Är eksem alltid något som ska behandlas eller är det kanske ett symptom?

kortisonDet här är att ge sig in på lite djupt vatten – men jag vill ha den här rubriken för att kunna arbeta med som hypotes i inlägget. Jag har dragits med jäkligt elaka eksem under lite drygt ett år som jag inte blivit av med. Igen var det hustrun som tröttnade på mitt tjat och ”kroniska tillstånd” – precis som med pollenallergin – och meddelade att nu var det dags att gå till hudläkaren.

Men, om jag inte anser att eksemet är en sjukdom utan snarare ett symptom – varför ska jag då gå till en läkare?

Missförstå mig rätt nu – jag är helt för läkare och medicinering om det behövs – men jag hade på känn vad hen skulle säga. Japp, eksem (no shit sherlock) här har du en klass 3 steroid, kortison, som vi börjar med och sedan trappar vi ner tills det försvinner. Nyfiken på mina tankar och var det hela landade?

Jag har provat kortison – believe me!

Min mor är distriktssköterska och kan sånt här så hon hörde mig gnälla för ett par månader sedan och tog givetvis saken i egna händer. Cortison klass 2 – varsågod. Toppen. Eksemen försvann nästan, ända tills jag slutade med krämen då de kom tillbaka lika ilskna som tidigare. (De var verkligen ilskna – men jag har tyvärr ingen bild!)

Allt jag läst menar att det endast är ett symptom!

För mig är det att leda genom exempel att inte bara acceptera att allting kan lösas med medicin – min utgångspunkt är, och kommer alltid vara, att det mesta går att lösa med andra typer av förändringar!

Allt jag provat pekade på att det var något annat fundamentalt fel MEN VAD?!

Jag inte lyckats få bort det under ett helt år. Jag, som har försökt eliminera så mycket som möjligt av det som kan tänkas driva allergier ur min kost – vilket också funkat OTROLIGT bra på pollenallergin – kunde inte för mitt liv koppla vad det var som drev eksemen!

The Fat-Burning Man Show

En dag när jag var på väg in till jobbet och för en gångs skull bestämt mig för att inte skriva ett blogginlägg utan lyssna på Abel James ljuva stämma i hans podcast så var det ett avsnitt med J.J Virgin som pratade om sin bok ”The Virgin Diet”. Var på väg att hoppa över den podcasten för jag tänkte att jag har ju rätt bra koll på kosten, men så mindes jag att det på hans blogg stod något i stil med att hon forskat på överkänsligheter och baserade sina kostrekommendationer på det!

Äsch – jag ger det en chans. Lutade mig tillbaka och HEUREKA!

äggEn forskare som pratar i stort sett en timme om överkänslighet mot livsmedel av olika slag och konkluderar med sina bästa råd för att lista ut vad man är överkänslig mot samt vilka livsmedel som är de VANLIGASTE drivarna av överkänslighet. Bland topp 7 – ägg.

Eh, ok – f*n?

Bananpannkakan, fett gott kaffe 2.0, stekt ägg, kokt ägg – are you serious?! Det här var en riktigt bister insyn för någon som älskar ägg men samtidigt skriver en blogg om hälsa och tror på att ta till sig ny information…

Jobbigt när logiken finns – eksemen blev värre efter omställningen av kost och en faktor som ökade när jag tittar i backspegeln var ju absolut äggkonsumtionen. Förvisso ekologiska ägg, men ändå.

Ok, låt oss med lite skräckblandat hopp och förtvivlan testa då!

No more eggs…

Det här var en omställning som hette duga för mig. Jag ser ägg som det perfekta livsmedlet. INTE ett litet ingrepp i min vardag kan jag lova, MEN med kunskapen om att det eventuellt kunde få bort eksemen – vilket irriterat mig till döds på sista tiden – så var det ett givet test att göra. Det var helt enkelt så att det inte gick att motivera att INTE prova.

Resultat?

Jodå, mycket riktigt. Inga ägg – direkt tillbakagång i eksemen som nu är på det stora hela försvunna. Gött, men så otroligt jobbigt… Min plan är att få bort eksemen helt och sedan börja introducera igen – då det tydligen fungerar ibland att göra så…

Avslutande tankar

Vad vill jag säga med det här då? Lite olika saker.

Först och främst betonar jag att inlägget grundar sig i min vilja att dela med mig av kunskap som är något svårtillgänglig och som många kan tänkas ha nytta av. Det är samma som med inlägget kring pollenallergi som jag har länkat till ett par gånger i texten ovan. Det går VÄLDIGT ofta att lösa våra vardagsbesvär – och även allvarligare besvär som typ 2 diabetes, IBS etc. – med kost och livsstilsförändringar. Problemet? DET ÄR SVÅRT ATT FÖRÄNDRAS!

Sedan vill jag också betona att det lönar sig att fundera och ifrågasätta behandling av symptom. Det är ofta det som är den ”självklara lösningen” eftersom vi i västvärlden inte direkt är kända för att ta ett holistiskt perspektiv på hälsa… Men när det kommer till våra kroppar är vi mer än enskilda delar – vi måste våga ta ett steg tillbaka och betrakta den unika helheten. Lite flummigt, lite jobbigt – men så oerhört nyttigt!

För mig är det att leda genom exempel att inte bara acceptera att allting kan lösas med medicin – min utgångspunkt är, och kommer alltid vara, att det mesta går att lösa med andra typer av förändringar!

21 tankar kring ”Är eksem alltid något som ska behandlas eller är det kanske ett symptom?

 1. Anne

  Jobbigt!!! Skulle aldrig klara mig utan mina ägg från mina fina hönor. Jag hade testat ALLT utom det. Ägg är ju nyttigt! Kan det inte vara kombinationen ägg och nåt annat? Ser att du äter, gryn och frukt. Jag personligen skulle mycket hellre ta bort det än mina välsignade ägg. Men du har kanske redan testat det?
  Vet inte om jag skrev det tidigare men jag fick otroliga nattsvettningar helt plötsligt. Tog bort min handfull jordnötter jag brukade äta på kvällen. Vips var svettningarna borta. Igår hade min fina son lagat middag. Levergryta, supergod, men full med jordnötter. Bara att nicka och le tänkte jag och åt. Det var jättegott! Inga svettningar i natt. Konstigt. Jaja, jag vågar inte äta jordnötter i alla fall så länge svettningarna håller sig borta. Det är inte kul att vakna helt sjöblöt flera gånger per natt.
  Hoppas att dina exsem håller sig borta nu då!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Japp. Jobbigt. Jag har tyvärr provat att helt eliminera frukt – gryn äter jag så oerhört sällan (samt att jag inte åt några alls fram tills nyligen när jag upptäckte fermentering etc. så det är inte problemet – igen verkligen tyvärr). Jag äter ovkså med inslag av Paleo – så jordnötter är sedan länge borta tillsammans med de mesta andra typiska allergi-/imflammationsdrivarna. Ska dock eventuellt prova på det ”autoimmuna protokollet” framåt där även ”nightshades” och lite annat elimineras – men då blir det riktigt knepigt att vara ute i verkligheten… 🙂 Men, men – ägg går att leva utan konstaterar jag och tackar min lyckliga stjärna för mina gröna smoothies.

   Svara
 2. Sandra

  Å nej!! Jag har också problem med eksem. Just nu är det ovanligt dåliga – och jag inser ju att äggkonsumtionen blivit ovanligt hög på senare… Tänkte för ett par veckor sedan på att jag ätit väldigt mycket mejeriprodukter i några månader och att det kunde påverka, men en stor minskning har absolut inte gett något positivt resultat. Och så läser jag ditt inlägg och inser att klart jag måste testa att utesluta ägg 🙁 Som är så gott och känns så komplett!
  Tack annars (!) för en mycket intressant och givande blogg – jag har inspirerats stort sedan jag av en slump trillade in här i början av sommaren! Det har blivit endel bokinköp, och en pulsklocka som jag hade funderat på sedan länge, och nu använder flitigt. Mycket lärorikt, men även lite deprimerande inemellan, när man inser hur mycket mat som egentligen är skräp. Även om jag inte åt så farligt onyttigt innan. Nu ska vi se om mannen kan komma med på resan så småningom också 😉 Fortsätt i den här stilen så förblir jag en flitig läsare!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej! Som alltid – kul att du läser min blogg! Riktigt kul att höra att jag lyckats inspirera till både pulsklocka och annat. Det är ju därför jag skriver.

   Ja, det är sjukt deppigt med äggen – men det är ju så värt att testa! Kan också varmt rekommendera en googling på ”autoimmune paleo protocol” om du är nyfiken på mer av samma tema. Eller kolla: http://www.thepaleomom.com

   Håller tummarna för dig och att jag lyckas skriva fortsatt intressanta inlägg för att inspirera som gör att du läser vidare. 😉

   Svara
 3. Martina

  Väldigt bra och inspirerande blogg som jag följer regelbundet. Håller med dina tankar till 99%. Ser fram mot alla dina inlägg!

  Svara
 4. ida

  Hej, Hittade precis till din blogg och vet därför inte så mycket om dig. Men alltid när jag hör om någon som har eksem så vill jag rekommendera om att se över vad du har för produkter utan på kroppen. I och med att du värkar tänka väldigt mycket på vad du tillför till kroppen så kanske du redan gör det. Men till tipset som jag vill komma till iaf är att testa att ta bort allt med mineraloljor för kroppen, dvs tvål och krämer m.m. Min dotter hade ruskigt jobbig eksem i månader i sträck och precis som med dig tog vi till kortison som råd från läkare i och med att de var så aggressiva. det fungerade tills att man slutade med kortisonet och kom då tillbaka. Jag kände att smörja med dessa krämer hela tiden var inte rätt och att det endast var att jobba mot symptomet och inte anledningen för eksemet. Jag tog tillslut bort alla mineralkrämer och så använde vi endast 100% ekologisk sheabutter och eksemen var borta på 2 veckor och kom aldrig tillbaka igen. Jag har dragit slutsatsen av detta att dottern är allergisk mot mineraloljor. Detta funkade för oss och kan kanske göra för andra med så tänkte bara ge ett litet tips helt enkelt.
  Nu ska jag fortsätta bekanta mig med din blogg 🙂
  /Ida

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej! Kul att du hittat till bloggen och tack för att du tar dig tid att skriva. Det låter intressant helt klart. Jag har redan tagit bort det mesta vad gäller det du nämner, men inte hittat något riktigt bra alternativ till oljor att smörja med. Ska absolut köpa på mig Sheabutter – har hört andra tala väldigt väl om det. Ska se till att helt eliminera allt du nämner och se om jag får bort dem helt också! Tack och hoppas att du hittar mer kul på bloggen. Finns ett kul inlägg om just att inte ha saker på kroppen som man inte kan äta…

   Svara
   1. morr

    Hej! Blir bara nyfiken på varför du känner ett behov av att ”olja in dig”? 😉

    Jag sprang på din blogg nu, är själv lite över ett halvår in i det personliga experimentet att utesluta citronsyra (jättesvårt).

    Men innan jag började med det experimentet så inledde jag ett annat. Nämligen NoPoo. Det startade med ett exem som inte försvann trots medicineringar. Min läkare föreslog att jag tvättade mig för ofta och att tvålar etc torkade ut och förvärrade. Jag hade hört i förbifarten om nopoo och läste på.

    Jag ska börja med att säga att varken nopoo eller citronsyrefritt (eller mediciner) har fått bort exemet. (Blev innerligt ledsen över din äggteori då ägg är en stor del även av min vardag).

    Men, nopoo har ju en massa ”naturliga” alternativ till de produkter man är van vid. Jag kände dock att tid och pengar också var intressanta aspekter så jag gick rakt på WO (endast vatten), allt som kroppen släpper ifrån sig är vattenlösligt. Jag hade inga direkta problem med hår eller hy innan och jag har inga nu ett år senare utan tvål eller schampo. Tilläggas bör kanske att jag använder fortfarande vanlig handtvål. Däremot vanlig tvålkaka (citronsyrefri). Samt (citrons Det tar ett tag för kroppen att vänja sig vid att ta hand om sig själv igen men efter ett tag går det bra. Så oavsett vad man tycker och tänker om gifter etc. så sparar jag numera både tid och pengar utan några märlbara negativa konsekvenser.

    Du känner säkert till detta och kanske även har skrivit om det redan. Men jag tror verkligen inte att kroppen måste smörjas in hela tiden. Vare sig det är ”naturligt” eller kemiskt.

    Svara
    1. morr

     Kommentarsgränssnittet buggade lite i mobilen. Tillägg:”Samt (citronsyrefri) deodorant används också för att minska risken för negativa konsekvenser 😉 Där skulle jag dock gärna vilja hitta ett bättre alternativ. Men inte satt mig in i det ännu.”

     Svara
    2. Led genom exempel Inläggsförfattare

     Hej! Mmm jag har ju haft samma problematik för tillfället med eksem – det har inte börjat gå tillbaka förrän nu när jag också eliminerat lök, morot och tomat. Det verkar ha gjort susen (korsallergi med gräs och gråbo). Men har man mycket problem är ett tips att testa auto-immunt Paleoprotokoll. Det fungerar för många. Angående det där med olja/tvål så tvättar jag nästan aldrig mig med tvål. Men jag något är knas, för jag blir oerhört torr och det kliar enormt ändå. Tränar så mycket och duschar därmed av mig svett ganska ofta (vattenlöslig förvisso), men jag vet inte – kliar helt galet om jag inte använder olja. Instämmer dock i att det inte borde behövas. 🙂

     Tack för tipsen – jag läser på och testar!

     Svara
 5. Madde

  Hej! Vad äter du till frukost och mellanmål som inte innehåller ägg? Kan du komma med lite olika förslag så är jag tacksam 🙂

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej!
   Konstaterar att det var en omställning det där. Men några snabba tips är dels min gröt som är fermenterad med smör och grädde, gröna smoothies är jag ett stort fan av (recept på bloggen också, men utan äggen då – kan boostas med typ hampaproteinpulver), fett gott kaffe 2.0 från bloggen är en stående frukost – men utan äggulor då. Äter man mjölkprodukter är rysk eller turkisk ekologisk yoghurt med min müsli ett grymt bra alternativ.

   Beror givetvis på vad man tål/inte tål samt äter/inte äter – men där har du mina vanligaste frukostar!

   Annars är jag också en sån person som gillar att äta vanlig mat till frukost – så finns det kött och sallad är jag helt ok med det. 😉

   På temat mellis så gäller en uppsjö av olika typer av mat. Kolla på inlägget och inlägget där du hittar massor av tips och knep på det!

   Svara
  2. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Just det! Glömde skriva att jag även rekommenderar varmt att du kikar in på ”a href=”http://undervarttak.blogspot.se” title=”Under vårt tak”> och deras receptbank för frukost. Avocado och banancreme med nötter är ett väldigt bra exempel på frukost/mellis utan ägg och de har en hel massa annat sådant gott där. Bra blogg också! 🙂

   Svara
 6. Johanna

  Hejsan!
  Även jag har varit fast i eksemträsket, eller är fortfarande. Men har precis slutat med kortison. Är snart inne på månad två av ett kortisonfritt liv och jag ser minst sagt förjävlig ut. Jag använde klass 3 som mest (elocon).
  Hittade till denna sida: itsan.org där en massa människor går igenom topical steroid withdrawal. Där finns också en intervju med en läkare från USA som påstår att man som vuxen inte ska ha eksem utan har man det så är man antingen allergisk mot något ELLER (som jag) kortisonberoende.
  Så jag tror absolut på detta med att om man har eksem som liten så växer det bort av sig själv eller s är det för att man har matallergi/kontakteksem.
  Säg nej till kortison helt enkelt 🙂
  Kolla gärna in min blogg där ni kan följa min process mot ett kortisonfritt liv: johannabe.blogg.se

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Grymt. Tack för tipset. Dras fortfarande med mina om än att det är oerhört mycket bättre. Ska kika in och hoppas att jag hittar den sista ”tweaken” som gör att de försvinner helt!

   Svara
   1. Johanna

    För tillfället äter jag så mycket raw food som möjligt och ekologiskt!
    Annars paleo/lchf style. Dock inga ägg eller nåt. Men är nästan helt säker på att jag inte har någon matallergi.
    Äter raw food bara för att vara snäll mot kroppen när den arbetar så hårt med att fixa min hud..

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

     Grymt. Har du inte hört talas om anti-inflammatoriska protokoll kan det vara värt att kolla upp. Men misstänker att jag sparkar in öppna dörrar här. Det är lite lömskt med just ”raw” då många av våra växter blir mindre allergena när de tillagas. Bara en tanke. Lycka till med eksemen!!

     Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.