Ansvarsfullt utvecklade produkter? Nej du, bara riktigt risig marknadsföring!

IMG_0718Det är ju på ett sätt ganska bra som bloggare när man får syn på den här typen av oerhört idioti. Det skapar alltid ett behov av att göra något åt saken. Eftersom jag inte är politiker eller inköpare utan privatperson så har jag inte något annat väl än att personligen bojkotta produkterna med oerhört mycket gnäll som följd från barnen och skriva något oerhört syrligt på min blogg. Då kan man ju iallafall hoppas att det är några som läser om det och reagerar. För vissa saker är bara så oerhört provocerande att det borde polisanmälas.

 Dags för en FET känga mot ett av världens sämsta storföretag/varumärken inom glasstillverkning igen…

Tidigare på temat?

Ni som följer min blogg vet mycket väl att jag själv jobbar med stora företag som konsult med en utbildning inom ekonomi i ryggen. Det hindrar mig inte alls från att vara oerhört kritisk mot den kår av mina kollegor som utgör marknadsföringsskrået. De tillsammans med labbrockarna (kemisterna inom matindustrin framförallt) och helt skrupelfria bolagsledare orsakar skada på en nivå som är långt värre än vad många till exempel bankrånare gör.

kockens-val-500ml-mildaJag har tidigare skrivit om bland annat det här med läkemedelsreklam här, ett oerhört läskigt exempel på hur man vrider budskap till sanningar. Det har även skrivits på bloggen om just glass i det här inlägget, där jag kritiskt frågar mig hur man kan förstöra en så enkel och god sak så oerhört. Vidare är det inte på få ställen i bloggen som jag har sågat margarin – vid varje givet tillfälle faktiskt – som bland annat Unilever är STOOOORA förespråkare av. (Vilka idioter…).

Ingredienser i kockens val tex:

Ingredienser: Rapsolja 79%, SMÖROLJA 8%, solrosolja 7%, linfröolja, fullhärdad rapsolja, salt (0,7%), emulgeringsmedel (SOJALECITIN), naturlig SMÖRAROM, A- och D-vitamin.

Det finns inte en enda kock i Sverige med lite självrespekt som använder det här. Punkt.

Men hur som helst, nu har ju deras j-la marknadsförare överträffat sig i provokation och dumhet. Kolla in budskapet här:

IMG_0718

Vad ska jag börja?

Jag vet verkligen inte. Ska jag börja med att det är ansvarsfullt med skitglass till barn? Ska jag börja med att det är ansvarsfullt att inte ha mycket mättat fett? Ska jag börja med att det är ansvarsfullt att begränsa kalorier till barn?

Fanimej om det inte är öppet mål på samtliga budskap som är helt åt h-vete rakt igenom.

Låt oss helt sonika beta av dem ett efter ett och komplettera med lite innehållsförteckningar och funderingar kring just “ansvarsfullt” och “barn”.

Here we go – innehållsförteckningar först:

46124_calippo_colaCalippo

Vatten, socker, glukos-fruktossirap, glukossirap, citronjuice framställd av koncentrat, syror (citronsyra, L-vinsyra), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, taragummi), färgämne (sockerkulör; ammoniaksulfitprocessen), arom. Kan innehålla spår av mjölk.

Haribo

haribo_pushup_1SKUMMJÖLK, vatten, jordgubbspuré (8%), glukossirap, fruktsocker, druvsocker, socker, vasslepulver (MJÖLK), kokosolja, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, karragenan, natriumalginat), surhetsreglerande medel (citronsyra), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), rödbetsjuicekoncentrat, arom.

Vingummibjörnar, 3,5g: Ingredienser: Glukossirap, socker, gelatin, druvsocker, fruktsaft från koncentrat (äpple, jordgubb, hallon, apelsin, citron, ananas), surhetsreglerande medel (citronsyra), frukt- och plantkoncentrat (nässla, äpple, spenat, kiwi, apelsin, fläder, citron, mango, passionsfrukt, svarta vinbär, aronia, vindruva), arom, ytbehandlingsmedel (bivax, karnaubavax), fläderextrakt, extrakt av johannesbröd, invertsocker.

40099_TwisterTwister

Vatten, socker, glukossirap, citronjuice* (6%), jordgubbsjuice* (4%), fruktsocker, ananasjuice* (2%), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, pektin, karragenan), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom (med MJÖLK), fläderbärsjuicekoncentrat, rödbetsjuicekoncentrat, spenatextrakt, färgämne (kurkumin). *Framställd av koncentrat.

X-POP

2014_xpopVatten, socker, glukos-fruktossirap, citronjuice* (5,5%), glukossirap, jordgubbsjuice* (1,5%), vegetabiliska oljor (kokos, raps, shea), fruktsocker, arom, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, taragummi), MJÖLKSOCKER, koldioxid, färgämnen (klorofyller, rödbetsrött, kurkumin, antocyaner, paprikaoleoresin), surhetsreglerande medel (citronsyra, äppelsyra), risstärkelse, jordgubbspulver, SKUMMJÖLKSPULVER, karamelliserat socker, fläderbärsjuicekoncentrat, rödbetsjuicekoncentrat, emulgeringsmedel (solroslecitin). *Framställd av koncentrat.

Oj, oerhört ansvarsfulla innehållsförteckningar.

Fantastiskt näringsrika och verkligen något som kan ge en känsla av att det här är valet man bör göra till sina barn… Men låt oss fortsätta för all del innan vi drar några förhastade slutsater här, för det går säkert att hitta något jag missat.

Hur mycket är egentligen 20% tillsatt socker?

Låt oss för sakens skull då ta den glass som skulle vara bäst ur perspektivet minst fett – Calippo. Det skulle ge runt 21 gram socker som ansvarsfullt exempel… Hmmm vänta nu. Det som var “ansvarsfullt” är ju visst runt vad som anses som rimligt dagsinta – för vuxna? VUXNA bör enligt WHO inte få i sig mer än 25 gram socker per dag.

Eh. What? Min lilla 4-årings dos på en sketen glass – 110 kcal – bör ju då rimligen vara ganska uppfylld och lite till eller?

Vad hände med att vi gjorde riktig glass som iallafall ger lite riktig energi från just mättat fett genom grädde, näring från äggula och lite sötning från socker för att det är fest? Nej det är klart. Då kostar det ju pengar.

Så är det då något här som står för ”ansvarsfullt”?

Såklart det inte är. Det är som vanligt bara någon helt ryggradslös marknadsförare som genom en välunderbyggd undersökning har förstått att det är vad vi föräldrar vill läsa och se för att döva våra samveten när barnen skriker efter den färgglada skiten med glada tecknade gubbar på. Det gör mig skogstokig.

Dessa köpta dietister igen…

Resultatet blir minimalt med näring – isglass = läsk – minimalt med tillfredställande känsla i kroppen och MAXIMALT med socker och tillsatser för att göra det så oerhört billigt att producera som möjligt

Så nu när vi börjar koka ner till pudelns kärna, vad är det då påståendet egentligen har sin bakgrund i? Ser vi förbi det fullständigt idiotiska och horribla i att kombinera ”ansvarsfullt utvecklat för barn” och ”20 gram tillsatt socker” så kommer vi till nästa påstående som direkt reflekterar den oerhört världsfrånvända och ej uppdaterade synen som dietister (jo, de flesta är faktiskt precis så här dåliga) har på näring. Mättat fett från animaliska produkter – som grädde och smör – tillsammans med mycket kalorier är boven!

Det vill säga – det enda som skulle kunna göra att en glass blir bättre och mer tillfredsställande ställer man sig här glatt och marknadsför att man minsann inte har använt.

Resultatet blir minimalt med näring – isglass = läsk – minimalt med tillfredställande känsla i kroppen och MAXIMALT med socker och tillsatser för att göra det så oerhört billigt att producera som möjligt.

Men hey, glöm inte bort att det ”ansvarsfullt framtaget till barn”. Vad än värre är – det är att GBs representanter menar att ”Tillsatser står för kvalitet”… Eh, är kvinnan helt tappad bakom en vagn? Glass bör bestå av runt 4-5 ingredienser som i sig är naturliga råvaror. Grädde/Mjölk, Ägg, Socker/Honung, naturlig smakgivare som bär, vanlijstång eller dylikt. Lite som Wermdö Glassmakeri jobbar!

Är ni med på varför man borde spöstraffa den här typen av reklam-makare ännu?

Avslutande tankar

Vi har idag stora, globala företag inom livsmedelsindustrin som gör allt för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Inget fel i det egentligen, men problemet är att de är HELT skrupelfria. Att man med ens en liten gnutta självrespekt kvar kan skriva ut ”Ansvarsfullt framtaget för barn” på isglass gör mig inte bara förbannad utan även lite ledsen. Det som gör mig oerhört provocerad är att det på allvar finns de som tror att man är ansvarsfull när man ”bara” ge dem 20 gram socker i ett enda slag.

Mina barn som älskar att dricka ett litet glas grädde till mellanmål är det ju på snudd att jag misshandlar.

Det som gör mig kanske mest ledsen i påståendet, och vad som är mycket värre, är att det får föräldrar att på allvar tro att det är mättat fett och kalorier som är boven – inte sockret.

Att min glass på äggulor, vispgrädde och lite socker skulle vara sämre och minsann inte att ta ansvar för barns hälsa. Samma portion av min glass skulle säkert ge 300 kalorier, men då skulle ungarna också vara mätta i 2 timmar. Samtidigt hade de fått i sig massor av det som lätt kan klassas som världens mest kompletta livsmedel – ägg.

Se och lär GB. Det här är kvalitet. Punkt.

Se och lär GB. Det här är kvalitet. Punkt.

Den gamla skolans dietister skriker sig genast hesa om kolesterol och fett. Mina barn som älskar att dricka ett litet glas grädde till mellanmål är det ju på snudd att jag misshandlar. Ändå står de sig i minst 2 timmar på ett sådant mellanmål till skillnad från ungar som får en frukt och blir hungriga efter 30 minuter igen.

Slutklämmen då? Jag vill uppmana alla föräldrar – och givetvis lika mycket alla ni utan barn – att öka kunskapen kring det allra viktigaste för vår hälsa,
mat. En sån här reklam måste direkt mötas med oerhörd stor mängd kritik och avsky. ALLA företag som skriver formuleringar som det här utan att ta upp något som helst om vilka INGREDIENSER man ser som ansvarsfulla – är fulla med skit. Titta på priset liksom. Reflektera. Jämför med något bra och släng.

För att våga bojkotta skiten – det är att leda genom exempel.

11 tankar kring ”Ansvarsfullt utvecklade produkter? Nej du, bara riktigt risig marknadsföring!

 1. elise

  …och när budskapen når allmänheten och vrids och vänds.
  Satt och åt min lunch, ett par små kalla potatisar, en hög med ångkokta grönsaker med smör och lax

  ”Oj vad mycket smör du lägger i din mat! Du vet väl att det är jättefarligt med smör, stod på tidningen idag att vi äter alltförmycket, högt kolesterol och så”

  ”Mhmm….”

  Tänkte inte ens ta och kommentera det patetiska och paradoxala i att samma person just då satt och åt en stor jävla glasstrut efter sin ”hälsosamma” pasta 0% fett.

  Svara
 2. Walter Levy

  Kan bara hålla med Dig i Din ilska. Inte konstigt att mer än halva befolkningen är överviktig.

  En anmärkning bara: Du skriver 20g socker, i annonsen står ”max 20% tillsatt socker” och detta haltar litet eftersom Du inte nämner vikten per glass (53.5gram i Haribofallet). Haribo-glassen innehåller 24% socker, d.v.s. 13g socker (se http://www.gb.se/produkter/haribo-push-up-vanilj-jordgubb/), och det framgår inte av innehållsförteckningen hur mycket av detta som är tillsatt.

  Detta förändrar förstås inte något i Ditt budskap.

  Svara
 3. Lars

  Bra tips på Wermdö glassmakeri. Vi testade Vanilj Bourbon i helgen och den var klockren. Bra att det börjar finnas vettiga alternativ relativt lättillgängligt.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Japp! Konstaterade själv i helgen efter att mina föräldrar tagit med en basic glassmaskin att man bör göra själv. Sjukt gott, billigt och inga tillsatser! Får ta och dra upp lite recept på det tror jag.

   Svara
   1. Biggan

    Jaa tack till recept!!
    Jag brukar säga och tycka att en glass om dagen är helt okej på sommaren.. 😀 MEN, i sommar blir det inte många glassar från butiken – det blir hemlagad glass! Att mixa fryst banan med hallon och lite grädde – MUMS! 😀 Men tar gärna emot recept från dig! 🙂
    Orkar inte ens kommentera ditt inlägg – jag blir så arg!!! 🙁 Idiotiföretag på hög nivå! 🙁

    Svara
 4. Elisabet

  TACK för att du orkar engagera dig och skriva om detta, så viktigt! Stärkt av att se att vi är flera som reagerar mot denna galenskap.

  Svara
 5. Pappa

  2ägg, 2msk socker vispas pösigt,+ 2dl vispgrädde å valfri smaktillsats plus kyla gör världens goaste/naturligaste/enklaste glass på mindre än 10 minuter av vårt dyrbara liv???

  Svara
 6. Nette

  Blir mer och mer nöjd över makens impulsköp på en glassmaskin efter att vi kom hem från glassparadiset Italien i somras. Efter att ha ätit deras glass som smakar riktiga jordgubbar/blåbär/choklad är inte ens våra barn intresserade av de köpta varianterna här hemma. Numera är hemgjord glass da shit .

  Svara
 7. jag

  Gb har jag inte rört på säkert 12år.Sämre glassföretag får man leta efter.
  var över i danmark och där hade de tillochmed ekologisk mjukglass .
  Men i sverige är folk extremt snåla.Om det kostar 5 eller 10kr mer så köper dom den billigare mjuglassen.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.