Är sojabönor och andra sojaprodukter bra?

sojapastaHär kommer ännu ett inlägg baserat på en fråga jag har fått från en läsare.

Det var en fråga kring alla de sojaprodukter – till exempel pasta av sojabönor –  som finns att köpa nu och huruvida jag anser att det är ”bra” eller inte.

Jag försöker att inte vara för kategorisk i klassningar av livsmedel som du vet om du läst mycket av bloggen, men sojabönor ogillar jag till stor del av olika anledningar.

Nyfiken?

Varför inte sojabönor nu då?

1) De lyfts fram som ”nyttiga och proteinrika” när de i själva verket innehåller hur mycket skyddsämnen som helst, vilket få talar om. Soja innehåller ämnen som fytinsyra och trypsininhibitorer som hämmar upptaget av kalcium, järn, zink och magnesium, samt protein i tarmen. Vilket gör att man inte bör basera hela sitt proteinintag på sojabönor.

2) De MÅSTE vara ekologiska OCH ej genmodifierade för att övervägas

3) De bör VERKLIGEN preppas ordentligt för att minimera skyddsämnena som beskrivs ovan – de bör egentligen alltid vara fermenterade – och det är knepigt att hitta den typen av produkter i Sverige.

Med den korta inledningen har de flesta listat ut vad jag tycker om sojabönspasta, sojamjölk och sojabönor generellt…

Vad är bra sojaprodukter då?

tempeh

Tempeh – helt ok tycker jag. Hustrun avskyr det.

Som vanligt så är det oerhört svårt att vara helt kategorisk! Det finns väldigt bra produkter när sojabönorna är hanterade enligt gamla traditionella metoder. Exempel på det är Tempeh,  (fermenterade sojabönor), Miso och Natto.

Det bör dock betonas å det starkaste att GMO-sojabönor bör undvikas till varje pris. Se till att det är gjort på ekologiska sojabönor som inte är genmanipulerade – och då börjar det bli riktigt knepigt att få fatt på (vilket säger nåt om det livsmedlet tyvärr).

Avslutande tankar

Det är väldigt intressant när man diskuterar detta med vegetarianer som inte har gått på djupet kring sin diet och tror att sojabönor är världens nyttigaste produkt och öser i sig Tofu. Så är tyvärr inte fallet. En bok som illustrerar det på ett väldigt bra sätt är Finding Ultra av Rich Roll där han väldigt ödmjukt konstaterar att han var en oerhört ohälsosam vegan innan han faktiskt började läsa på och förstå hur man måste äta och hantera livsmedel för att kunna äta fullvärdigt veganskt.

Som avslutning då, det finns produkter av soja som är bra, men det är svårt att få fatt på. Alla som säljer och marknadsför produkter med sojabönor kommer givetvis inte ge dig den här informationen utan hänvisa till att det är lågt GI och till exempel ”bättre än vanlig pasta”. Därmed inte sagt att man inte kan hitta informationen om man letar lite. Sedan är det en bra fråga om det ändå inte är bättre att byta pasta gjord på vetemjöl mot ekologisk sojamjölspasta. Det är trots allt en fråga om sammanhang. Allt är bättre än en kost av snabbmat, men för min egen del – som kan få fullvärdigt protein från ekologiskt kött – hoppar jag det hellre helt och hållet!

Som vanligt vill jag informera – inte provocera. Om du är vegetarian eller vegan och aldrig hört det här förut så får du ser det som något bra. För det ”alla säger” är sällan hela sanningen enligt mig, och den här bloggen vill vara något annat. Den ska lägga fram både för- och nackdelar för det anser jag är att leda genom exempel.

1 tanke kring ”Är sojabönor och andra sojaprodukter bra?

  1. ralph lauren swim trunks

    It is a very good bag. Everything is ok. I recommend the product and the sellerIm happy with my bag, looks exactly like the photo. Good quality e great seller. I trust in this seller.Look good in quality Internal material looks cheap and may be damaged by point objects like combos or pens, etc Does match the image in color, shape and look

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.