Ännu ett inlägg på temat kroppen vet bäst!

Naturen slår logiken gång på gång...
Naturen slår logiken gång på gång…

 

Ni som läst mycket på led genom exempel vet att jag är lite av en motståndare till den ”självklara” utvecklingen av vår sjukvård där medicin och ”korrigerande åtgärder” ska vara ”läkande”. Jag har skrivit en hel del om det här med att inte använda uppbyggda skor och efter att jag hittade den här hemmagjorda ”studien” så är jag tvungen att skriva lite till.

Jag kan inte riktigt komma över hur alla genom hela min uppväxt rekommenderade mig inlägg, pronationsskor och liknande skräp för att mina fötter behövde ”stöd”. Så här kommer helt enkelt ännu en hyllning till våra fantastiska kroppar och varför vår tids ”läkare” är så oerhört fel ut på många sätt!

En inledande reflektion…

Problemet med vårt sätt att se på saker är ju att vi gör ALLT för att lindra symptom och väldigt lite för att lösa grundläggande orsaker.

Jag tycker det är en ganska sorgligt att vårt sjukvårdssystem är så inriktad på att behandla symptom och inte orsak. Vet inte hur många gånger jag har nämnt det i förbifarten kring diabetes och det är också något jag har raljerat ganska rejält kring i inlägget här om läkemedelsreklam.

Problemet med vårt sätt att se på saker är ju att vi gör ALLT för att lindra symptom och väldigt lite för att lösa grundläggande orsaker. Men det är klart – hur sexigt och vinstdrivande är det att ge någon rådet att sluta äta skräpmat…

Det här inlägget handlar ju om fötter, mina fötter, så låt mig lite fint glida in på det innan jag blir för flummig och tappar läsare på att jag snöar in på ayurveda och den holistiska synen på kroppen!

Varför våra fötter mår dåligt

vibram-five-fingers-ksoAlla som håller på med ”löpning” måste ju ha ”löparskor” eller hur. Alla som har ”problem” med pronation måste stötta upp så att nedslaget blir rätt. ALLA som har problem med fötterna MÅSTE ha stöd, uppbyggda skor och gärna ortopediskt vänliga skor och inlägg – som förövrigt alltid är riktigt dyra och riktigt fula.

Men hur blev det såhär? När började liksom våra fötter inte ”klara sig själva”? Hur kan det komma sig att våra allra snabbaste löpare – ta 10 000 meter som exempel – absolut inte springer i stora klumpiga skor utan platta spikskor med minimal sula? Hur kommer det sig att alla som sprungit barfota eller med  väldigt primitiva skydd i alla tider inte behövde plattfotsinlägg eller pronationsskor från Asics?

Hur kommer det sig att trots allt mer avancerade skor så ser vi allt fler löparskador/fotskador/knäskador? Det har ju gått så långt att många människor aktivt AVSTÅR från att springa för ”det är så hög skaderisk”!?

Det är ju helt j-la idiotiskt.

Vi är ju uppenbarligen skapta för att gå, springa, hoppa och röra oss!

Vad vi inte är skapta för är det som kallas ”moderna skor” och kanske framförallt ”löparskor”. Hur naturligt tror ni själva att foten och kroppen kan fungera med skor som består av mjukt gummi som tar död på alla naturliga signaler från fötterna OCH stöttar upp valven så att musklerna inte behöver utvecklas?

Låt mig lämna den hängande där och ta er med till min upplevelse…

Min egen resa började när jag föddes…

Trylles-klumpfotJag föddes missbildad. Jag föddes med klumpfot. Det är inte en bra grej att födas med om man inte råkar bo i ett land med riktigt bra, gratis sjukvård. Om det inte åtgärdas kan det se ut som på bilden här till höger. Funkar sådär att springa långt då…

Jag opererades tidigt, men har under hela min uppväxt fått höra att det aldrig kommer bli helt bra. Att jag aldrig kommer att kunna springa långt. Att jag alltid kommer behöva ha inlägg med mera.

Det blev givetvis en självuppfyllande profetia. Jag har haft väldigt mycket problem med fötterna. Det mest påtagliga har varit att jag ofta haft väldigt ont i fotlederna och att jag har väldigt korta hälsenor. Speciellt om man någon gång vägrade inläggen i något par skor. Sådär höll det på fram tills en lagom ålder av 32 då jag bestämde mig för att börja med lite löpning. Oj, vilka fina skor jag köpte på löplabbet. De korrigerade allt vad ”naturligt nedslag” hette och kombinerades med ortopediska inlägg.

Funkade toppenbra… Ändå tills jag kom upp i 12-15 kilometer. Då bröt fötter och knän ihop. Löparnkä var tydligen något man skulle känna till. Kasst. Bytte skor. Ännu sämre. 10 kilometer innan det började göra ont.

Hmm, en ganska miserabel person vid det här laget – vilket jag beskriver i inlägget här. Kanske var dags att inse att det här med löpning inte var för mig.

Även denna betonar nyttan av barfotalöpning!

Även denna betonar nyttan av barfotalöpning!

Ända tills jag läste – IGEN – boken som förändrade mitt liv helt. Helt plötsligt är här någon som menar att det är FEL att ha uppbyggda skor. Att det är fel att inte låta foten utvecklas och jobba som det är tänkt. Rådfrågade lite ortoped och några sjukgymnaster – SOM DE SÅGADE MIG.

Kommer aldrig att funka. Du kan bli skadad för livet… Bla, bla, bla, bla…

Men någonstans hade jag en känsla av att det här kunde vara lösningen. Det kändes så rätt att gå i de där ”barfotaskorna”.

Resten är historia!

Därför är det så oerhört kul att se en väldokumenterad, fotograferad barfotaresa i länken här! Det känns oerhört viktigt att sprida detta budskapet så att alla ni som får höra att det är era fötter det är fel på kan slå tillbaka och säga att det kanske är skorna och det ”alla vet” som är fel.

Läs gärna det jag skrivit om min resa med barfotaskor här:

Avslutande tankar

Numera har jag även barfotaskor på jobbet. Om än att de är mer dressade!

Numera har jag även barfotaskor på jobbet. Om än att de är mer dressade! VivoBarefoot Porto heter dessa.

Det är en oerhörd frihet att INTE behöva lyssna på ortopeder, som enligt mig inte löser några problem alls. De löser ju bara symptomen och gör det per definition grundproblemet – svaga muskler i fötter och underben – värre! Jag blir också oerhört provocerad av alla dessa ”löpanalyser” som görs i affärer med ett enda syfte – ATT SÄLJA DYRA SKOR! Det är ju helt sjukt. Vi tar detta för någon sorts vetenskap och bugar snällt efter att de förstör vårt löpsteg och styr oss in mot skador!

För vem i hela friden kom på något så dumt som att foten ska landa rakt? Då hade vi haft ankfötter. Vi ska ju landa graciöst på våra ytterfötters trampdynor och flexa iväg som en fjäder. Då blir vi starka. Då blir vi snabba. Då blir vi skadefria – på riktigt.

Läs gärna mer om hur jag ser på löpning på sidan där jag har samlat mina tankar kring det och även har en fantastisk filmsnutt ur Madicken där barfotalöpning verkligen illustreras på ett underbart sätt!

Jag hoppas med det här inlägget kunna peppa alla er som har problem med fötterna och blir pådyvlade ortopediska inlägg och dyra skor till att gå den motsatta vägen! Min förhoppning är att mina egna erfarenheter kombinerat med ”studien” ska kunna ge nog med inspiration för att plantera ett frö! Det är mitt sätt att leda genom exempel.

 Länken i sin helhet har ni här:

http://www.drnicksrunningblog.com/two-year-long-case-study-demonstrating-an-increase-in-arch-height-from-running-in-minimalist-shoes/

16 tankar kring ”Ännu ett inlägg på temat kroppen vet bäst!

  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Jodå! Den har nog plöjts typ 40 gånger eller så hos mig! Ska lägga till den på sidan min löpning, hade faktiskt glömt bort den här. Tack för länken. Alla ni som läser det här inlägget – kolla filmen som Jonas länkar till. Så oerhört bra!

   Svara
   1. Anonym

    Kunde själv inte springa mer än några k förut innan knäna började göra ont”löparknä”. Läkaren föreslog operation…
    Läste BTR och en xxx massa på nätet och lärde mig rätt teknink, är nu helt bekymmersfri.

    Svara
 1. Matilda

  Håller helt med dig! Jag har en del problem med mina knän, men det har förbättrats mycket sen jag gick över till barfotaskor, som jag faktiskt fick rekommenderat av en sjukgymnast på en vårdcentral! Det finns hopp ännu! Helt bra är jag inte, men det är för att jag slarvar med träningen..

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Stort!! Det känns som att det är mycket som händer nu inom såväl mat som hälsa. Kul att höra att du blivit bättre, håller tummarna för att det fortsätter! Glad påsk.

   Svara
 2. Rode

  I födelsedagspresent önskar jag mig tålamod att öva upp förmågan att springa långt i mina 5fingers. Just nu gymmar jag bara i dem och springer korta pass. Det är en sån skillnad, nu har jag aldrig ont i fötterna längre. Den dag mina vader också klarar längre joggingturer i dem, då är jag en lycklig människa.

  Svara
 3. Ulrika

  Jag skaffade mig ett par Merrell access arc 2 förra sommaren och gillar den friare känslan – framför allt som jag har ganska breda fötter som oftast känns lite klämda i andra skor. Dessa skor är ju inte hardcorebarfota men har 0 drop från häl till tå men lite dämpad sula. Tyvärr märkte jag dock efter att jag haft dem ett tag att jag fick problem med högra foten. Inte smärta men något kändes överbelastat och ”fel” på utsidan av höger häl. Detta med barfotaskor är ju knepigt för mig eftersom jag har en förlamningsskada i höger fot och ben (och även något nedsatt funktion i bäckenbotten). Det gör ju att jag inte kan träna upp fot och bäckenbotten att naturligt dämpa o.s.v. på samma sätt som man normalt kan. Så jag kanske måste acceptera att jag behöver mer dämpning och/eller vriststöd än dessa skor ger. Det ultimata vore dock att hitta en sko som är rymlig och med 0 drop men mer stöd i vristen och ev. lite mer dämpning. Vet dock inte om detta existerar. Om någon har något tips så tar jag gärna emot! 🙂

  Svara
 4. Björn

  Hittade din blogg häromdagen och måste säga att jag älskar den. Sjukt inspirerande!
  När farsan blev sjuk i cancer för ett par år sedan gav jag mig ut på nätet i jakt på alternativa hjälpmedel. Det ledde mig in på det här med sockret och att cancervården helt ignorerar det faktum att cancern gynnas av en kolhydratrik kost. I min ilska och frustration över ”vården”, läkemedelsbranschen, livsmedelsbranschen etc tipsade en granne om ”Den nakna hälsan”. Den boken ledde mig till andra liknande böcker om kost, träning, paleo mm och idag äter jag och frugan väldigt likt så som du beskriver din egen kost (Barnen äter lite mer ”tallriksmodelligt” än oss men bara schysst mat från grunden). Har också läst de flesta böckerna i din boklista. Ser fram emot att läsa ikapp alla dina inlägg. Vad gäller träning och löpning har du också väldigt liknande tankar som mig även om du verkar mycket mer energisk och duktig än mig. Jag kan vara lite lat så jag hoppas du kan inspirera mig till mer träning!
  Jag började verkligen tycka om löpning efter att ha inspirerats av Coltings föreläsning och skaffade ett par Kinvara 3 och Inov-8 xtalon för att lära mig mer mitt/framfotsteknik och stärka fötterna innan jag ev skulle skaffa FF. Dessvärre fick jag efter ett par månader inflammerad benhinna och fick köra långdragen rehab. När jag äntligen kom tillbaka pajade foten i augusti förra året och den är fortfarande inte bra. Har kört fot-ben-rehab enl naprapat för att stärka upp men det funkar inte. Riktigt frustrerande. Vet inte om jag ska träna mig frisk eller vila mig frisk. Eller kanske något mellanting. Ska träffa en av Stockholms bästa idrottsnaprapater på fredag och hoppas han har något bra att komma med.
  Jag vill springa så innerligt men kan inte just nu. En granne som är löpare sedan många år och jobbar på löplabbet sa så här ”Barfota/minimalistisk löpning är utmärkt. Men man kan inte tro att man som 40-åring plötsligt kan börja springa i odämpade skor utan drop utan att skadas.”
  Dina tankar?

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Kul att du gillar bloggen och kul att vi har samma syn på hälsa. Jag instämmer helt i det där med att om man byter direkt och börjar löpa barfota så skadar man sig. Mycket. Jag har skrivit om min egen transition där jag lät det ta typ 3 månader innan jag sprang en mil trots att jag inte hade några problem att springa milen på typ 45 minuter. Du ska se det som att dina fötter/underben varit gipsade och att musklerna är helt slut när du börjar. Det tar lång tid att bygga upp styrka nog i muskler simningen använts på typ 25 år. Tyvärr. Det är först nu efter runt 1,5 år jag obehindrat springer mer än 2 mil utan att få ont. Från början fick jag oerhörd träningsvärk av att bara jogga typ 500 m. Då ska vi inte ens tala om när jag gav mig på sprint i barfotaskor, har aldrig haft träningsvärk under foten innan… Hoppas du kryar på dig och ger det rejält med tid innan du springer igen!

   Svara
   1. Björn

    Jag tyckte jag var väldigt påläst och försiktig. Det var därför jag skaffade transition-skor som är skonsamma när man ändrar till ett mer tassande steg på mitt/framfot. Bytte mellan skor, steg och underlag för variation under ca 6 månader. Nåväl.
    Träffade ny naprapat i fredags. Mitt vänstra fotvalv har kollapsat. Hans råd är fotträning dagligen. Superfeet-sulor i skorna för att få rätt vinkel på foten medan styrkan byggs och att den får vila i rätt läge när jag går i skor. Annars ska jag vara så mycket barfota jag kan. Han rekommenderade även boken ”Moderna skor – plågade fötter”. Tankar?

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

     Låter vettigt. Gillar naprapater generellt då de ofta tar ett holistiskt perspektiv på skador. Typ om man har ont i höften så kan det vara foten det är fel på… Utöver det lider jag mest med dig. Surt. 🙁 ska kolla upp boken, låter väldigt vettigt eftersom jag tror att skor är kasst för oss generellt)

     Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Tja, köpte mina från Naturkompaniet. Köpte ett par ny idag också från northsport.se – de är grymt bra och serviceminded med fri frakt o retur. Finns även i addnatures butiker vet jag.

   Svara
 5. Biggan

  För drygt ett år sen fick jag för j-vla ont i vänster häl, det var fler som sa att det där kommer aldrig att bli bra, om det är hälsporre.. Jag älskar att promenera, gå med stavar osv. Att inte kunna gå mellan soffan och köket utan att gå som en gammal tant för att det gjorde så ont… Vilket liv som knappt 30åring.. Hade hört om en osteopat här på holmen, kontaktade honom.. Jag tänkte att han kan inte vara värre än att gå till ”riktiga” läkare som förmodligen skulle be mig äta burana eller liknande värkmedicin. Jag ville veta VARFÖR jag hade ont, vad gör jag för fel osv. Träffade osteopaten, han sa att det troligtvis inte är hälsporre men något ditåt. Slängde alla inlägg, alla skor – ALLT som hade lite inlägg. För att bygga upp musklerna i foten/fötterna, helt enligt min eminenta osteopat. Och oj vilken skillnad. Går jag i skor med inlägg nu så DÅ får jag ont ordentligt. Önskar att jag inte blivit itutad som ung glop att gå med inlägg, jag har gått med det i nästan varje dag i mitt 30 åriga liv. Jag är glad över att jag ”vågade” kontakta en alternativare!! Nu är nästa steg barfotaskor… 😀 Hoppas fler skulle förstå meningen och nyttan med att bygga upp musklerna i fötterna, men alla är så felinformerade.. :/

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Superkul att höra! Det tog ju som sagt mig typ 30 år också att komma på det, men till mig sa ingen ”släng inläggen”. Det fick jag komma på själv. 🙁 man borde alltid gå och få två olika tankesätt när man har problem, speciellt som det västerländska sättet oftast är medicin och stöd – inte att läka sig själv… Men men! Kul att höra!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.