Att coacha förändring är inte bara att säga ”ok”…

Zemanta Related Posts ThumbnailJag stöttar några av mina vänner med coachning kring förändring betonat på hälsa genom omställningar i kost, träning och livsstil generellt. Det är för mig  den absolut bästa sporren för att fortsätta skriva bloggen – jag får vara med och inspirera andra på riktigt. En av mina äldsta vänner – som det första mailet om stora förändringar gick till – ringde häromdagen. Vi har en överenskommelse att göra en total livsstilsförändring på 15 månader och nu efter lite drygt 4 månader så kände han att det var dags för en ”nystart”. Känslan av att saker hade börjat stanna av och gamla mönster hade börjat återvända har infunnit sig – något som i stort sett ALLTID händer förr eller senare under en förändringsresa och speciellt om det finns mycket andra stressfaktorer i tillvaron.

Min första tanke var att glatt säga ”det är klart, vi kör en månad som vid starten”, men jag bet mig i tungan och gjorde det en coach bör göra istället – coachade. Nyfiken?

Kort om förändring igen…

changeJag jobbar med företagsförändring och är det något som återkommer gång på gång så är det just hur pendeln ALLTID svänger tillbaka om man inte flyttar på utgångspunkten!

Det här är skälet till att jag i mina inlägg om ”quick fix dieter”, ”hårdträningsprogram – som fitnessfighten”, ”kaloriräkning” och liknande blir så oerhört uppretad. ALL förändringsteori som finns betonar samma sak – man måste flytta utgångspunkten och bryta gamla mönster för att uppnå ”riktig” förändring. Annars kommer det förr eller senare ”det var bättre förr – då funkade i alla fall allting” ÄVEN om det är helt klart att det kommer bli omöjligt att konkurrera framåt…

Man måste lära sig nya saker och förstå vad som krävs för att nå dit man vill. För att ge ett exempel så är det därför i mina ögon helt värdelöst att bara räkna kalorier och fortsätta äta som alltid eftersom man då INTE LÄR SIG NÅGOT och garanterat kommer vara konstant hungrig! Eftersom man de facto fortfarande äter en kost som INTE fungerar – men mindre av den…

Det är också skälet till att jag tidigare har skrivit om vikten av att skapa en referenspunkt att mäta förändringen mot – och då inte bara genom vågen! För när man lever i förändringen så marks den inte.

Så hur kopplar jag det här till samtalet med min vän?

För mig är det viktiga att tillsammans med den man coachar skapa förändringen – även om det är en individ som oftast behöver förändra sina grundläggande värderingar gällande hälsa.

Istället för att säga det han ville höra – att vi givetvis skulle köra en nystartsmånad precis som vid starten – så frågade jag VARFÖR han kände att det behövdes en nystart? Det ställde honom på pottkanten en stund, men inte på ett negativt sätt. Vi pratade en ganska bra stund kring vad han upplevde, kände och vad som hänt och landade i att det ju absolut inte var en nystart som behövdes. Den kunskapen har han redan. Vikten har inte kommit tillbaka, men likväl har känslan av att hälsan förbättras försvunnit.

Förändring har absolut skett!

Zemanta Related Posts ThumbnailNumera reflekterar han över saker på ett annat sätt. Vad maten innehåller, att det nu går att ta de där långa trapporna utan att bli andfådd, att människor uppmärksammar att han gör något annorlunda. Men ändå var känslan där – något är inte bra.

Han kände att pendeln var på väg att svänga tillbaka. Kebabrullen, colan och godiset var något han var värd. Det gör ju inget – 80-20 är bra nog – vilket är helt sant – men när 80-20 blir 60-40 är det dags att reflektera lite över VARFÖR pendeln svänger tillbaka!

Nästa steg är framåt!

Så nästa steg då. Vi kom fram till att han helt sonika måste ta sig en funderare över varför han kände att det behövdes en ”nystart” och vad det är som gör att pendeln svänger tillbaka istället för att utgångspunkten flyttas! Det är en ganska knepig funderare där reflektioner kring olika typer av beteende måste kopplas till känslor, stress och andra faktorer som påverkar – en tuff övning, men nyckeln till bestående förändring.

När det sker kommer vi få momentum igen och förhoppningsvis rullar det sedan på av sig självt när vi mentalt har ändrat utgångspunkt!

På temat momentum för min egen del är det snarare så att jag numera måste stanna upp och reflektera over hur jag själv uppfattas i andras ögon då det för mig blev rena snöbollseffekten! Är du nyfiken på det kan jag tipsa om det här inlägget!

Avslutande tankar

Det är fascinerande att arbeta med förändring. Det är att få arbeta med människor och deras beteende på såväl medvetna som undermedvetna plan! Jag känner mig således väldigt privilegierad som får möjlighet att coacha vänner och familj inom ett områda jag brinner för samtidigt som jag jobbar med det proffessionellt.

För mig är det viktiga att tillsammans med den man coachar skapa förändringen – även om det är en individ som oftast behöver förändra sina grundläggande värderingar gällande hälsa. Inser också att om man brinner för att leda genom exempel så kommer rollen som coach väldigt naturligt.

Led genom exempel ni med – tipsa någon som behöver nya tankesätt och en alternativ väg till bättre hälsa om min blogg. Kanske kan det vara vad som behövs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.