För att våga erkänna att man har fel ibland – det är verkligen att leda genom exempel.

14 tankar kring ”Allergiexperimentet år 2… Misstänker att gluten är boven!

 1. Patrik

  Känner dessvärre igen mig. Lade undan allt vad gluten heter helt och blev lite kaxig för någon månad eller två sedan & började äta bröd igen, pasta (om än i liten mängd) och simsalabim var jag tillbaka i Claritynasken.

  Slutade ånyo tvärt & känner effekt efter endast 3 veckor. Sad but true….

  Svara
 2. Martin

  Härligt att du vågar omvärdera och pröva på det du brinner för! Respekt och ett riktigt led genom exempel!

  Svara
 3. Biggan

  Men du! Jag har provat baka glutenfritt surdeg.. Och varje gång jag tar en skiva ”kom ihåg att det ändå bara är IBLAND, det är som godis, BARA en skiva”, tankar som kommer med din blogg i bakhuvudet. 😀 Jag är jättenöjd med mitt glutenfria surdegsbröd!! 😀 Har inte fått till fluffigheten ännu, men jag jobbar och experimenterar mig fram! Smaken är som godis i alla fall! 😉

  Så strunta i gluten-surdegen, satsa på gf-surdeg i stället!! 😀

  Svara
 4. Ia Svärd

  Hej!

  Här kommer en fundering som inte har med det här inlägget att göra utan MAF-test.
  Har grottat ner mej i den fina boken ” The Big Book of Endurance, Training and Racing”.
  Min fundering är hur det fungerar att göra MAF-testet på ett löpband. Hittar inget om det i boken, men ser egentligen ingen anledning till varför det inte skulle funka. Det viktiga borde väl vara att jag sedan gör om testet på samma sätt, Eller?
  Vad tror du?
  MVH Ia Svärd

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej Ia!

   Jag har gjort mina på löpband. 🙂 går hur bra som helst! Vill du ha det liiite mindre optimistiskt skulle jag sätta löpbandet på 1 i lutning. Är det på 0 är det som att springa lätt nerför ute. Men självklart ska du göra testet på löpband, ger grymma möjligheter att replikera exakt framåt!

   Kör hårt!

   Svara
   1. Ia Svärd

    Oj vilket snabbt svar!
    Perfekt att det funkar med löpband. Gjorde nämligen testet på löpband på förmiddagen. Med lutning 1 dessutom 🙂
    Ska bli intressant att se om det blir resultat framöver. Försöker kombinera lågpulsträning ( mestadels löpning, paddling och cykling) med Crossfit. Kanske en hopplös combo med tanke på att pulsen i CrossFit inte direkt är i ”aerobiskt” läge… Begränsar dock dessa högpulspass till 2/vecka.
    //Ia

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

     Nejdå, det kommer bli ett grymt komplement. 2 crossfitpass i veckan är enligt mig lagom med 3 som allra mest. Lägger själv ev hårda pass med 1-2 dagars mellanrum där jag kör lågpuls. En intressant mätare är som sagt om de aeroba-MAFtiderna försämras, då är det något som är rejält fel (överträning, sjukdom på G etc) så kika efter det! Lycka till!!

     Svara
 5. Karin Sutare

  Gluten är riktigt lurigt. Kan ser fram emot experimenterandet med glutenfritt! Tack för att du delar med dig.

  Svara
 6. Anonym

  Hej! Det här har egentligen inget att göra med inlägget i fråga, men jag har ett önskemål gällande vad du skulle kunna skriva mera om i framtiden. Nämligen GMO! Jag vet inte hurudan kunskap du har om det, men jag tror i alla fall att de flesta knappt vet något och att det ändå är ganska aktuellt i dagsläget. Det är alltid så roligt och intressant att läsa vad du skriver, jag kan inte vänta tills du publicerar ett nytt inlägg!
  Ha det bra! Mvh. en trogen följare

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hmm jag kan bara instämma. Borde skrivas mycket mer om GMO. Jag är oftast ganska syrlig mot våra vänner i ”labbrock” generellt och jag har skrivit framförallt om eko – har helt enkelt inte kunskap nog för att skriva långa vettiga saker om GMO. Jag ska absolut klura på ett inlägg om det!! Jag är så oerhört mycket emot allt vad Monsanto och gänget står för och vår patetiska jordbruksminister samt LRF som nu öppnar dörren för skiten. Återkommer!

   Svara
 7. Eva

  Intressant!

  Jag slutade själv med gluten (och mjölk pga mjölkproteinallergi) för snart två månader sedan. Resultat hittills är minus tre kilo som jag upplever främst beror på minskad svullnad. Jag är inte alls överviktig, men jag har haft en dubbelhaka som jag alltid varit irriterad på, men som nu helt plötsligt är borta. Antagligen en konstant svullnad som jag haft i alla år ända sedan tonåren (jag är nästan 40 idag).

  Magen fungerar annorlunda också. Nu är jag inte längre förstoppad, vilket jag varit så länge jag kan minnas.

  Varför jag slutade med gluten (och mjölk) berodde på en kraftigt försämrad hälsa sedan ett år tillbaka. Har bl.a. börjat tappa håret, börjat frysa en massa, fått sämre syn, yrsel etc etc. Jag lade om kosten för ett år sedan, och jag tror idag att min hälsa tog stryk pga av detta. Jag började äta mycket fullkorn och vetekli. Tidigare åt jag nästan inget bröd alls, men nu åt jag knäcke varje dag. Dessutom bytte jag ut min frukost på grekisk yoghurt, färsk frukt och frön, mot naturell yoghurt och sädbaserad musli (ekologisk) och massa extra vetekli på det (har ju lärt mig att det ska vara bra för tarmarna). Jättedumt! Tror att all detta fullkornsätandet (och minskandet av frön, nötter och frukt) lett till att jag nu har näringsbrist, och därför mår jag så uselt som jag gör.

  Jag har läst om flera personer som blivit av med pollenallergi genom att sluta äta gluten, så nu hoppas jag att även jag kan bli av med mina olika allergier, bl.a. pollen och pälsdjur. Ska bli spännande att se hur jag mår nästa pollensäsong! Ska även testa krama systerns katter.

  Tack för en bra blogg!

  Svara
 8. Vältränad nörd

  Intressant inlägg om hur gluten påverkar allergier. Har själv som du beskriver det, blivit i princip symptomfri från pollenallergi. Fick mig en tankeställare när jag hälsade på en kompis och sov över hos honom. Det här va under pollensäsongen. Då åt jag den mat som serverades, och det va dels normal svensk kost, dels bullar och kakor, samt godis. Åt så i ett och ett halvt dygn. I slutet när jag va där började jag bli snuvig. När jag åkte hem blev jag rejält snuvig, fick huvudvärk samt rödsprängd i ögonen. De symptomen kände jag igen, de va de symptomen jag tidigare haft under stora delar av pollensäsongen. Alltså samma symptom som innan jag la om kosten. Den här gången höll det i sig två dygn, sen blev det bättre igen. Vet inte om det va allt socker, gluten eller något annat som gjorde att jag tillfälligt fick tillbaks min allergi.

  Blev du av med allergi symptomen när du la av med gluten igen?

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.