Dags att börja vänja huden vid sol igen!

solSå glad jag är att det är vår! Det känns liksom i hela kroppen även om det blir lite bakslag då och då här i Stockholm med minusgrader och några cm snö. Det gör också att det börjar bli dags att njuta av solen! Jag är – till mina grannars förvåning – gärna ute utan tröja så fort solen tittar fram. Det är mitt sätt att redan nu lägga upp för att inte behöva kladda på mig massa kemikalier i sommar. För är det något jag har avskytt ändå sedan jag var riktigt liten så är det solskyddskräm.

Det ständiga, äckliga kladdandet. Att lukta lite konstigt. Få kläder förstörda för att inte ens börja tala om hur min hud reagerar. Hu. Så på det temat tänkte jag göra en repris på mitt inlägg från i höstas som handlade om varför jag gick hela sommaren utan solskyddsfaktor och mådde bättre än någonsin!

En liten brasklapp först…

Det är för många saker vi idag accepterar som ”självklart vetande”. Den givna kopplingen mellan sol, hudcancer och behovet av solskyddsfaktor är en sån sak i min värld.

Det är väl lika bra att jag varnar känsliga läsare direkt. Det här är ett av inläggen som motstrids ganska hårt av alla läkare, läkemedelsbolag och forskare i världen. Samtidigt finns det belägg för det bland alla ursprungsbefolkningar och de böcker jag läst som då klassas som alternativa – de som handlar om mat och hur vi har levt under en väldigt lång tid… Nu finns det till och med en studie som betonar vikten av att sola – men den gillar inte cancerföreringarna direkt. Med det sagt – nu kör vi!

Innan vi kommer till argumentationen – huden och solen?

D-vitamin kära läsare. D-vitamin! Alla behöver D-vitamin, vilket är ett av de vitamin vi kan producera själva genom att vi får sol på huden. Det är OERHÖRT VIKTIGT med D-vitamin, så slutsatsen är att det är viktigt att vi får sol på oss.

Det här med hudcancer och solen

untitledHur kan det komma sig att vi igen är på ett tema där antalet sjukdomsfall ökar hela tiden. Japp, ni vet vad jag pratar om. Hudcancer. Det som ALLA vet att man får av solen och således måste vi då använda kopiösa mängder riktigt dyr – för det är verkligen dyrt – kladdig, solskyddsfaktor. Redan här blir jag misstänksam – igen en produkt man kan sälja hur mycket som helst av genom att skrämma människor som vill vara i solen. Men vi kommer till det.

Om man inte använder solskyddsfaktor kan man inte ligga hela dagen i solen utan att bränna sig och därmed få hudcancer. Enkel logik eller?

Men, hur kan det då komma sig att det inte alla bara dog knall och fall förr i tiden INNAN solskyddsfaktorn kom? Hur kan det komma sig att alla som lever i länder där det är sommar jämt och inte har tillgång till solskyddsfaktor inte samtliga har hudcancer?

Det är liksom något fel i logiken och argumentationen.

Lite exempel som teaser

En oerhört bra bok på temat "mötet mellan visdom och moderna påfund"!

En oerhört bra bok på temat ”mötet mellan visdom och moderna påfund”!

När Weston Price reste jorden runt år 1930 – det tog honom ett tag – för att leta efter karies besökta han en rad ursprungsbefolkningar som inte varit i kontakt med vår ”moderna värld” eller precis börjat komma i kontakt med den. I ett av alla olika case han beskriver tar han upp hur kokosolja användes för att skydda huden mot solen – men att befolkningen på den söderhavsön var ute i solen i stort sett hela tiden. Sedan började de istället sälja sin kokosolja, äta modern mat och slutade använda sina traditionella metoder för att skydda sig mot solen.

Gissa resultatet… Jodå. Precis samma problematik vi upplever idag. Hudsjukdomar och problem med att huden brändes även på befolkning som levt hela livet i solen.

Vad kan vi dra för slutsatser av allt ovan då? Tja, det beror väl på hur kritisk man är. Men jag drog följande:

  1. Vi har klarat oss väldigt bra utan solskyddsfaktor VÄLDIGT länge
  2. Det finns en koppling mellan vad vi äter och hur väl huden klarar att hantera  solen

Det går däremot inte att dra slutsatsen att vi måste ha massa solskyddsfaktor för att inte få hudcancer – det går att landa i den slutsatsen om man vill sälja solskyddsfaktor, men det betyder inte att det är den enda sanningen. Det finns också en slutsats att dra att hudcancern ökar på grund av fel mat och fel beteende. Men det är mycket jobbigare för alla som ääääälskar att ligga i solen och säljer absolut ingen solskyddsfaktor…

MEN – säger nu alla ni som redan anser att jag är knäpp för att ens föreslå att hoppa solskydd – att bränna sig är INTE bra!

Nope. Instämmer. Att bränna sig är INTE bra – men innebär det att vi måste ha massa kladdig solskyddsfaktor?

Min egen approach från och med förra sommaren?

Det kan du väldigt utförligt läsa om här. Men det jag gör nu är att så fort det är sol ute så ser jag till att börja bygga upp hudens naturliga skydd mot solen – solbrännan! Det kan till och med vara värt att sätta en klocka på hur länge du sitter i solen för att inte bränna den vinterbleka hyn. Det som är tacksamt är att det ofta inte är så stark sol nu på vårkanten och det är för kallt för att gå runt barbröstad speciellt länge.

Avslutande tankar

Det är för många saker vi idag accepterar som ”självklart vetande”. Den givna kopplingen mellan sol, hudcancer och behovet av solskyddsfaktor är en sån sak i min värld. Är det liksom inte ett under då att vi har kunnat utvecklas som vi gjort UTAN solskyddsfaktor? Vi borde dött ut för längesedan…

Jag vill betona att min egen syn på att röra sig ute i solen inte innefattar att ligga en heldag i stekande sol. Att göra det är självklart att be om problem. Men om vi sakta vänjer huden vid att hantera sol och sedan hanterar de stekheta dagarna med lite parasoll, luftiga vita kläder och kanske en hatt så behöver vi verkligen inte kemikaliekladdet.

copy-Header2-11.jpg

Förra sommaren var en fantastisk sommar och jag slapp för första gången i mitt liv kladdandet med solskyddsfaktor. Vi var tydliga mot barnen att de inte fick springa nakna när solen stod som högst – för tro mig, de gillar inte att bli inkladdade heller – för att det skulle göra att de brände sig. Såklart att de accepterade det. Varför skulle de inte göra det?

Med det sagt – utmana omgivningen som desperat häver på sig solskydd och se om inte du också mår lite bättre utan. Blir lite mer solbränd och kanske känner att du, lite mer än vanligt, leder genom exempel!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.