Äppelpaj – gott, snabbt, enkelt, nyttigt & snyggt

Precis ut från ugnen med kaffet nypressat...

Precis ut från ugnen med kaffet nypressat…

Här kommer ett riktigt gott recept på äppelpaj såhär i skördetider – eller kanske lite efter skördetid… Sprunget ur att vi fick en väldig massa äpplen av goda vänner så var det dags för en äppelpaj!

Det här receptet verkar har bloggats hur många gånger som helst i sin orginalform,  men jag har ändrat lite på det för att det ska passa min smak och lbland annat lagt till en av mina absoluta favoritingredienser – SMÖR!

Sugen på att baka lite? Here we go!

Äppelpaj med kanel, kokos och annat gott!

  • Stormeck - såväl äpplecider som äppelpaj in the making!
    Stormeck – såväl äpplecider som äppelpaj in the making!

    5-6 ekologiska äpplen

  • 2,5-3 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosmjöl
  • 1 dl kokos
  • 3 msk extra virgin kokosolja
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 tsk bakpulver
  • Kanel
  • Ekologiskt smör

Skär äppelbitarna i skivor och lägg dem i botten på en pajform.

Strö över rikligt med kanel och hyvla – osthyvel på ett 500 grams paket är fantastiskt – ett par rejäla skivor smör som ”topping” på äpplena. Blanda resten av ingredienserna till en smuldeg och strö – eller platta ut ett lock – över äpplena.

Justera mängderna av allting beroende på hur stor form samt även mängden mandelmjöl beroende på om du maler själv eller köper färdigt.

bild 2

Innan ugnen – lock snarare än strö-variantern…

Grädda i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter.

Ta-daaaa! Supergott. Vill du göra den helt sötningsfri så hoppa över lönnsirapen och lägg till extra kokosolja, smör eller ghee i smuldegen. Helt laktosfri – skippa smör och ta ghee istället.

Precis ut från ugnen med kaffet nypressat...

Precis ut från ugnen med kaffet nypressat…

Avslutande tankar

Jag tycker det är ett viktigt statement att betona hur onödigt det är att ha socker i allting! En äppelpaj behöver ABSOLUT inte socker. Äpplena blir fantastiskt söta i ugnen och smuldegen är egentligen bara bonus!

Servera inte med glass fullproppad med glukossirap och emulgeringsmedel – ledsen att vara sån, men glassen idag är så OTROLIGT KASS – när ni har gjort den här varianten. Ta istället ekologisk vispgrädde!

Så gott, så mycket bättre och så mycket mer att leda genom exempel!

2 reaktion på “Äppelpaj – gott, snabbt, enkelt, nyttigt & snyggt

  1. Anne

    Eller gör egen glass
    4 ägg
    4 dl grädde
    Lite vaniljpulver
    Lite stevia
    2 dl blåbär o hallon(om man vill)
    Vispa o ner i glassmaskinen.
    Gudomligt gott!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.