Bananpannkaka – bästa frukosten/mellanmålet/efterätten någonsin?

bild 3Ännu ett recept som känns viktigt att få på plats direkt i den här bloggen! Bananpannkakan är standardfrukost i vår familj! Basen är inspirerad av ett recept i Jonas Coltings kokbok ”Den nakna hälsan”, men jag har modifierat för smak, konsistens och lagt till lite spännande ”superfoodspulver”. Håll också ögonen öppna efter inlägg kring effekten av grapefrukt kombinerat med kaffe på bloggen framåt!

Here we go!

ingredienser:
1 banan (här vill jag verkligen betona ekologisk och fairtrade!)
4 stora ägg (6 små)
1 msk chiafrön
1 msk riven kokos
1 msk mandel eller cashewsmör (ex: Kung Markatta, länk här)

Extra tillägg:
0,5 msk Mesquitepulver
0,5 msk Macapulver
Kanel efter behag (kan ha ganska rejält med kanel i helt klart)

Ordningen vid görandet är hyfsat viktig – mosar man inte bananen ORDENTLIGT före allt annat blandas i blir det klumpigt och inte alls lika bra enligt mig, jag har provat alla möjliga varianter, men jag gillar den slät!

Så mosa banan ordentligt i en bunke, förslagsvis med gaffel, mosa in mandel/annat nötsmör samt lägg till alla torra ingredienser. När allt är blandat – lägg till äggen och vispa ihop med ballongvisp eller gaffeln.

Jag delar upp ovan volym på 2 pannkakor i små stekpannor, diameter runt kanten ca 20 cm, och steker i ca 0,5 msk kokosolja – den är också inräknad i näringsinnehållsberäkningen nedan.

Bananpannkaka Kcal Fett Kolhydrater Protein Per pannkaka
Total 674 42% 32% 26% 337
Gram 48 37 30 58

Servera gärna med färska granatäpplekärnor, grapefrukt och kaffe! Otroligt lyxig frukost – varje dag. Också utmärkt som efterrätt – gör mindre plättar (den mättar rejält) och servera med färska bär, ekologisk vispgrädde och en liiiiiten skvätt lönnsirap.

Använd gärna ekologiska varor, det är bättre för djuren och nyttigare för oss. Jag gör mitt bästa för att leda genom exempel och använda ekologiskt så mycket som möjligt!

9 reaktion på “Bananpannkaka – bästa frukosten/mellanmålet/efterätten någonsin?

  1. Malin

    Hej Henke! Fin och inspirerande blogg du startat! På fejjan har jag ju förstått att ni genomgått förändringar mat och träningsmässigt, så det var trevligt att läsa och få reda på lite mer.
    Boken har vi ju (du tipsade förut) men tyvärr har den legat oöppnad, det ska bli ändring på det nu!! Ska visa maken efterbilden så även han får ny inspiration 🙂

    Bananpannkakorma serverades som lunch här idag till mig och dottern, gott! Väldigt mättande som du skrev. Jag tog i och gjorde på 2 bananer (iom lunch och till oss båda även om lillan äter som en myra) men glömde dubbla äggen!! Dina pulver fick jag skippa, adderar de smak eller är de bara hälsovinster? Kan meddela att de blev goda på mitt felaktiga sätt oxå. Blev tyvärr vanligt smör både till stekning och i smeten, fanns inget annat på ICA.

    Ser fram emot att följa denna blogg och önskar mycket recept. Kommer du ge detaljerat steg-för-steg tips hur man kommer igång med träningen (typ kör så här långt i det här tempot första gångerna och sedan ändra till så här och såhär ) eller lämnar du det åt självstudier i böcker? Vore inspirerande för mig att få en guide att följa i alla fall!
    Hälsa frugan!
    /Malin

    Svara
    1. henriksiwe Inläggsförfattare

      Kul!
      Japp, de där bananpannkakorna är bra – det går liksom inte att göra ”fel”! Pulvertillsatserna ger väl en liten smakhöjning, men det är bara ur en addera lite mer nyttigheter vinkel jag har lagt till dem. När ungarna ska äta hoppar jag också dem! Emmy är tokig i dem som mellis!
      Tanken är bidra med såväl mycket recept som träningsförslag. Jag kommer sträva efter att betona ”rolighet” som träning och tänker absolut lägga lite mer steg-för-steg förslag! Bloggen är ju till för läsarna – och det vore ju onödigt om ni alla behövde läsa alla böckerna jag har läst, eller hur! Så håll utkik!

      Svara
  2. Pingback: Att ta kontroll över barnens mat. | Led genom exempel

  3. Malla Sjöholm

    Mums! Nu har jag gjord dem för första gången, hittade alla ”superfoodingredienser” utom Mesquitepulver.
    Jättegoda, äntligen en frukost som passar mig och ett kvällsmellanmål till 20-åriga sonen!

    Svara
  4. Kattis

    Hej!

    Jag är så sugen på att testa flera av dina recept men har en mandel- och nötallergiker i familjen…. Vad kan man byta mandelsmör, mandelmjöl m.m mot?

    Kattis

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

      Alla möjliga andra nötsmör egentligen. Jag själv föredrar cashewsmör (kung Markatta) för att ersätta. Jag rekommenderar inte jordnötssmör av samma argument som baljväxter – även om det blir gott också! Kokosmjöl är bra som ersättare till mandelmjöl och sedan finns det en uppsjö andra alternativ som quinoamjöl och nyponmjöl. Ge järnet och experimentera! 🙂

      Svara
  5. Anna Adler

    Ska prova receptet på bananpannkakor, låter gott. Har letat men inte hittat inlägget om grapefrukt i kombination med kaffe? Är nyfiken på vad du tänkte skriva.

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

      Gör det!! Hmm blev inget inlägg om det. Grapefruktjuicen innehåller ett ämne som boostas koffeinets effekt och gör att det verkar längre. Ska läsa på lite så återkommer jag om med längre svar!

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.