”Allergiexperimentet” – kan jag bli av med min allergi genom kostförändring?

2013-06-01 09.53.59”Älskling, nästa år tar du en cortisonspruta för det här håller inte…”

Orden kom från min hustru midsommarafton 2012 – jag låg som ett uppsvullet paket i sommarstugan och förbannade de receptfria allergimedicinerna för att de inte hjälpte. Tyvärr har jag ingen bild på misären, men ni får ta mitt ord för det eller be att få kontaktuppgifter till alla som var med – det var INGEN vacker syn!

MEN jag var ändå jäkligt tveksam till att låta någon skjuta in cortison i min kropp. Det är inte något som ska tas lätt på med tanke på biverkningar på leder, ligament etc. Dock hade jag sånär gett upp – i takten som allergin eskalerat de senaste åren skulle det inte funka en midsommar till i samma tillstånd! Nyfiken på hur 2013 – efter 8 månader med en förändrad kost – blev? Det är ett ganska långt inlägg – men nog det mest intressanta jag har skrivit hittills!  Det är inte ofta jag ber er att dela mina inlägg vidare – men jag hoppas att det här inlägget når ut, för det känns väldigt viktigt!

Det har känts bra – men midsommar har alltid varit VÄRST!

Jag har nämnt i några tidigare inlägg samt på sidan om mig att mina allergier har reducerats kraftigt. Det började med äpple och några andra livsmedel som jag tidigare haft problem med – men skulle det funka på den kliniskt testade gräsallergin!?

Bakgrund

Jag testade min allergi efter en incident när en vän runt 1993 skulle skoja och kastade lite gräs i ansiktet på mig. Det var ju liksom inte några konstigheter – förutom att jag råkade få lite av gräsblommen i ena ögat. Det tog några minuter av kliande, men sedan var ögat lika igenmurat som efter en rejält fet smäll. Ingen vacker syn. Gräsallergiker – javisst!

Efter att ha testat det hela på akuten med någon sorts pricktest, konstaterades allergi mot gräs, gråbo, hund och lite annat spännande som jag inte minns. Ingen superallvarlig-du-kan-dö allergi, men absolut något som borde medicineras med anti-histamin som Clarityn eller annan receptfri medicin under kommande somrar (underförstått resten av livet…).

Allergin eskalerar…

Jag konstaterade efter några år att allergin tycktes eskalera hela tiden… Från att ha varit känslig endast när någon kastade gräs i ögat till att det började klia i halsen, rinna från näsan och klia i ögonen redan när första pollenprognosen kom i april/maj. Sedan var det då midsommar. Alltid denna midsommar. Min familj firar midsommar i Karlskrona, på en sommar-ö som kallas Tjurkö. Tomten är bokstavligen en stor gräsmatta omgiven av mer gräs av alla tänkbara sorter. Ett paradis för vilken gräsallergiker som helst – NOT!

Gräs, gräs, gräs, och mera gräs...

Gräs, gräs, gräs, och mera gräs…

MEN jag var ändå jäkligt tveksam till att låta någon skjuta in cortison i min kropp. Det är inte något som ska tas lätt på med tanke på biverkningar på leder, ligament etc.

Sedan år 2009 hade det blivit så illa att ingen direkt räknade med min närvaro. Det var liksom inte kul att ha med mig att göra! Så till den grad att hustrun 2012 yttrade orden – och helt ärligt något jag redan funderat på under 2 år – ”Älskling, nästa år tar du en cortisonspruta för det här håller inte…”.

En jäkligt otrevlig bieffekt av allergi – förutom det sjävklara att allergisymptomen knäcker en – så bidrar anti-histamin till att göra dig groggy, trött, slö, håglös med mera… Jag var ett VRAK. Ett desperat vrak. Punkt. Fix by all means necessary! Cortinsonspruta it is.

Kosten som alternativ medicinering – kan det vara så ”enkelt”?

Det var ett märkligt sammanträffande när jag tänker tillbaka på skadan under hösten 2012 som ledde till att jag började läsa mer om hälsa, hälsosam träning och effekten av det vi äter. Jag hade absolut gett upp – cortisonspruta nästa sommar var enda alternativet.

Ju mer jag läste, desto tydligare blev min slutsats – allergi är ett symptom, inte något som ”bara händer” eller som ”vi ska/måste acceptera och behandla”! Det är ett symptom på systemisk inflammation i kroppen främst orsakad av kostant höga insulin-nivåer genom en kost med för mycket stärkelse, socker och snabba processade kolhydrater. Mer om det hittar du i inlägget ”Fett gör dig inte fet… Insulin däremot…”, men jag lämnar det därhän här – det är en helt annan utläggning.

Eh, varför hade ingen av alla läkare och apotekare nämnt det här alternativet till alla de mediciner jag rekommenderats för att ”lindra symptomen av allergin”?

Dags att börja testa det här då…

Redan innan midsommar, då efter cirka 5-7 månader av förändrad kost, märktes en enorm förbättring – när kollegorna började beklaga sig över att ”pollensäsongen har anlänt” och de karaktäristiska svullna ögonen och rinnande näsorna kom – jag kände INGENTING! Men jag är inte den som ropar hej bara sådär. Jag vågade inte hoppas än. Inte efter tidigare års erfarenheter. Gräs är värst på midsommar. Alltid. Varje år.

HandstandMen nyfiken som jag är så började jag leka med tanken att testa det här redan innan midsommar. Det gav upphov till min signaturbild! En varm vårdag på sommarstället klädde jag helt sonika av mig tröja och skor för att ”leka loss i gräset” – något som varit helt otänkbart de senaste 3 åren.

Handstående ner i kullerbyttor, stå på huvudet som någon sorts yoga-mästare (nej, det såg inte ut som en mästare när jag landade på ryggen…) och lite bus med barnen på ryggen senare kom första testresultatet:

Kontaktallergin är absolut kvar MEN öga, näsa, hals är helt oberörda. Det vill säga att där jag – lite lätt svettig – exponerat huden för direkt kontakt med gräs och gräsblom, där blev det en mindre rodnad och lätt klåda. Men inget av de ”besvärliga symptomen” kom!

 Det riktiga testet – midsommar 2013!

Det var helt klart skräckblandad förtjusning när vi satte oss i bilen hemma i Älta för att dra mot Karlskrona och Tjurkö. Hell on earth för en gräsallergiker. Jag hade fortfarande inte kännt något alls uppe i Stockholm – men familjens bekymrade frågor om jag inte ändå skulle ta med allergimedicin spädde på såväl beslutsamhet som oron. Shit, tänk om det inte funkar… Då är jag så rökt.

Hur gick det då?

Tydligt är att allergin inte är ”borta”. Jag har under 4 dagar räknat till 6 eller 7 gånger då det har känts i halsen och näsan har reagerat – men det har varit korta, övergående ”anfall”. Inte någon gång har ögonen svullnat eller börjat klia – och det är STORT!

Att gå från att vara ett uppsvullet, nysande, otrevligt paket av symptom – vilket ALLA som varit med tidigare kan intyga att jag varit sista 3 åren – så är det här för mig HELT FANTASTISKT! Från det – till några mindre ”kli-ningar” i halsen med en nysning och en snytning som går över på 5 minuter… Jag tror att orden ”glädje ” och ”lättnad” beskriver mina känslor bäst!

Slutsatser och avslutande tankar

Det är tydligt att vi har missat något i vårt tänkande kring de olika åkommor vi ser eskalera i vårt samhälle idag. Vi tror på att behandla eskalerande symptom, utan att undersöka VARFÖR vi får symptomen. Jag må låta ”flummig” och det går att skjuta ner mitt experiment med att ”du vet inte om det var mindre pollen just i år” – jag vet hur bevisdriven forskning fungerar – men det skiter jag högaktningsfullt i. Jag tror på effekterna av de förändringar jag har gjort!

Avslutningsvis – jag har skrivit det förut och det tål att upprepas – det är SVÅRT att förändra kost! Vi är också uppväxta och präglade av vår kultur som menar att allergier och diverse andra typiska ”västerländska sjukdomar” är något vi accepterar och behandlar symptomen på så gott det går – för frisk kan man inte bli…

Jag hoppas att ni finner inspiration i att jag försöker leda genom exempel och ta några steg mer än vad som är bekvämt för att visa på effekterna – eller för den del eventuella sidoeffekter – av små förändringar mot en förhoppningsvis bättre hälsa.

Glad sommar från en oerhört glad och lättad författare av ”led genom exempel”.

25 tankar kring ””Allergiexperimentet” – kan jag bli av med min allergi genom kostförändring?

 1. Andrew

  Mate, love your work. 🙂 Ever since seeing, ”Forks over Knives”, and ”Fat sick and nearly dead” I have been fascinated by, well let’s face it, thepretty rudimentary idea that food influences our health. And you live it and write about it. Sensational!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hey! Thanks! I can honestly say that the benefits of continuous small changes has made tremendous impact. Combined with a completely different setup of training – the aerobic focus, rather than anaerobic – the results have been mindblowing! Looking forward to read up on your site as well! Speak soon.

   Svara
 2. Pappa Joel

  Aldrig hade jag trott att min ” lelle pöjk” skulle kunna fixa gräsmattan inför midsommardansen :-))
  Vilken härlig midsommar det blev med friska , glada, ”midsommardansanta” familjer.

  Svara
 3. Under vårt tak

  Hej Henrik

  Jättebra och intressant läsning! Har precis som du varit mycket allergisk och det ”stora”utbrottet har alltid kommit på midsommar, knepigt… Har tidigare under minst 5 år tagit cortisonspruta + tabletter och nässpray, men trots detta varit för dålig för att delta i midsommar festligheterna.

  Började för tre år sedan med Paleo kost, på grund av andra ”besvär”, och förra året tog jag ingen spruta men klarade mig bättre än på många år, i år (utan spruta och utan medicin) så fanns det inte ens symptom!! Det är otroligt vad ren och naturlig mat gör med kroppen! Enda gången i år som jag känt något är när grannarna skördat hö och jag samtidigt klippte gräsmattan – fick en nysattack som varade i kanske 15 minuter sedan var allt bra igen!

  Riktigt roligt att man känner igen sig så väl i beskrivningen du har och att det med hög sannolikt inte är en tillfällighet (som så många vill påstå) att allergin försinner. Det handlar om maten vi kallar ”vanlig”, maten som alla äter och dessutom tror är bra. Så extra skoj att se fler bloggar som tar upp problemen med inflammationskapande mat och ger alternativ till ett hälsosammare sätt att leva!

  Tack för ett fint inlägg!

  Magnus

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Härligt! Vad roligt att höra att det är fler än jag som har upplevt effekten av ”riktig mat”! Det är lite läskigt när man tänker på att det är vad just ”alla” upplever som normal kost och att det är någon sorts konstig dietdiskussion så fort man talar om att ta bort halvfabrikat och processad stärkelse…

   Tack för kommentaren och jag har en känsla av att vi kommer att höras av fler gånger – följer er blogg och älskar recepten!
   /Henrik

   Svara
 4. Tove

  Jag delar din erfarenhet när det gäller allergi. Blev allergisk mot pollen i tonåren, och sen dess har det bara eskalerat. För ett antal år sedan fick jag konstaterat allergi mot i princip alla pollensorter, damm, kvalster, hund och häst. Jag tog receptbelagda piller varje dag året om, annars vaknade jag med hosta som om jag rökt i hela mitt liv när jag aldrig ens provat. På sommarhalvåret, tog jag även cortison-nässpray, även den receptbelagd. Trots detta var jag inte alltid symtomfri. För snart 3 år sedan började jag äta LCHF/lågkolhydratkost, och sedan dess har mina besvär för varje år minskat. I år blev det ovanligt krångligt att förnya mitt recept eftersom vi flyttat, så jag bestämde mig för att strunta i det. Gick istället till apoteket och köpte en förpackning tabletter (28st) och 1 nässpray, båda svagare än min tidigare medicin var. Och det räckte hela sommaren!! Så från tabletter 365 dagar per år (de värsta dagarna tog jag 2) och minst 4 nässprayer/år, till 28 tabletter och mindre än en nässpray på ett år, dessutom av svagare varianter, det känns fantastiskt! Jag har varit allergisk i över 15 år, så jag inser att det tar tid att balansera upp kroppen igen. Resultatet hittills tycker jag redan är outstanding, men jag är faktiskt övertygad om att jag med tiden kommer vara helt besvärsfri helt utan medicinering!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Coolt!! Kul att du tar dig tid att skriva och berätta. Känns superviktigt att sprida just budskapet om att medicinering av symptom inte är den enda lösningen!! Trevlig helg.

   Svara
 5. Emma

  Hej! Som pollenallergiker och nyligen diagnosticerad astmatiker (kvalster) är detta oerhört inspirerande att läsa. Jag påbörjade min Paleo-resa bara för ett par månader sedan, mår bättre rent allmänt och har gått ner något kilo, men de positiva effekterna på allergierna och astman har jag inte sett ännu. Att läsa detta ger mig inspiration och kraft att fortsätta! Hoppas jag kan sluta med inhalatorn om något år kanske. Stort tack för att du delade med dig av din resa!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej! Kändes som en självklarhet att dela med mig eftersom det är så många som ger upp. Jag var ju själv på väg in i ”sprutträsket”.

   Vill man ta steget hela vägen så rekommenderar jag som sagt – även om det är oerhört påfrestande – att prova det autoimmuna protokollet för Paleo.

   Hoppas att du finner vidare inspiration i bloggenoch fortsätter läsa. Jag återkommer med uppföljning nästa sommar och återrapporterar löpande hur det går med allergin!

   (Hoppas att du har kikat in på ”Under vårt tak” – där Magnus också haft en resa med allergier som blivit bättre med Paleo!)

   Svara
   1. Emma

    Jaa, stackars tös. Skönt att de hittade vad det var till sist i alla fall.
    Själv reagerar jag på sulfiter (E22X) som bl a finns i vin, vinäger, konserverad citronsaft, sojasås osv osv. Dricker numera vatten och har färsk citron i dressingen 😉

    Svara
 6. Gisela

  Hej!
  Här kommer ännu en bekräftelse. Har även jag haft en allergi mot pälsdjur sedan barndom och en eskalerande nästäppa på morgonen. Detta minskades och försvann när jag började med lågkolhydatkost för 1,5 år sedan. Jag hade tänkt gå ner i vikt till en början men det var mer än kilona som minskade. Kosten är numera mer eller mindre paleo och jag mår som bäst när jag håller den så ren det går. Håller även med om orken och minskad hunger. Har aldrig kunnat hoppa över mål tidigare men nu kan det vara glesare mellan gångerna. Läser med förtjusning om din lågpulsträning och hoppas kunna införliva även det. Tack för en inspirerande blogg!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej! Roligt att höra – det är verkligen så mycket mer än bara vikt som blir effekten. Även om det såklart är en stor och viktig del för många. Håller tummarna för att du provar lågpulsträningen – det är verkligen så oerhört annorlunda och en fantastisk sista tweak för att må helt osannolikt bra! Hoppas att fortsätta inspirera!

   Svara
 7. Irene Hultqvist

  Hej! Hittade din fina ”sida”, intressant och stimulerande läsning. Vi har i flera år försökt få ut E330-allergi, läs gärna vår hemsida, om du inte gjort det tidigare, en liknande upplevelse som din.
  http://www.allt2.se/fri-fran-allergi/
  Verkligen roligt att detta sprider sig, hjälper många.

  MVH
  Irene Hultqvist

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej! Roligt att du hittat led genom exempel. Jag har absolut redan läst hela er story och varit inne på er sida, en av de historier som gjort att jag funderade på det. Har själv som sagt på bloggen haft problem med eskalerande pollenallergi som nästan är helt borta och nu är snart eksemen besegrade också! 🙂 viktigt att sprida budskapet att medicin inte bör vara första lösningen utan sista! Låt oss fortsätta med det. Hoppas att du sprider bloggen om läsningen inspirerar. Med vänlig hälsning, Henrik

   Svara
   1. Irene Hultqvist

    Hej igen! Jag sprider absolut bloggen, har redan gjort. Anna Romberg och jag har lagt upp en Facebook sida som heter”Fri från allergi genom att utesluta E330″, hoppa gärna med, du måste dock skicka en vänförfrågan. Roligt att ”mötas”.
    Med vänlig hälsning Irene

    Svara
 8. Sofia

  Hej!

  Lider av så kallat atopiskt eksem sedan barnsben, är nu 22 år och eksemen hänger fortfarande med. Slutade med kortisonkrämer för en vecka sedan då jag kände att det var dags, precis som du så ofta nämner så behandlar de endast symptomen och inte de bakomliggande faktorerna…Vilka de nu är…

  Är dock nyfiken på hur du ändrade kosten för att uppnå resultaten du beskriver i detta inlägg? Äter du Paleo, eller undviker du ”bara” mycket stärkelse, socker och snabba processade kolhydrater? Och vad räknas till ”snabba processade kolhydrater”?

  Trevlig blogg du har,

  Med vänliga hälsningar
  Sofia

  Svara
  1. Sofia

   Hittade nu efter lite sökande till din kostfilosofi, grymt! 🙂 Är det främst tack vare den som du numera slipper dina eksem, eller endast på grund av uteslutande av ägg? Vad tror du själv har spelat störst roll?

   Svara
   1. Led genom exempel Inläggsförfattare

    Hej Sofia!
    Vad kul att du har hittat bloggen och kul att du gillar den. (inte alltid det går hand i hand). Grymt att du känner att det är dags att lägga ner kortisonet – jag tror ju väldigt lite på den typen av behandling som du läst då den känns väldigt symptomorienterad.

    Jag har tyvärr inte fått bort mina egna eksem helt, men det är så oerhört mycket bättre med den mat jag äter och allt jag läst lutar åt att det är en nyckel att få ner inflammatoriska processer i kroppen, balansera näringsämnen och kanske framförallt ta reda på om man är överkänslig mot något i sin omgivning.

    För min del har det landat i att jag helt bytt mina träningskläder mot naturmaterial närmast kroppen. Det har gjort enorm skillnad med sidenundekläder/underställ! Det gör att jag inte längre får stora utslag när jag tränar.

    Jag skulle vilja tipsa om att börja utvärdera att prova att äta enligt ”autoimmuna paleo protokollet” under en tid och se hur din kropp svarar på det. Ofta ger det enormt gensvar. Men vill man bara ta en sak som gör mest skada av allt så eliminera gluten helt. Dvs spannmål med vete i spetsen.

    Långt svar på en kort fråga. Jag tror det är en kombination av kosten – ägg har jag återintroducerat utan sidoeffekt – och kläderna jag använder. Det har fungerat för mig.

    Lycka till och hoppas att du sprider bloggen om du gillar den!

    Svara
 9. Daniel Högberg

  Samma här. För sex år sen i april började jag med LCHF. Dvs inget spannmål, bröd, pasta, ris, potatis, socker, flingor eller andra kolhydratrika livsmedel. Åt extrema mängder fett i början och NJÖT! 🙂 Hade längtat sååå efter smör o grädde ända sen jag var liten (pga inpräntad fett-skräck) att jag drack grädde o käkade bregott med sked de första veckorna. Först kom Maj.. det var björk, gräs o allt annat i luften -men INGEN känning alls av min förlamande pollenallergi, juni gick också.. sen kom juli.. ingenting.. men först i augusti vågade jag tro att jag skulle slippa allergin den sommaren -självklart tänkte jag att jag haft tur, kanske att kostbytet hade hjälpt lite, men framförallt att det måste varit extremt lite björkpollen den sommaren. Sen kom nästa vår och sommar och INTE ETT ENDA symptom igen.. okej, kanske kostförändringen hade lite mer med saken att göra.. Tredje året förstod jag att jag var botad, ja eller rättare sagt tagit bort orsaken till symptomen -tagit bort kolhydrater/spannmål/gluten/näringsfattig livsmedelsverks-kost och ersatt dessa med naturliga animaliska fetter. Nu blir det 6:e sommaren på LCHF och jag ser stor glädje fram emot björkarna som slår ut 🙂 Människor (kanske framförallt svenskar) måste sluta med denna övertro till storebror/överheten/stora företag/matbutiken/sjukvården -de går faktiskt över lik för att tjäna sina stålar. Bara diabetesläkelmedel är en miljardindustri som bygget på en lögn, gissa varför det hette ”sockersjuka” förr i tiden men inte längre? Jo för då hade diabetikerna kanske förstått att de bara kunde undvika det som deras kroppar inte längre tål, dvs kolhydrater (socker är en kolhydrat) ; ) Sov gott.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.