Att skriva sponsrade inlägg utan att berätta om det…

stopDet här är ett lite småkomiskt tema tycker jag. Det bästa exemplet på det här temat är väl Mia Skäringers fadäs med Pro-Viva – som hon faktiskt sedermera backade på efter en ”folkstorm” eller vad nu Aftonbladet kallade det.

Tänkte således göra en egen reflektion kring detta då jag också fått en del mail från marknadsförare – ni vet ju vad jag generellt anser om dem sedan detta inlägget – som vill att jag ska skriva inlägg med referens till deras uppdragsgivares produkt eller tjänst. Jag har tackat nej i samtliga fall.

Med anledning av temat tänkte jag skriva ett inlägg där jag länkar till samtliga som har hört av sig så får ni själva bedöma vad det är för något som en blogg med mitt tema kan få för förfrågningar. Jag tar också upp lite tankar kring hela grejen samt länkar till mina favoriter som jag verkligen står för! Nyfiken?

Varför jag skriver detta…

Det är helt ok med sponsrade inlägg om den som skriver har integritet nog att stå för det vad de skriver om. Problemet är att det ofta blir den kommersiella sidan som tar över.

Genom att visa på hur det funkar kan jag kanske göra att ni läsare tänker till en extra gång när någon av era favoritbloggare glatt skriver om en ny produkt eller någon tjänst. För det är inte sällan produktplacering som i vilken film som helst.

Jag har vänligt tackat nej efter att ha gjort något helt oresonligt – enligt dem i alla fall – krav på vad jag vill ha innan jag tar upp deras produkt.

Förfrågan 1 – hotell i Göteborg…

Jag fick en förfrågan att skriva om ett hotell i Göteborg. Spar Hotel. Det ser ut som ett jäkligt trevligt hotell och jag gillar verkligen inriktningen – men hur ska jag kunna skriva något vettigt, trovärdigt om jag inte varit där? Således blev min motfråga om jag inte kunde få en weekend på plats med hustrun för att göra en egen bedömning. Då skriver jag mer än gärna. Riktigt så het var inte min blogg… Typiskt. Hade varit supernajs! Så det var första sponsrade länken idag. Hotel Post Göteborg. Ser ok ut, men vad vet jag?

Förfrågan 2 – probiotika…

Riktig mat är alltid bättre än piller och tillskott!

Riktig mat är alltid bättre än piller och tillskott!

Nästa kontakt gällde temat hälsa. Jag har ju skrivit en hel del om hur viktigt det är att äta fermenterad mat för att det är probiotika. Kombucha, kvass, surkål och kimchi – allt sånt som jag vet är bra för oss utifrån att det är naturligt, ekologiskt och beprövat. Givetvis är det då rimligt att jag skulle vilja skriva om produkter som ger dig probiotikan UTAN mat. Eller?

Kom igen nu. Inte riktigt va. Hela grejen med att fermentera ekologiskt är ju att det blir en naturlig probiotika som använts hur länge som helst. Så när tanken var att jag skulle göra ”reklam” för www.godamagbakterier.se. Jag gillar förvisso att det kommer upp mer på banan att hälsa börjar i magens bakterieflora och det är något vi verkligen måste sätta fokus på – MEN det måste göras genom RIKTIG MAT! Det kommer inte finnas ett tillskott i världen som hjälper om du äter kasst från början. Det är som att kasta pärlor för svin – för en sak som är helt säker. Probiotika är DYRT i tillskottsform!

Förfrågan 3 – mode…

En annan förfrågan har gällt att länka till en sajt som heter Bestseller. Mode. Varför skulle jag skriva om det? Fattar inte. Fail.

Förfrågan 4 – samla bokningsmöjligheter kopplat till hälsa

Den sista förfrågan, vilket också var den första jag fick – och som har varit mest relevant enligt mig – var till en sajt som vill samla alla möjliga olika typer av hälsoerbjudanden i en portal så man lätt kan hitta till det. Boka hälsa. Jäkligt bra tanke och initiativ. Den enda jag funderade över att faktiskt nappa på, men kände att det har blivit konstigt att skriva ett inlägg helt plötsligt om något som uppenbarligen är reklam. Det var inte riktigt därför jag startade bloggen.

Det var alla som har velat att jag ska göra reklam för dem. Toppen. Jag lär knappast få betalt för det här inlägget – men det känns ärligt.

Dags för helt osponsrad reklam istället!

Jag vill sedan däremot avsluta med att öppet göra reklam för några sidor som jag VERKLIGEN gillar själv! Helt utan att jag får pengar för det. Helt utan att jag har blivit ombedd att göra det. BARA för att jag gillar dem och vad de gör!

  • ironcoachIron Coach – en klasskamrat från gymnasiet som lever på att coacha folk till performance LÅNGT över vad de tror är möjligt. Att han råkar göra en Iron Man distans på 8:33 gör det bara coolare. Killen är SNABB! Köp ett par timmar och bli vassare du med!
  • Madeleines Choice – tidigare supermodell som har blivit life style coach och nu kör stenhårt på Weston Price. Säljer väldigt bra tillskott i sin webshop! Älskar den fermenterade fiskleveroljan med kanelsmak!
  • bild 2Cibus Naturalis – grymt bra affär när man vill ha ”konstiga” saker som kombucha, kefir och andra kulturer! Mycket bra och snabb leverans.
  • North Sport – kan vara den överlägset bästa svenska barfotaskoaffären/sportaffären på nätet? Jag älskar den personliga touchen och det faktum att killarna som driver den följer mig på Instagram gjorde att det har blivit en väldigt bra och personlig dialog vid köp. Fri frakt, fri retur. Jag kommer ta hem typ 10 sneakers och prova…
  • Under vårt tak – vill man laga Paleo på på svenska finns det bara en blogg. De säljer ingenting. De bjuder på allt. Precis nyutexade som kostrådgivare hoppas jag att de snarast börjar ta betalt!

Avslutande tankar

Det är helt ok med sponsrade inlägg om den som skriver har integritet nog att stå för det vad de skriver om. Problemet är att det ofta blir den kommersiella sidan som tar över. Folk som inte fattar vad hälsa innebär skriver om hets och rekommenderar sockrade skräpdrycker. PT:s som tidigare skrivit att sötade drycker är kass blir köpta av Coca-Cola och helt plötsligt är det bra med en läsk då och då. Sånt stör mig oerhört mycket. Då är det pengarna som styr.

Låt er inte luras av fina bilder och frukt. Det är en onödig, sötad skräpprodukt bland så många andra.

Låt er inte luras av fina bilder och frukt. Det är en onödig, sötad skräpprodukt bland så många andra.

Problemen uppstår i gråzonen när vi inte vet vad som ligger bakom inläggen. Är det sponsrat och betalt eller är det de facto något som bloggaren har läst på om. Det är den nya tidens informationsproblematik. Det är oerhört svårt att sålla bland vettiga, underbyggda råd och köpta sådana som absolut inte har något med hälsa att göra.

Min ambition är att skriva en blogg jag står för och själv lever efter. Det är superviktigt för mig. Om den någon gång skulle bli sponsrad är det för att jag har valt produkten och att jag tror på den. Då kan jag ta en diskussion om den vilken dag i veckan som helst och det är inget jag kommer ”gömma” i några obskyra inlägg som är ”sponsrade”.

Här blir det allt eller inget. För så leder jag genom exempel.

6 tankar kring ”Att skriva sponsrade inlägg utan att berätta om det…

  1. Christina Ljunggren

    Blir riktigt, riktigt varm om hjärtat när jag läser detta! Precis så vill jag att mina inspirationskällor ska hantera sponsring. Mitt förtroende delar jag inte ut hur som helst, det ska förtjänas! Stora bitar av min tilltro ligger hos dig och ”under vårt tak” Tillsammans formar vi min vardag och det är jag tacksam för!

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.