Dags för en hyllning av riktigt bra mat!

stockpotDet här har jag sett på ett antal bloggar. Ibland är det personliga favoriter som lyfts fram, men ganska ofta lyfts det fram prylar och produkter som bloggen är sponsrad av. Eftersom jag nu inte har några som helst ekonomiska intressen med den här bloggen (ett fint sätt att säga att det absolut inte är någon som vill sponsra mitt raljerande) så tänkte jag att det kan vara en kul grej!

Jag är väl medveten om att det ute i landet är knepigare att hitta mycket av det som vi tar för givet i Stockholm, så jag lägger med länkar till bra butiker online där det är möjligt!

Nyfiken på mina favoriter?

Är jag inte bara en snobb då?

Jag inser att min egen resa har gjort mig oerhört kräsen vad det gäller både mat och andra typer av produkter. Det är min fasta övertygelse att ju mer kunskap man tillskansar sig om ett område, desto mer kräsen blir man när det kommer till att lägga sina pengar på att köpa produkter. Speciellt kring mat antar jag, där merparten av det som finns tillgängligt i en ”vanlig mataffär i Sverige” är under all kritik. Det har inte med snobberi att göra, det är bara ren fakta att mycket av det som kallas mat idag är skräp, fyllt med skräp och toppat med lite tillsatser.

Men nu kommer det mer och mer riktigt bra produkter!

Men orka…

Det är en viktig resa att göra!

Det är en viktig resa att göra!

Men, frågar du dig – det är väl inte så noga egentligen. Det är ju gott med industribröd, billiga pålägg och lite sköna halvfabrikat som pytt-i-panna och Pan Pizza. Det är precis där vi liksom missar poängen med mat. Vi måste hitta tillbaka till mat som ska nära oss och bygga upp våra kroppar. Som inte bryter ner oss och gör oss sjuka. Som inte driver inflammation. Som inte gör oss feta – vilket de facto de sockerstinna produkterna verkligen gör.

Så till några riktigt, riktigt bra produkter/producenter som jag verkligen vill lyfta fram!

Mina tio i topp som alltid finns hemma numera:

 1. Scandinavian Organics buljonger – den absolut bästa buljongen på marknaden! Äntligen liksom.
 2. Urtekram KokosoljaUrtekram Extra Virgin Kokosolja – ekologisk, god och väldigt prisvärd!
 3. Kravmärkta gårdar som säljer heldjur – ett riktigt bra exempel är den här sidan som också erbjuder lite mer alternativa delar som hjärta, talg med mera!
 4. Hjordnära – riktigt bra mejerivaror som smakar fantastiskt
 5. Sel De Guarande – riktigt, riktigt bra salt. Smakar helt annorlunda än ”vanligt salt” och du köper det här
 6. Itigo – världens godaste oliver och pesto? Kan mycket väl vara det. ÄLSKAR de gröna oliverna lika mycket som innehållsförteckningen: oliver, citronjuice, vatten, salt och mjölksyra. Äkta vara helt enkelt.
 7. Warbro Kvarn – det är STOR skillnad på spannmålsprodukter och spannmålsprodukter. Punkt. Detta är också den enda producent jag har stött på som skriver om att man måste hantera spannmål rätt för att det ska bli nyttigt. De är helt enkelt överlägsna alla – även om Saltå Kvarn ligger nära.
 8. Green & Blacks – bästa 85% chokladen? Den är mild, ekologisk och bara hur god som helst!
 9. Superfruits – de anstränger sig rejäl för att se till att alla deras produkter är bra. Gillar verkligen deras ”Super Booster Greens”!
 10. Saltå kvarns ris-sortiment – riktigt mycket bra alternativ till Uncle Bens! Ungarna älskar både det röda och det svarta riset!

Vill du ha mer insikt kring vad jag själv har i mitt skafferi, kyl och frys nästan jämt så finns det en sida för det här. De få prylar jag gillar i termer av träningssaker och skor hittar du här.

Avslutande tankar

Om jag får välja...

Om jag får välja…

Jag tycker att det är oerhört viktigt med kvalité på den mat jag köper av den enkla anledningen att du blir precis det du äter. Hela vägen ner på cellnivå. Kroppen förnyas hela tiden och varför skulle jag inte vilja att mina celler och min kropp får de bästa förutsättningarna? Jag hoppar hellre att köpa bananer än att köpa besprutade icke-ekologiska. Jag vill inte äta ägg från kycklingar som matats med sojafoder och mått miserabelt. Jag avskyr tanken på att äta djur som matats med foder de inte är gjorda för att äta.

Som jag betonat i tidigare inlägg om ekologisk mat är det en resa man måste göra, precis som bilden tidigare i inlägget illustrerar. Det tog mig själv nästan ett år innan ekologiskt var det självklara och det andra uppfattas som ”billigt skräp”. Jag vet också att jag är lyckligt lottad som kan köpa den mat jag vill, men det är en missuppfattning att det måste bli dyrt bara för att det är eko. Det behöver inte bli det, men man får anstränga sig lite mer.

Det är knepigare att behöva leta efter sina favoriter och handlingen kanske tar lite längre tid. Men vi har ju hela världen vid våra fingrar genom det där Internet. Att bry sig om vad man äter kan aldrig bli snobbigt. Det kan aldrig bli fel. Och det är ALLTID att leda genom exempel!

5 tankar kring ”Dags för en hyllning av riktigt bra mat!

 1. JO

  Mycket intressant och inspirerande blogg du har, har tittat in några gånger och läst om både kost och träning.
  Själv har jag kommit en bit på resan, väljer allt mer ekologiskt och kravmärkt även om jag får blunda när jag ser prislappen ibland. Bor, i detta hänseende, tyvärr i Norrlands glesaste glesbygd och de ekologiska valen i butikerna är rätt så sällsynta. Som tur är börjar allt fler äta lchf och paleo här så jag hoppas och tror att efterfrågan och därmed utbudet av ekologiskt ska öka. Mycket går ju att beställa på nätet, men färskvaror är ju svårt. Även om det finns nackdelar med glesbygden så har jag ju den enorma fördelen av att ha stor tillgång till viltkött, ffa har jag älgkött fulla frysen. Älgkött är ju så ekologiskt och djuretiskt bra det kan bli. Det är visserligen lite magert för lchf-kost men lite extra kokosfett eller ekosmör så blir det bra. Abborre från älven utanför huset är inte heller så tokigt 🙂
  Det är spännande att läsa hur du resonerar kring spannmål. Jag lider av ett enormt sockerberoende (sluta röka var busenkelt i jämförelse) och den allra värsta triggern är vetemjöl, så jag törs inte testa sånt som innehåller mer än 4-5 % kolhydrater och absolut inga spannmål. Inte än i alla fall. Om jag nån gång kommer så långt att jag känner att beroendet är helt borta kommer jag att gå över mer mot paleo, för jag tror att det är mer naturligt än lchf, och då kan jag nog tänka mig att testa dina metoder att tillaga spannmål.

  När du löptränar, använder du barfotaskor då, som du har bild på högst upp? Vilken teknik använder du när du promenerar? Jag har ruskigt stora problem med benhinnorna, men jag upptäckte barfotatekniken i somras och kan äntligen springa (= jogga) igen. I vanliga joggingskor kan jag promenera, men inte springa mer än ett par hundra meter innan jag blir helstum. Det är en härlig och naturlig känsla att springa med barfotateknik, det funkade på första försöket, däremot har jag väldigt svårt att promenera så.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej! Kul att du tar dig tid att skriva så ingående! Vilt är helt fantastiskt och jag kan bara instämma i dina känslor med vetemjöl. Jag märker att surdegsbröden triggar den typen av sug och jag kan lätt hoppa middag för att bara äta surdegsbröd och smör!

   När jag löptränar har jag FiveFingers eller Saucony Hattori LC vilket är minimalistiska skor. Har även barfotaskor på jobbet (vivo barefoot lite finare skor) så jag går bara i barfotaskor i stort sett. Tycker det löser sig av sig självt, men har du problem rekommenderar jag den gratis e-boken ”chi-walking” av Danny Dreyer. 😀

   Hoppas att det löser sig och hör av dig om du har mer funderingar!

   Svara
 2. anna

  hej! var hittar du ägg utan sojafoder? jag har köpt haningeägg i tron om att de var ok men fick just veta att de också får sojafoder. solmarka tror jag e bra men svårt att hitta…

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hmm det var en bra fråga. Det går ju att köpa gårdsägg om man känner bonden och fråga om fodret. Jag köper ekologiska – men det kan säkert vara så att det är ekologisk soja i fodret. Inget bra svar annars. Funderar faktiskt på att skaffa egna höns i nya huset – och då vet jag vad de äter! 😀

   Svara
   1. anna

    ja jag tänkte också skaffa höns när jag får en tomt. men har kollat upp och ica, änglamark och de större ekoäggförsäljarna har sojafoder, inget lösbete. trodde haningeägg var ok men fick just höra att de också får sojafoder. ska kolla upp roslagsägg och solmarka gård. jobbar på ekoaffären eat och har ju tillgång t olika leverantörer men de flesta ger soja….

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.