Bästa müslin – utan gryn/socker/konstigheter!

Picture1Det här kan vara det mina ungar har älskat allra mest sedan justeringarna i kosten började. På andra plats kommer barnvänliga kraftbollar – men det här har varit nummer 1!

Sedan har det nog gjort sitt att det är ”farmors müsli” – men jag tror att det kan funka hos vem som helst ändå! Här kommer recepetet i alla fall – med farmor Kerstins egna ord!

Ingredienser till bästa müslin!

”Jag gör en egen version som inte alltid är likadan men här kommer den sista versionen:

 • 2dl kokos
 • 2dl pumpakärnor
 • 2 dl solroskärnor
 • 1 dl sesamfrö
 • 2dl cashewnötter
 • 2dl paranötter
 • 2dl valnötter
 • 2dl mandel eller hasselnötter
 • 4 msk kanel
 • 1½ dl vatten
 • ½ dl olja (Henrik: Här vill jag slå ett slag för att ni använder extra virgin kokosolja!)
 • Eventuellt en msk honung (Henrik: Behövs verkligen inte om man inte vill!)

Rosta ca 20 minuter i mitten av ugnen på cirka 175 grader. Efter rostning ca ½ dl gojibär
Ha det så bra! ”

Min mor leder absolut genom exempel då hon har tagit till sig att utelämna grynen och den torkade frukten till förmån för mer nötter, frön och nyttigt fett! Njut till en deciliter turkisk eller rysk yoghurt – som vilken dessert som helst – men utan socker och med BRA ENERGI!

12 tankar kring ”Bästa müslin – utan gryn/socker/konstigheter!

 1. Patrik

  Kul recept! Hur äter du müslin, som frukost och mellanmål eller dessert?

  Jag gillar din approach till kost här. Vad jag är nyfiken på och gärna skulle se ett inlägg om är hur några typiska dagar ser ut kostmässigt för dig. Jag har t.ex. svårt att komponera frukostar utan gröt (vad ska jag äta för att bli mätt istället?) och att få se vad du äter vid dom olika målen mat per dag.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej! Kul att du gillar mina tankar. Jag har fått ett par sådana förfrågningar så det kommer lite mer om en ”typisk dag” etc. Men kolla bananpannkakan och ”fett gott kaffe v2.0” på bloggen under recept så har du mina standardfrukostar.

   Muslin är bra som lite allt möjligt – jag kan erkänna att jag inte äter så mycket av den själv – men en bra frukost r rysk yoghurt 17 procent fett med en dl av muslin. Det mättar ungefär dubbelt så bra dom gröt och ger en mycket bättre energi hela förmiddagen!

   Svara
   1. Anton

    Hej,
    Tack för intressant blogg. Har börjat läsa lite och försöker ändra min kost lite. Gjorde ikväll din müsli men undrar ska det verkligen vara pumpafrön och solrosfrön som du skriver eller menar du egentligen pumpakärnor och solroskärnor? (pumpafrönen och solrosfrönen blev inte så goda därav frågan).

    Tacksam för svar.

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

     Tjena,
     Hmm det stämmer det du säger. Har inte tänkt på att det står så. Det är inte frö, utan kärnor. Det man kan äta som snacks. Ledsen för det, ska ändra och lägga med en bild så det inte kan misstolkas. Hoppas du ändå fortsätter läsa, trots missen där!

     Svara
     1. Anton

      Hahaha, ingen fara. Jag fortsätter glatt att läsa. Tyckte det var konstigt och lite svårt att hitta fröerna bara. Så jag var nöjd när jag väl gjorde det och fixade muslin. Men som sagt blev det inte så gott.
      Verkar inte vara någon annan som haft problem så det var nog bara jag som ”överarbetade”.

      Kommer att göra ny musli när denna är slut så då blir det bra (för i övrigt var den väldigt god!).

      Tack så länge.

    1. Anonym

     Kärnor å frön i de här sammanhangen är samma sak vad jag förstår 😉
     Vi använder med fördel kokosflarn som blir så mycket godare än riven kokos./papplan igen

     Svara
 2. martin

  Hej,

  Förutom att få sprödhet i ingredienserna, kommer näringsämnena fram bättre då de blir upphettade? Eller kan jag hoppa att rosta?

  Tack för övrigt, med de intressanta inläggen i matkulturen.

  Hälsningar
  Martin

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Tjena,
   Nej, inte direkt. Hoppa att rosta du och ge gärna feedback på smak och eventuella justeringar du gör för att det ska bli bättre!

   Vill du optimera rekommenderas att du blötlägger och sedan torkar nötterna innan du gör müslin.

   Tack själv för att du läser.

   Svara
   1. Martin

    Hej,

    Vid lite eftertanke så gjorde jag enligt receptet. Ansåg att det skulle bli geggigt om vätskan skulle i receptet utan att rostas alternativt skulle kanelen inte fastna på de övriga ingredienserna.

    Hälsningar
    Martin

    Svara
  2. Jonna

   Upphettning av fleromättade fettsyror – som frön, mandlar och nötter innehåller rikligt av – tar sönder de nyttiga fettsyremolekylerna, så de faktiskt inte är nyttiga längre, de blir inte bra för kroppen. Mättade fettsyror som finns i kokosolja och smör tål att upphettas utan att gå sönder. (Olivoljans enkelomättade fett tål att upphettas utan att gå sönder, men de fina polyfenolerna tar ändå skada.)
   Många nötter är kontaminerade av mögelsporer. Jag rekommenderar sköljning, därefter blötläggning och sedan torkning i ugn max 40-50 grader. På så sätt blir man av med dels mögel, en del av antinutrienterna i nötter/frön, fettsyrorna förblir intakta i sin form och näringen tas upp bättre.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.