Ännu mer om prioriteringar…

vägvalJag skulle vilja förtydliga igen på temat prioriteringar. Det är så oerhört tacksamt att ha en hustru som är mycket mer intelligent och språkligt begåvad än mig. Så fort hon läser inlägg på bloggen kommer det en fullständig uppsjö med inspiration till nya inlägg. Hmmm ja, i alla fall efter jag har kommit över alla hennes synpunkter att inläggen är otydliga, felstavade, grammatiskt felaktiga eller dylikt.

Jag har dock inga problem med det – allt som gör bloggen bättre är välkommet. Snart har jag nog också övertalat henne om att skriva ett gästinlägg!

Hur som helst – efter en genomgång av inlägget ”att inte ta sig tid för hälsa…” hade vi en diskussion här hemma om att det alltid är värt att förtydliga det här med prioriteringar. Speciellt eftersom de prioriteringar jag gör framstår som ”duktiga” – vilket är en konstruktion av olika värderingar. Nyfiken?

Det här med att ta sig tid…

Det är märkligt. När vi väljer att titta på TV en hel kväll tenderar många att mena att andra saker inte ”hanns med”. Det är ju förvisso rätt att tiden inte räckte till för att göra något annat – men det är inte för att man inte hann. Det är för att man valde att titta på TV, och där kommer vi in på något som bör redas ut!

24 timmar på ett dygn

Zemanta Related Posts ThumbnailOavsett vem det gäller så har vi alla samma 24 timmar på vårt dygn. Det kan vara mer eller mindre dagsljus, dagishämtningar, jobb eller annat – men 24 timmar är vad varje dygn bjuder på. Så om man då VÄLJER att sätta sig framför TVn istället för att göra något annat så ska man vara riktigt nöjd med det. Då behövs inte ursäkten ”jag hann inte [aktivitet]”. Formuleringen blir istället ”jag valde att inte träna idag, för jag ville verkligen slappa framför TVn!”. Nöjd, glad och stolt över det – även om vi ofta vill lägga på någon form av känsla och värdering eftersom TV-tittande av många klassas som en sämre aktivitet än till exempel att förbereda morgondagens mat. (Vilket det absolut inte är, så länge det inte blir en ursäkt…)

”Duktighetsfaktorn”

Det är klart att det sticker ut att jag drar ut och springer, fermenterar saker och lagar mat istället – men jag är inte så förtjust i TV-serier som avslappning. Ingen värdering i det. Bara så att jag inte känner speciellt mycket för just TV-tittande. Sedan att det råkar vara sådant som många ser som ”duktigt” är inget jag direkt rår för. Det är möjligt att det är en skvätt mer värdeskapande på något plan, men för mig handlar det om att göra sådant jag mår bra av och får energi av.

Det viktiga i hela resonemanget kring att prioritera – som alla verkligen borde reflektera över – är att vi måste vara nöjda med våra prioriteringar!

De kvällar när jag och hustrun bestämmer oss för att se en film, då njuter jag för fullt. Ett medvetet val att inte göra något i köket utan njuta av en film tillsammans. Gärna med lite ghee-popcorn eller grönkålschips. Det blir absolut lösgodis ibland, men igen – det är inte något jag tycker supermycket om och således väljer jag andra saker. Har en oerhört stark känsla för vissa riktigt bra 80% choklader, dadlar med äkta smör och hemmagjord glass. Alltså väljer jag de alternativen istället!

Avslutande tankar

Det viktiga i hela resonemanget kring att prioritera – som alla verkligen borde reflektera över – är att vi måste vara nöjda med våra prioriteringar! Om du hellre läser en bok/kollar film/surfar fejjan än tränar/lagar mat/sover så är det givetvis helt ok! MEN det är fortfarande ett aktivt val som får konsekvenser. Precis som mina val gör att jag inte har koll på de heta nya TV-serierna, att det blir mindre tid till att mysa i soffan och mindre tid till bloggen än jag skulle önska så får andra prioriteringar också konsekvenser. Oavsett så gäller inte argumentet ”jag har inte tid” utan vad det handlar om är ”jag väljer att [..]”. Annars blir vi offer i vår tillvaro där till synes saker som är ”självklara” gör att vi ”inte hinner” med en massa andra saker som andra tycks hinna med och som man kanske VILL hinna med.

Prioritera och var nöjd med din prioritering. Är du inte nöjd? Ändra prioritetsordningen. Att våga stå för det man väljer och ändra när det inte känns bra – det är absolut att leda genom exempel!

prio

 

6 tankar kring ”Ännu mer om prioriteringar…

 1. Anna

  Jag hittade din blogg för ca: 1 månad sen och vi försöker göra små förändringar för att leva ett sundare liv. Vi har gjort en massa av dina recept: grötbullar, granola, bananpannkaka, kraftbollar, färskost, GHEE, banankakan och Kimchi. Allt har varit super gott!
  Vi blev väldigt nyfikna på GHEE popcorn?
  Poppar du vanliga popcorn i GHEE?
  Tackar för en super blogg!!!
  Anna

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej! Så väldigt roligt att höra att ni gillar det jag skriver, recepten och att det inspirerat till små förändringar! Det tenderar att snabbt addera upp till stora resultat. 🙂

   Japp, Ghee-Popcorn är precis det. Popcorn poppade i Ghee. Jag är helt kär i det. Supergott!

   Tack själva för att ni läser.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.