Äter du inte bröd? Eh, vad äter du då till frukost/mellis/kvällsfika?

Barnens favoriter - mina hembakta grötbullar.

Barnens favoriter – hembakta grötbullar.

Bröd ja, jag vill göra helt klart att jag inte anser att det är en liten förändring/omställning att sluta med bröd. Det var precis nyligen jag släppte taget om mackorna!

Numera betraktar jag bröd som lyx, och helt plötsligt uppskattar jag ett gott hembakt bröd otroligt mycket. Var iväg på en riktigt bra resturang som bakade själva riktigt bra surdegsbröd med ekosmör. Det var fantastiskt, och absolut värt blodsockerdippen efteråt!
Det känns, för mig, oerhört mycket bättre att göra aktiva val och sedan njuta till max. Framförallt gäller det att njuta utan efterföljande skamkänslor (som så ofta kommer efter en chipspåse eller så…) och det är för mig mycket lättare när jag gör ett medvetet val. Så jag försöker applicera lite egna ramar etc. för att inte fastna i nåt fanatikerträsk där saker jag gillar inte får plats alls. Blir så trist då.

Stegvis förändring är ju temat på bloggen och mina steg kring just bröd, med 80-20 regeln i åtanke kära läsare, var:

 1. Slutade köpa mjukt bröd till förmån för knäckebrödet Wasa Sport (lingongrova, som var min favorit, har 9,5% rent socker)
 2. Slutade äta knäckebröd (ersatte från början mellanmål och frukost med ägg, omeletter etc.)
 3. Experimenterade med bröd gjort på mandelmjöl och hasselnötsmjöl etc. (googla gärna ”Paleobröd” för att prova själva) men tröttnade på att jag inte hittade något som jag gillade.(Paleomuffins däremot kommer få ett eget inlägg eller två!)
 4. Betraktar det idag som lyxgodis och har blivit väldigt selektiv med när jag äter bröd

Hur har det påverkat barnen? (håll gärna utkik efter inlägget som berör påverkan i barnens kost)

 1. Har inte gått så långt att de inte får bröd, men jag bakar eget till barnen (jag är otroligt dålig på¨att baka så här gäller verkligen 80-20!). Receptet på favoriterna ni ser på bilden kommer!

Resultat? Bröd är helt enkelt inte någon komponent i kosten numera, men det smakar fortfarande otroligt gott när jag väl äter det!

2 tankar kring ”Äter du inte bröd? Eh, vad äter du då till frukost/mellis/kvällsfika?

 1. Pelle

  Grattis till att åtminstone kunna belöna dig med gott bröd. Brödsuget river i mig när jag bakar mitt världsbästa rågsurdegsbröd åt Ildikó…

  Fläsksvålar och paranötter i all ära, men vad fasen ska jag lägga (icke-köpe)leverpastejen på?
  Jag ska testa ett Skaldemanrecept, på fuskbröd för en ”GI-nollare”. Få se hur det går.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.