Debatt med Claude Marcus – en upplevelse utöver det vanliga för mig!

Zemanta Related Posts ThumbnailSom flera av er läsare som följer mig på Facebook så var jag med i en paneldebatt på jobbet. Jag i ena hörnet, och Claude Marcus – barnläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset och professor verksam vid Karolinska Institutet – i andra hörnet, på temat:

Du är vad du äter, eller?

Jag vill gärna dela med mig av den upplevelsen då det är något helt nytt för mig! Ser det lite som terapi att skriva av mig – men det är en ganska kul story!

Du, jag har läst din blogg – skulle du vilja ta en debatt på det ämnet…

Precis så började det här. En kollega kom och sa i stort sett de orden. Han nämnde också i förbifarten att han tänkte sig sin far som andra part i debatten.

Med inställningen som jag har att våga leda genom exempel, även om det skrämmer mig, så kändes det självklart att tacka ja! Tänkte att det är ett kul sätt att få prata om något jag brinner för inför en massa människor som är nyfikna på det som sägs…

Det hela bestämdes och datum sattes!

Men jag visste liksom inte mer än så – vem var det egentligen som jag skulle debattera mot? Så jag frågade och fick svaret:  ”Claude Marcus” heter han – vi har inte samma efternamn, men du kan googla så hittar du mer information.”

Ok – all well so far eftersom jag är en av de få som INTE visste vem Claude Mardus var. Googlade och insåg att han har suttit med i varenda TV-soffa som finns och är en person som är van vid att debattera med hardcore LCHF-debattörer i en mängd olika forum…

Eh, det här blev genast liiite mer ”på riktigt”!

Hemläxan gjordes och det är bara att konstatera att det var en NERVÖS resa in till jobbet inför debatten och hela vägen fram tills det började!

Ämnena för debatten har ni här:

 1. Kan man inte bara äta allt och träna ordentligt?
 2. Vilka av dessa ska jag undvika att äta?
  1. Fett
  2. Socker
  3. Kolhydrater
  4. Protein
 3. Kroppen mår bäst av att ständigt äta på regelbundna tider.
 4. Vad är en bra kost för ett barn?
 5. Det finns en typ av kosthållning som passar alla.
 6. Det är viktig med en fiberrik kost.
 7. Bäst träningseffekt fås av intensiv träning
 8. Socker är inte beroendeframkallande eller?

De av er som läst mycket på bloggen känner igen några av ämnena…

Debattdags!

Upplägget för debatten var 1 minut introduktion för respektive part om grundställningen till frågan och sedan växelvis repliker om 20 sekunder var tills ämnestiden (5 minuter per fråga) gått ut.

Jag kommer inte berätta om debatten på respektive ämne i det här inlägget, utan det blir snarare separata inlägg per ämne – men needless to say så var vi inte direkt överens om allting…

Men största avvikelsen är värd att belysa!

Jag upplever att den största meningsskiljaktigheten är huruvida det finns saker som är direkt skadliga för kroppen eller inte. Vi gick inte in i diskussion om vad vi anser driver att så många har problem med vikten, men jag tycker ändå att det reflekterades i våra åsikter om just det här.

Så söndertjatad bild - men så sann!

Så söndertjatad bild – men så sann!

Min ståndpunkt, som jag delar med väldigt många, är att socker, raffinerade spannmålsprodukter, fullkornsprodukter (som inte har förberetts ordentligt) och raffinerade halvfabrikat är OERHÖRT skadliga för kroppen och bör MINIMERAS! Claude står för någon sort svensk medelväg där det är helt ok att äta allting med måtta – vilket de facto skulle kunna funka – men är OERHÖRT SVÅRT, samt att socker absolut inte kan trigga något som helst beroende…

Det jag vänder mig mot är att han inte vill ta ställning kring att det är OERHÖRT svårt att gå upp i vikt – även om man överäter som en galning – på naturlig mat. Alla experiment jag har läst om (OBS! Inte kontrollerade studier – för ingen har direkt gjorts på viktuppgång som jag känner till) styrker tesen att utan socker, halvfabrikat, spannmål och stärkelserika produkter som potatis är det SVÅRT att gå upp väldigt mycket i vikt. Kroppen fattar liksom hur den ska hantera den typen av livsmedel. MEN så fort vi introducerar det Jacob på ”tränastyrka.se” till stor del kallar skitmat – socker, snabba kolhydrater, vitt mjöl (inkluderar pasta kära läsare), raffinerade halvfabrikat och spannmålsprodukter så går det OTROLIGT FORT att gå upp i vikt!

PabloMånga minns Pablo Robertos 3 veckor på skräpmat, +15 kilo, eller filmen ”supersize me” – +11,1 kg på 30 dagar och blev OERHÖRT sjuk – men vad färre känner till är killen Sam Fulman som testat samma tes både på ”bra mat” och ”skitmat”… Hans experiment ger verkligen en tankeställare kring hela ”kalori in – kalori ut” diskussionen! Trots 5000 kalorier per dag – rekommenderat intag runt 2000 för normalviktig idag – så går han endast upp 1,3 kilo i vikt SAMTIDIGT som han minskar 3 cm i midjeomfång på 21 dagar.

Day21

Skräpmatsexmperimentet är bara på dag 13 i skrivande stund och redan har han, precis som Paolo och Spurlock gått upp en hel del i vikt… Vi vet ju liksom att vår tids snabbmat och stärkelserika kost har den effekten, och ändå har vi svårt att släppa taget – för hela vårt samhälle är uppbyggt kring det!

Avslutande tankar

Så, hur gick det i debatten då? Jag skulle vilja påstå att jag framstod som naiv, orutinerad och radikal. Delvis för att jag inte är duktig på att debattera – det ska jag slipa till, tro mig – och delvis för att mina åsikter är väldigt långt ifrån vad som är ”mainstream” idag. Debattformatet är inte ett forum jag uppskattar att använda då alla som lyssnar bombarderas av motsatsatta budskap. Givetvis bra ur vissa perspektiv med båda sidorna av myntet – men samtidigt – enligt mig – inte det bästa sättet att inspirera andra till förändring.

Jag har också tagit mig en funderare på varför jag skriver den här bloggen och vad jag vill uppnå. Min tanke med bloggen har aldrig har varit att provocera utan att INSPIRERA! Det och till viss mån UPPLYSA om saker som idag verkar helt bortglömda.

Jag vill se en mer konstruktiv linje kring mat där vi på allvar vågar diskutera vad det är som gör oss så oerhört sjuka och feta. Kommer det forskning som säger att något jag rekommenderar är farligt så kommer jag självklart att utvärdera det, men i dagsläget så har jag en linje – naturlig mat, förberedd för att vara så hälsosam som möjligt – som jag vet fungerar väldigt bra på väldigt många. Det är inte något kontroversiellt – utom möjligen fettbiten – ät mer ”riktig mat” utan innehållsförteckning, ät mer nyttigt fett och bry dig om att ha hög kvalité på protein och grönsaker (läs ekologiskt)!

Jag avslutar med en replik på temat ”sunt förnuft” som Claude återkom till i debatten:

För mig, Claude, är det SUNT FÖRNUFT att inte äta socker, näringsberövat vitt mjöl, inflammationsdrivande spannmålsprodukter och baljväxter eller dricka läsk ens med måtta – för helt ärligt, hur lätt är det att äta socker och godsaker ”med måtta”?

Det är så jag leder genom exempel. Hur gör du?

Header3-1

2 tankar kring ”Debatt med Claude Marcus – en upplevelse utöver det vanliga för mig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.