Annorlunda, men grym dip – fermenterad bönpasta!

Groddade svarta bönor

Groddade svarta bönor

Har fått ett par frågor om en bild jag lade upp i det här inlägget gällande debatten om kolhydrater och lite exempel från Weston Price bok ”Nutrition and Physical Degeneration”.

Det är en fermenterad röra på svarta bönor, lök, vitlök och salt. En helt klart annorlunda smak, men väldigt god tycker jag!

Så är ni sugna på att ge er på något som tar ett tag och är rejält annorlunda så kommer receptet här.

Kort om baljväxterna igen…

Gillar man verkligen bönor rekommenderar jag varmt att man testar att grodda dem innan man äter dem. De blir supergoda och väldigt mycket nyttigare!

Jag har tidigare skrivit om varför det är viktigt att hantera baljväxter rätt, men att det då kan bli väldigt bra livsmedel! Det är proteinrikt och mättande – om man gillar det – och till exempel kikärtor blir fantastiska om man mosar dem och ger dem olika typer av kryddning.

Men just det här med att det tar ett tag att förbereda dem tycks vi ha glömt bort nu när det finns ”burkbönor”. Allt från kikärtor till svarta bönor finns på burk/tetra. dessa rekommenderar jag INTE! Förvisso reduceras fytaterna av trycket och tempereturerna när man burkar dem, men risken att det även förstör protein och andra näringsämnen är stor. Samt att de smakar oerhört mycket sämre enligt mig.

Gillar man verkligen bönor rekommenderar jag varmt att man testar att grodda dem innan man äter dem. De blir supergoda och väldigt mycket nyttigare!

Fermenterad bönpasta

Steg 1 – Preppa bönor du vill använda

beansBörja med att förbereda bönor – svarta bönor, kidneybönor, pintobönor, black-eye bönor eller vita bönor – enligt följande:

 • 2,5 dl torra bönor
 • 1 matsked vassle eller citronjuice BARA om det är svarta bönor

Täck bönorna med ljummet vatten och rör ner vassle eller citronjuice om det är svarta bönor du gör på. Låt stå i 12-24 timmar. Töm av vattnet och skölj bönorna ordentligt. Lägg i en kastrull och fyll på nytt vatten. Koka upp och skumma ordentligt. Låt koka i 4-8 timmar – kolla då och då om det behövs mer vatten och om de är färdiga.

Skölj sedan i durkslag och kyl ner något – de kan vara ljumna när du drar igång med bönpastan.

Steg 2 – preppa bönpastan och fermentera den

korken-burk-med-lock__0131002_PE285443_S4Receptet som jag har är på 7,5 dl bönor – men jag tycker det är för mycket så jag har halverat receptet enligt nedan:

 • 3,75 dl bönor av någon sort
 • 0,5 gul lök
 • 1 vitlöksklyfta – givetvis efter smak och tycke, men det räcker långt med en!
 • 0,5 msk havssalt
 • 2 msk vassle

Börja med att köra lök och vitlök i matberedare (om man har en sån – annars får man riva och mosa för hand eller med stavmixer). Lägg till resterande ingredienser och kör tills det är en slät pasta.

Lägg det i en glasburk med lås-lock och låt stå i rumstemperatur i 3 dagar innan ni ställer in det i kylskåpet.

Låt det kallna och njut till något salt, krispigt – kanske Under vårt taks paleochips!?

Avslutande tankar

sprout-lifeJag är inte själv ett stort fan av bönor och baljväxter av den enkla anledningen att jag tycker det är för mycket meck för något som är ganska trist. Det gäller dock inte för just kikärtor som gifter sig så oerhört bra med olika typer av kryddor och smaker!

Men oavsett om man gillar det eller inte är det värt att verkligen ta sig tid att preppa dem ordentligt – gärna grodda, för det blir verkligen stor skillnad i såväl smak och textur som näringsinnehåll!

Gillar ni det här receptet så kika in på sidan som jag skrivit om fermentering och gå lös på något annat också vettja. Det tycker jag är att leda genom exempel!

10 tankar kring ”Annorlunda, men grym dip – fermenterad bönpasta!

  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Brukar funka med lite citron istället. Har inte provat dock. 🙂 vill man sparka igång det kan man använda probiotika kapslar som töms i. Tror johan på hälsa som livsstil har skrivit om det!

   Svara
 1. Anna

  Wow -det här måste jag bara prova! SÅ coolt!

  En fråga: varför ska man ha vassle / citronjuice endast om det är svarta bönor? Vad fyller det för funktion, och varför passar det inte till andra typer av bönor?

  Uppskattar svar stort!

  Värme och glädje,
  Anna

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hmmm det var så längesedan jag skrev det här inlägget att jag inte vet. Minns att det stod så i receptet som jag läste. 🙂

   Men det verkar ju helt ologiskt. Sorry, har inget bra svar hr faktiskt. Det borde funka med andra bönor också.

   Svara
 2. Anna

  En fråga till: hur länge håller sig den färdiga röran? Jag tänker på hur stor sats man ska göra, när man ändå tar sig för projektet :).

  Glad Midsommar,
  Anna

  Svara
 3. Johanna

  1. Du skriver att man ska koka bönorna i 4-8 timmar. Men på förpackningarna på de ekologiska bönor som jag har står det, till exempel för svarta bönor att de ska kokas i 20-50 minuter. Behöver man verkligen koka bönor i flera timmar om man har låtit dem ligga i blöt i minst 8 timmar innan? Är det farligt för människokroppen att äta bönor som kokats i 20-50 minuter?

  2. Kan man göra bönpasta på groddade bönor?

  3. När man groddar bönor räcker det väl inte att endast blötlägga dem utan man måste väl också koka dem för att få bort farliga ämnen?

  Tack för en inspirerande blogg!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Huvva. Vilka frågor. Det beror nog på, jag har återgett det som stod i receptet för just den bönpastan. Lär väl inte vara speciellt farligt hur du än gör där. 🙂
   2. Det bör funka hur bra som helst.
   3. Jag är lite osäker. Broddade kikärtor har jag i salladen utan att koka dem, eftersom groddandet gör att de skadliga ämnena försvinner när de aktiveras. Vet inte hur det gäller för alla olika bönor. Du får kolla upp det närmare. 🙂

   Tack för att du läser, även om det inte är så bra fart i skrivandet.

   Svara
 4. Johanna

  Tack för svaret!

  Nu undrar jag om man när man lägger de kokta bönorna i en burk för att fermentera dem verkligen behöver tillsätta vassle? När man gör en surdeg, som borde vara samma typ av process, så använde man ju endast mjöl och vatten? Fungerar det utan att tillsätta vassle, alltså bara bönor, vitlök, lök, salt?

  Tacksam för svar!

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.