Att känna sig som en kuf i affären…

DEnnisIbland känner jag mig som en riktig kuf när jag går och handlar. Jag muttrar och blir oerhört provocerad över utbud och kvalité på de produkter som säljs under flagg som tidigare var riktigt bra mat. Jag blir tokig på hur ord som ”hälsa”, ”nyttigt”, ”naturligt” och ”hemlagat” används för att sälja riktigt dåliga livsmedel!

Korv är ett sådant exempel. Det får numera inte kallas korv om det inte är i alla fall 50% kötthalt. Dennis Hot Dog som referenspunkt har väl typ 27% och får sedermera inte kallas korv utan blir just ”hot dog” (tror jag hittat en gammal bild där det fick stå grillkorv). Vad jag tycker om Denniskorv behöver nog inte – och bör nog inte – skrivas i ord.

Nyfiken på mina tankar på det?

Varför accepterar vi det här?

Jag kommer aldrig sluta förundras över att vi, den breda massan människor, tycks acceptera hur mycket försämringar som helst. Så länge det sker gradvis och hanteras genom marknadsföring.

Det är helt galet att känna sig som ett miffo när jag inte vill köpa korven i köttdisken som innehåller 51% kött. Jag vill ha bättre kvalité! Jag vill ha en riktigt bra ekologisk korv! Går det att få tag på ekologisk korv? Ja förvisso, men i dagsläget är den ur ett innehållsperspektiv precis lika risig den – bara det att varorna är ekologiska! Fortfarande 51% kött i wienerkorven. Varför är vi ok med det?

Riktig korv...

Riktig korv…

Marknadsföringen då…

Numera kan man ta ”premiumpriser” på något som innehåller ”extra mycket kött” – 68% är det i SCANs ”delikatessfrukostkorv. HALLÅÅÅÅÅ!! 68% är fortfarande knappt två tredjedelar!!!

Hur har det kunnat vridas till att det är något ”lyxigt”? JO för att industrin har totalt förstört allas uppfattning om vad som är riktig mat och kvalité! Det är tragiskt. Provade faktiskt att smaka på en Dennis Hot Dog för inte så länge sedan – och ledsen alla ni som gillar det – men jag anser det vara helt OÄTBART och framförallt något jag ALDRIG skulle ge mina barn!

Provocerande snobberi?
Det kan man tycka – men reflektera lite över maten nästa gång ni vuxna äter en lyxig middag med oxfilé och ger barnen Dennis Hot Dog med maskinbakade korvbröd och tomatsockerröra (ketchup)… Då har jag inspirerat till förändring i tankesätt!

Riktig mat behöver inte ta lång tid att laga!

När jag lagar vardagsmat ser jag det som komponenter som tar olika lång tid. Det som tar längst tid sätter ramen för hur lång tid måltiden ska ta att laga.

Vill göra en reflektion tillbaka till en sak som kom upp i debatten med Claude Marcus inom ramen för det här temat eftersom han tycker att mina tankar är så radikala vad det gäller att lägga tid på att laga riktig mat. Han framställde det som att ”alla inte vill lägga hela dagarna på att laga mat som du gör…”

När jag lagar vardagsmat ser jag det som komponenter som tar olika lång tid. Det som tar längst tid sätter ramen för hur lång tid måltiden ska ta att laga. Exempelvis kokt torsk med äggsås, broccoli, morötter, gurka och eventuellt lite potatis till barnen. Potatis 15 minuter – när den är igång tar jag torsken. Koka ägg och gör vit sås. Koka upp vatten så att den bara kan åka i när det är runt 4 minuter kvar. Resterande tid. Duka, skala och skär upp grönsaker. Preppa ångande av broccoli – också 4 minuter. Maten klar på runt 20 minuter – förutsatt att fisken var tinad och att det inte tar lång tid att koka upp vatten till potatisen.

Är man utan barn är det bara fisken och tillbehören – vilket gör att det går det ännu fortare.

Ovan är ett ganska meckigt exempel – men jag vill betona att även det kan göras så att det bara tar marginellt mer tid än att koka denniskorv och tina korvbröd! Strunta i äggsåsen – gör potatismos med smör och grädde. Hoppa borccolin till förmån för bara råkost. Det går SUPERFORT om man bara vill och orkar tänka till – vilket kan vara nog så jobbigt när man jobbar hårt!

Avslutande tankar

Att det är just korv som exempel har att göra med att jag verkligen gillar en bra korv – något som är väldigt svårt att få tag på i ”vanliga affärer”. Tyvärr gäller argumenten ovan för större delen av våra matvarubutiker idag – allt som säljer på epitet som ”snabb”, ”färdigmix tillsätt bara…” och ”nyttigt nytt recept” tenderar att vara extremt undermåliga livsmedel. De är fullproppade med tillsatser, utfyllnad, socker och smakförstärkare.

Jag är uppvuxen i Karlskrona och varje gång det är dags att handla när vi är hemma igen, så slås jag över hur mycket sämre utbudet är ute i landet än i Stockholm. Med det vill jag säga att det ÄR SVÅRT att handla bra mat. Det tar extra tid att förbereda inför en sådan handling – MEN DET ÄR VÄRT DET!

Prova att successivt slänga ut halvfabrikaten till förmån för riktig mat. Hoppa över de ”snabba lösningarna” som ofta består av en massa risiga spannmålsprodukter som bröd med massa socker och pasta med vitt mjöl. Det ”snabbaste” jag kan komma på är massor av grönsaker, en bra olivolja/dressing och en bit kött/fisk/fågel!

Tillsammans kan vi tvinga fram bättre mat i affärerna och det är att leda genom exempel!

4 reaktion på “Att känna sig som en kuf i affären…

  1. Alexander

    En viktig kommentar till kötthalten i korv är att det inte är kött i den betydelse som man normalt tänker på kött, utan att den angivna kötthalten också innehåller diverse animalska rest produkter. I en ganska ny granskning av danska medier kom det fram att endast ca 50% av det korvproducenterna kallar för kött skulle kunna säljas som just kött i affären…

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.