Dagens utbud av glass är under all kritik!

51380_daimstrut

Mina barn gillar grejen att få en glass ibland. En köpt glass. Ni vet Dajmstrut, TipTop, Sandwich… Hela uppsättningen av ”glass” i fina, glossiga plastfodral paketerade med en dos av några miljoner marknadsföring.

Jag är jobbar ju själv med stora företag och vet hur det fungerar. Men ju mer jag ser av hur de stora företagen marknadsför skräp med glossiga förpackningar, välformulerade ord och anspelningar på känslor desto argare blir jag.

Jag fattar att de bara gör sitt jobb, men problemet? De är stolta över att de hela tiden gör produkterna sämre!

Så här kommer en rejäl känga till GB och de andra som gör riktigt skitdålig glass och lägger miljoner på marknadsföring av den – pengar de borde lagt på att göra en bra produkt!

Varje gång ungarna skriker efter glass mår jag dåligt

Har ni kikat på en innehållsförteckning för en vanlig strutglass på sistone? Det är ungefär i stil med ”inget äkta, lite mer fejk, lite kemikalier, några hälsovådligheter och ett gäng saker som ingen utan labbrock och magisterexamen i kemi har koll på”. Det är helt sjukt. När f-n blev en våffla med glass och choklad något för våra kemister att fixa till? Det kan ju få vilken kock eller matintresserad individ att börja gråta.

Så frågan som man kan ställa blir hur de kommer undan med det?

Glass idag…

Tänkte inte skriva något alls under den här rubriken. En bild säger mer än 1000 ord. Här är dotterns favorit. Innehållsförteckning… Mårk väl skillnaden som är vackert formulerad här – Innehåll & Ingredienser. Lite olika sexighetsnivå va?

daim innehåll

Jämför det med ett gammaldags recept på hemgjord glass, tex blåbärsglass:

• Blåbär
• Ägg
• Vispgrädde
• Vaniljstång
• Lite socker

I en våffla:

 • Mjöl
 • Mjölk
 • Smör
 • Ägg
 • Vatten
 • Bakpulver

Det är ingen ”#&”¤%&! raketforskning att göra glass i våffla, även om de stora bolagen har gjort det till just det!

Var det såhär illa i strutarna förr?

Det enda jag har på det här temat är min mammas fundering och konstaterande att mycket inte smakar lika bra som det gjorde förr…

Jag har väldigt svårt att hitta typ gamla glasspapper från när jag själv växte upp. Glassarna är liksom desamma rent namn och märkesmässigt, men jag har väldigt svårt att tro att de var fullt lika kass förr. Var det kanske till och med så att det var ägg och grädde i glassen när vi växte upp? Fanns det liksom ens alla olika ”lecitin” som de nu blandar i?

Det enda jag har på det här temat är min mammas fundering och konstaterande att mycket inte smakar lika bra som det gjorde förr…

Jag själv konstaterar krasst varje gång jag får för mig att smaka en bit glass av barnen att det smakar så långt från ”riktig glass” som det är möjligt. Det är så sött och sliskigt att hälften hade varit nog.

Avslutande tankar

Om möjligt ännu sämre. Inte ett uns äkta råvara.

Om möjligt ännu sämre. Inte ett uns äkta råvara.

Något som gör mig glad i all den här typen av misär är att mina barn faktiskt känner skillnad. De äter inte längre big pack med tre färger. Vi provade två gånger – för att de tjatade sönder hela stället och ibland är man inte man nog… Men varje gång tog de glassen och sedan lämnade den i tallriken. Det smakar helt enkelt kasst. Konstgjort, sött och dåligt.

Annat är det när vi gör egen glass – då äter de hur mycket som helst. En av deras favoriter är något så enkelt som fryst banan, kakao och lite vispgrädde. Mixa det till en slät ”glass” och njut. För att inte tala om när vi drar på och gör ”Coltings snabbglass” – vispat ägg med lite socker, vispgrädde och massor av frysta bär som mixas ner till en ”frusen” konsistens. Så. Sjukt. Gott. Oerhört långt från skummjölkspulver, fruktos-glukossirap och massa konstiga ämnen jag inte fattar var de kommer ifrån.

Det är inte lätt numera. Vi tror att det är ”samma” produkter som det alltid varit, men det är fel. Det mesta har blivit oerhört mycket sämre. Det är viktigtigare än någonsin att vi bryr oss. Att vi ifrågasätter. Att vi tar kontroll över vår, och våra barns hälsa, genom att berätta för dem att mycket av det som finns i affären är skräp. Att vi visar hur det SKA smaka och vad riktiga efterrätter innebär i smakupplevelse.

Det är inte lätt. Det är inte alltid kul. Men det är att leda genom exempel!

5 tankar kring ”Dagens utbud av glass är under all kritik!

 1. Fredrik

  Jag håller, som oftast, med dig i det du skriver. Senast jag köpte glass på snabbköpet (1,5 år sedan… ja har köpt bättre glass sedan dess) stod jag och kollade en så enkel sak som vad glassen vägde per liter. Jämför BigPacken du visar på bilden med något dyrare märke. Jag har för mig att Mövenpick hade, om inte bra, så en del vettiga ingredienser. Det var (då) stor skillnad i vikten.

  (Notering.. jag kontrollerade nu och det är inte alls samma siffror längre.. Jag tror GB ökat på vikten genom att ha i mer vatten(!)

  Ingredienser
  Skummjölk, vatten, glukos-fruktossirap, vegetabiliskt fett, socker, vasslepulver, druvsocker, emulgeringsmedel (E471), stabiliseringsmedel (E412, E410, E407), färgämne (E162, E100, E141)

  Jämfört med Mövenpick (vill minnas den var lite bättre för ett par år sen… näst största ingrediensen är i alla fall inte vatten)
  Ingredienser
  Grädde/fløde, skummjölk/skummetmælk, socker, glukossirap, druvsocker/dextrose, vassle/valle/myse, mjölkprotein/mælkeprotein, vassle-/valle-/mysepulver, stärkelse/stivelse, äggula/æggeblomme, naturliga aromer (Bourbon vanilj), citrusfibre/citronfibre, frukt- och grönsakskoncentrat (äpple/æble, pumpa/græskar), vaniljfrön/vaniljekorn

  Svara
 2. Jonas

  Bra skrivet!
  Egengjord glass regerar.
  Läste en jämförelse av paketglass nyligen, dom konstaterade att glassen med flest naturliga råvaror är GBs Gammaldags vanilj.

  Svara
 3. Walter Levy

  Testade idag Coltings glassrecept, som Du skrev om på bloggen för något år sedan. Helt klart mindre onyttigt än köpt glass. Och, faktiskt till min förvåning, HUR GOTT SOM HELST, väl så gott som den köpta!
  Vispade alltså upp några ägg samt en gnutta socker i mixer, blandade sedan i rejält med frysta bär. Och på slutet vände jag i några deciliter vispad grädde. Fantastiskt gott att äta direkt. Fortfarande lika god efter frysning, men då bör man planera in några minuter för viss upptining. På detta sätt kunde jag undvika att köpa glass till min son (och mig:-)) idag – jag försökte leda genom exempel helt enkelt. Det känns mycket bra.

  Svara
 4. Anonym

  Gb är totalt skräp. Sen arla sålde gb till utländska unilever så började de försämra sakta så att folk inte märker skillnaden.
  Samma med ingman i finland. Så fort samma bolag köpte upp dom har de sakta försämrat glassarna.i Finland har man dock inte vågat ta bort grädden som i sverige för finländarna skulle kört upp deras glass i röven annars.
  Har ni förresten smakat en daimstrut i norge? massa skräp ingredienser ja men de använder iallafall äkta grädde.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.