Att knäcka pollenallergin med riktig mat!

gronsakerNu börjar bloggen få sökträffar på pollenallergi igen. Det är ju snart vår och med våren kommer de röda ögonen, de rinnande näsorna och det kliande svalget. Jag vet. Jag var där jag med. En totalt horribel eskalerande pollenallergi som bara tilltog i styrka.

Det gick så långt att det hustrun – när jag inte kunde resa mig upp ur sängen på midsommarafton – deklarerade att det nästa år var dags för en kortisonspruta. För såhär kunde det inte fortsätta.

Jag hade varit motsträvig mot att skjuta in kortison i kroppen tidigare för jag gillar inte tanken på det och jag vet vad det gör med kroppen – men nu hade jag också gett upp.

Tur då att jag läste Phil Maffetones bok som helt förändrade mitt liv och fick upp mina ögon för riktig mat och vad låggradig inflammation i kroppen kan ställa till med. Förra sommaren var näst intill utan problem och midsommarafton – med oerhört höga halter gräspollen som jag är känslig mot – förflöt med endast några nysningar!

Nyfiken?

Konstant inflammation i kroppen…

Att gå från att vara ett uppsvullet, nysande, otrevligt paket av symptom – vilket ALLA som varit med tidigare kan intyga att jag varit sista 3 åren – så är det här för mig HELT FANTASTISKT!

Det låter inte superkul – och det är det inte heller. Med den mängden snabba kolhydrater – som är felaktigt preparerade och väldigt näringsfattiga – som vi som generell population äter så är det inte så konstigt att vi blir sjuka. Men det väldigt få pratar om är just att saker som allergi – som man ju igen bara får leva med och äter Clarityn för att hantera – faktiskt kan vara något så enkelt som ett symptom på kronisk inflammation.

Med kronisk inflammation i kroppen kommer, förutom allergier, andra otrevligheter som IBS, Diabetes typ 2, artrit och andra spännande sjukdomar som ”ingen kan bota” – utan bara lindra med medicin. Det är vad jag har skrivit om i det här inlägget.

En enklare och bättre lösning?

Zemanta Related Posts ThumbnailTänk om det är så ”enkelt” som att skippa vissa delar av vad du äter då? Nej, då skulle det ju finnas forskning på det och att läkare rekommenderade det! Eller – och tänk efter noga nu – är det inte alls i läkemedelsindustrins intresse med tanke på hur stor marknaden för allergimedicin är? Utan att den är receptbelagd. Bara fritt fram liksom… Med biverkningar som att man blir trött, loj, mår dåligt med mera. Helt naturligt!

Att allt fler blir allergiska – HELT NATURLIGT!

Eller inte. ELLER INTE!

Min egen resa…

Såhär glad kan man bli när det inte behövs antihistamin längre!

Såhär glad kan man bli när det inte behövs antihistamin längre!

Jag har skrivit tidigare om mitt allergiexperiment och hur jag sakta men säkert började märka att många av de sakerna som tidigare kittlat och kliat – som äpple – inte längre orsakade några problem efter att jag slutade äta gluten, spannmål och stärkelserika, snabba kolhydrater. Det kändes helt osannolikt. Precis som alla andra – och speciellt med tanke på hustruns ganska bestämda åsikt om att det liksom inte funkade längre på sommaren (vilket var helt korrekt) – så var jag oerhört tveksam. Jag visste ju att traditionell approach är att börja äta medicin långt innan pollensäsongen så att jag hade ”byggt upp ett skydd” när det väl kom. Nackdelen – jag mådde jäkligt dåligt av antihistaminerna. Trött och otaggad var bara förnamnet.

Men VÄLDIGT många böcker jag läste menade att det skulle kunna funka. Många som jag läste om på bloggar och annat inom Primal och Paleo-sfären hade blivit helt fria från symptom – så varför inte jag!

Slutsatsen i mitt allergiexperimentinlägg blev följande:

”Att gå från att vara ett uppsvullet, nysande, otrevligt paket av symptom – vilket ALLA som varit med tidigare kan intyga att jag varit sista 3 åren – så är det här för mig HELT FANTASTISKT! Från det – till några mindre ”kli-ningar” i halsen med en nysning och en snytning som går över på 5 minuter… Jag tror att orden ”glädje ” och ”lättnad” beskriver mina känslor bäst!”

Det är något jag kommer följa upp på även denna sommaren för att se om jag nu efter ett år till med väldigt mycket bättre mat blivit ännu mer okänslig för pollen!

En mardröm för en pollenallergiker!

En mardröm för en pollenallergiker!

Avslutande tankar

När det kommer till allergi är det mina egna erfarenheter som får ligga till grund till varför jag vill sprida det här budskapet! Det är helt fantastiskt att slippa medicin som ändå inte fungerar speciellt bra och som jag vet gör mig helt kass. Bara i kommentarerna på mitt inlägg är det tydligt att så många andra har fått samma effekt av riktig mat – framförallt kanske utan vete och gluten!

Det är inte tråkigt med riktig mat!

Det är inte tråkigt med riktig mat!

Jag förstår samtidigt att det är oerhört svårt att acceptera att det kan vara såhär när inte läkare och forskning direkt propagerar för det, men varför är det lättare att acceptera att vi ska vara ”sjuka” resten av livet?

Det går verkligen att med ganska enkla – inte lätta – grepp ge sig själv en oerhört mycket friskare kropp och svaret går som vanligt på den här bloggen genom maten och magen. Om vi ger kroppen den näring som behövs UTAN det som gör oss sjuka och som driver inflammation kan vi faktiskt knäcka mycket av de symptom som numera bara tycks eskalera!

För att ifrågasätta medicinering som ska göras hela livet tycker jag är att leda genom exempel!

8 tankar kring ”Att knäcka pollenallergin med riktig mat!

 1. Jonas Axsäter

  Phil Mafes böcker borde alla läsa!
  Tim Noakes
  Jeff Volek
  Peter Attia
  Mark Sisson
  Sock-Doc
  Mark Cucuzella
  Gary Taubes
  David Perlmutter
  Michael Eades
  Robert Lustig
  Ann Childers
  Mm
  Är några andra som är värda att uppmärksamma

  Svara
 2. Kristin

  Hej!! Oj vad glad jag är att jag hittat till din sida 🙂 Jag håller själv på att genomföra en resa för att befria mig från pälsdjursallergi och andra krämpor. Aloe vera och mer blodsockersnäll kosthållning har hjälpt mig en bra bit på väg, men helt framme är jag inte ännu!

  Heja!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Kul att du gillar bloggen! Ännu roligare att du försöker bli kvitt saker som vanliga läkare anser omöjligt – allt är möjligt med riktig mat! Vill du ta det riktigt långt rekommenderar jag att du läser på om Terry Wahls och även whole 30 som brukar ge goda insikter och resultat! 🙂

   Svara
 3. Jess

  Vet du hur lång tid man måste ha ätit HELT glutenfritt o utan snabba kolhydr. m.m. för att det ska märkas att man inte får några pollenallergisymptom?

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej, nej det är helt omöjligt att säga. Men på 3 månader borde du märka skillnad. Jag tyckte det var oerhörd skillnad på den tiden och det är ofta 3 månader man talar om i de böcker jag läst – även om det såklart kan ta längre tid. Sedan är det inte säkert det försvinner helt, man måste äta saker som bygger upp ett starkt immunförsvar etc också, inte bara ta bort det dåliga. Mycket fermenterat och annat bra för magen framförallt!

   Svara
 4. Daniel

  Ironiskt att jag googlade kost som mildring av pollenallergi efter att jag plötsligt fått ett ”återfall” av rejäl gräsallergi efter att det funkat nästan helt symptomfritt de senaste 8-10 åren. Vad jag förändrat? Jo, jag slutade med socker, snabba kolhydrater och skräpmat i höstas (för typ 10 månader sedan) och började träna, äta mer protein och lax med naturligt omega-3. Mår bättre än någonsin och kroppen är i grymt trim. Och så kommer senvåren och det blir värre än det varit sedan några somrar när jag var 19-22 år gammal (jag är 42 nu). Men vaf… Jag hade just börjat leka med tanken att snabba kolhydrater och socker kanske var skit för allt annat men kanske hjälpte kroppen mot allergener på något underligt vis. Nu vet jag varken ut eller in, men mitt problem är att jag redan gjort precis det du nämner som lösning, och i mitt fall verkar det vara just orsaken. 🙁

  Svara
 5. Pingback: Lindra din pollenallergi - Allt om Hälsa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.