Att lära sig regelverket för att sedan bryta mot det…

bryta mot regelHar klurat på det här inlägget ett tag nu. Det är som vanligt inte direkt några nyheter men jag som arbetar med förändring känner att jag har lite tankar att bidra med på temat varför det inte är så dumt att lära sig massor om reglerna för något innan man börjar bryta mot dem.

Det här går verkligen att applicera på en hel massa olika saker i livet och komiskt nog så var det en av mina lärare på universitetet som gav mig den här lektionen. Han var väldigt tydlig med att tills vi hade järnkoll på ramarna och det som gällde fick vi INTE gå utanför dem. När vi väl kunde det så bra som han önskade menade han att det skulle bli helt självklart för oss var vi skulle vidga dem.

Nyfiken?

Vad snackar jag om?

Zemanta Related Posts ThumbnailSåhär – jag har tidigare pratat om förändringspendeln och hur viktigt det är att man flyttar utgångspunkten. Det gäller fortfarande. Se detta inlägget som ett komplement till den teorin. Om förändringen är pendeln och det stora ramverket för att lyckas är det här sättet att lära sig vad man kan ”fuska” med utan att pendeln svänger tillbaka…

Ett bra exempel från mitt jobb innan vi går in på hälsa… På förra jobbet tränade jag väldigt mycket av våra yngre kollegor i hur vi gjorde presentationer på bolaget. Vi hade som de flesta företag en mall med instruktioner och riktlinjer kring såväl format och massa annat. Jag skulle nog kunna platsa in under något smeknamn som ”strukturfascist” eller dylikt – men syftet var väldigt tydligt! OM du inte kan hålla dig till ramverket och göra som det SKA vara så har du inte kunskap nog att modifiera. Då är det bara att göra om och göra rätt.

Applicerat på hälsa och träning då

OM du inte kan hålla dig till ramverket och göra som det SKA vara så har du inte kunskap nog att modifiera.

Här kommer vi till bloggens tema. Av samma anledning som ovan är jag inte emot att äta extremt strikt och räkna allt från kalorier till mikro- och makronäring. OM du lär dig det – och då menar jag LÄR DIG, inte bara räknar utan att förstå ett dyft av hur olika typer av mat påverkar dig och din kropp – så kommer du också snabbt lära dig hur du kan lätta upp och var du kan släppa på tyglarna.

Jag är helt övertygad om att det går att göra in absurdum och det är klart att det kan gå över i ätstörningar om man inte har lite självdistans – men generellt gör det inte det! Därför kan det vara vettigt att verkligen ge sig på något rejält strikt en period. Utvärdera hur man känner sig, lära sig om vad det man äter gör med kroppen och framförallt känna efter hur det känns att tänja på vad det nu må vara man gör.

Min egen resa

rp_surdesgssida-1024x380.jpgJag själv har landat i det här efter ett antal långa diskussioner med min hustru och insikten i att det är lite osunt att barnen börjar kommentera vad vi vuxna äter och inte äter. Jag känner själv att min egen matpreferens har blivit extremt strikt och att det är läge att börja fundera över det. Jag har verkligen landat i att lärdomen från all läsning om mat och hälsa KOMBINERAT med mina egna experiment är ett oerhört tydligt ramverk att utgå ifrån. Omedvetet skapar man sig en balans i det man äter. Blir det mycket öl och pizza en kväll – då känns det liksom inte konstigt att fasta eller äta precis så strikt jag vill ett par dagar.

En brasklapp här

gronsakerJag är – som ni trogna läsare vet – en extrem motståndare till den typiska lågfettsdieten och kaloriräkning. För mig är det helt ofattbart att det rekommenderas av dietister. Att rekommendera industriellt processede fetter som margarin och att vi ska frossa i fullkorn är helt hål i huvudet.

Ska jag rekommendera något är det snarare Whole30 eller att man går strikt Paleo. Det vill säga riktig mat utan industriprocessat fett, spannmål, baljväxter och mejeriprodukter (strikt). Jag är helt övertygad om att många skulle få oerhörda insikter i sig själva efter det.

Så söndertjatad bild - men så sann!

Så söndertjatad bild – men så sann!

Avslutande tankar

”Let food be thy medicine and medicine thy food” – Hippocrates. En rackare som var tidig med att leda genom exempel…

Kunskapen ger makt. Det gör att inget längre äts med några skuldkänslor eller annat trist. Med riktig mat behöver du inte gå hungrig. Men valet mellan den maten jag VILL äta och det som finns tillgängligt gör att det är bra med ramverket!

Jag vet att det är väldigt många som försöker om och om igen att äta fettsnåla, lågkaloridieter med konstanta misslyckanden. Det finns hur många som helst som tycker att världens bästa ”metod” är att om och om igen gå igenom pulverdieter eller en månad med fitnessfighten. Det är INTE det jag pratar om här. Det jag pratar om är att hålla sig riktigt strikt till väldigt naturlig, färskproducerad mat med en hel del restriktioner kring margarin, mejeri, spannmål, baljväxter, socker, läsk, godis, chips etc. Något som egentligen borde vara hur enkelt som helst – men som i dagens samhälle är näst intill helt omöjligt om man inte tar med sin egen mat.

För det är först när vi själva har kontrollen OCH kunskapen som kan ta ut svängarna med självförtroende att faktiskt känna efter! Då kan vi bryta mot ”reglerna” – för regler är till för att brytas. Det kan – tro det eller ej – verkligen vara att leda andra genom att vara ett ”dåligt” exempel!

2 tankar kring ”Att lära sig regelverket för att sedan bryta mot det…

 1. Katrina

  Intressant inlägg! Kort fråga, man får inte äta spannmål eller baljväxter, är det gluten eller kolhydrater som är illa? Kan man få ära kolhydrater om de är långsamma? Vi har bytt snabbmakaroner mot fullkornsbulgur… Men måste vi alltså uteslöta detta? Jag har också väldigt svårt att förstå varför kokt potatis är fel för mig.
  Till sist, du visar ju bilder på massa bröd du bakat, äter du inte det?

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej! Låt mig bena ut det hela lite. För det första får man äta vad man vill… 🙂 Men ur ett hälsoperspektiv är det inte speciellt nyttigt med spannmål och baljväxter om de inte är riktigt hanterade och preparerade. Spannmål – gluten är inte bra då det driver inflammation vare sig man är känslig eller ej. Vitt mjöl är oerhört illa eftersom det är mycket gluten och lite näringsämnen samt en massa skyddsämnen. Fullkorn är ännu värre eftersom det är ännu mer skyddsämnen kvar om du inte hanterar det rätt (om än att det är mer av näringsämnena kvar också). Baljväxter har också en väldig massa enzymhämmare och skyddsämnen som skadar oss. Jag har skrivit massor om det tidigare så kolla in inläggen om att det är livsviktigt att förbereda nötter etc. 🙂

   Det finns en aspekt till kring spannmålen just och det är att det är väldigt snabba kolhydrater som blir socker i kroppen. Det vill säga att du måste verkligen vara aktiv för att klara att hantera det. Fullkornsbulgur är bättre då det är en traditionell process att framställa dem.

   Potatis är knepigt – det är naturligt men igen, väldigt snabba kolhydrater med oerhört mycket stärkelse som inte är så snällt mot magen.

   Till sist – brödet – som jag sa är det viktigt att preparera spannmål för att göra det nyttigt. Genom att baka med surdeg och fullkorn, med LÅNGA jästider så bryter surdegsbakterierna ner gluten, fytinsyra och stärkelse vilket gör att näringsämnena kan tas upp i kroppen samt att det blir ok för magen. Då blir det såväl gott som nyttigt – även om jag betonar att det ersätter andra kolhydrater istället för att komplettera. Samtidigt balanserar jag upp med MYCKET fett och protein till mitt surdegsbröd för att inte skapa obalans. Ett faktiskt problem är att bröden blir så goda att man vill äta det som godis – har du tagit en skiva så är det svårt att sluta (vilket är skälet till att mycket jag bakar ger jag bort). Läs gärna lite av mina inlägg och recept kring det – då jag går in mer på djupet gällande spannmål och snabba kolhydrater i dem. Hoppas att det blir något tydligare!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.