”Den självläkande människan” – sammandrag och tankar

9187371006-1Har just läst ut Sanna Ehdins ”Den självläkande människan”. Konstaterar att bilden här ovan är den nya utgåvan som kommer 2014, och jag har läst den som finns tillgänglig från -99. Hur som helst, det här är en bok som jag är glad att jag läste en bra bit in i min egen resa mot en bättre helhetshälsa, för annars hade jag nog avfärdat den som ”flum”. Nyfiken?

Den självläkande människan – en bok som kräver ett ”öppet sinne”…

Ju mer jag läser om hälsa ur olika perspektiv – må det vara träning, kost eller yoga – desto tydligare blir det att det inte räcker att fokusera på en sak utan att det krävs ett helhetssyn för att verkligen nå en god hälsa!

Jag är en stark förespråkare av 80-20 regeln i de flesta fall och varför inte applicera det på hälsa också – om 20% av alla knep inom de olika delarna kan ge 80% av effekten så är det värt att prova! Så till boken då – den självläkande människan är en bok som gör en väldigt stor ansats att knyta ihop vår västerländska syn på medicin och hälsa med ett holistiskt perspektiv.

Termerna som används i boken är i stil med ”kropp”, ”själ”, ”energi” och att vi är en del av en ”helhet”. Utan att man själv har ett öppet sinne är det lätt att avfärda hela boken som ”flummig”, men jag tycker att den är värd mer betänksamhet än så!

Sjuk vård – för mycket fokus på att lindra symptom och för lite på bakomliggande orsak?

Jag har tidigare skrivit en hel del om att det för mig är en gåta att vi så ofta behandlar symptom istället för att ta reda på vad som faktiskt orsakar problemen – allergier, astma, diabetes, uppblåsta magar och eksem är typiska symptom vi behandlar men ofta inte tror att man kan ”bota”. Hela bokens tema är just att vi kan dels läka själva men också att våra underliggande strukturer i samhället (främst det västerländska) måste skifta till att se helhet och att sluta se den enkla lösningen med mediciner och se till helhet för att skapa hälsa.

Vad tar boken upp mer?

I boken berörs kost, vikten av vitaminer och mineraler, positiv och negativ energi samt hur det påverkar vårt immunsystem, medvetande och andlighet – vilket är det kapitel som jag antar gör att många kan rygga tillbaka.

Mina tankar kring boken

Jag tycker det har varit en väldigt intressant bok att läsa – jag ser kopplingar till många av de böcker jag har läst inom andra specifika ämnen. Sanna Ehdin drar samma slutsatser som ”The Great Cholesterol Con” gällande stress, oro, ängslan kopplat till många av våra sjukdomar gällande hjärt- och kärlsjukdomar. Det är tydliga kopplingar till alla mina träningslitteraturer angående utbrändhet, kortisol och överträning.

Ayurveda, meditation och yoga – avslappning och centrering – kopplas ihop med västerländska studier som visar på otroligt goda resultat i termer av förbättrad hälsa!

En annan intressant aspekt är just det här med energi – vi har väl alla några i vår omkrets som är typiska energislukare – och boken kopplar olika situationer med olika energi till hur vi kan få bättre hälsa om vi omger oss med positiv energi! Något jag verkligen tror på och som återspeglas i min egen princip att alltid leda genom exempel – inte någon som vill följa en negativ tråkig personlighet…

En sista sak jag tar med mig – något jag visste om, men inte i detalj på – är att när vi kommunicerar är mottagarens uppfattning av budskapet 10% av VAD du säger och 90% HUR du säger det!

Jag försöker leda genom exempel genom att ha ett öppet sinne och ta till mig små förändringar från alla olika typer av expertiser – mycket i mitt liv har förändrats radikalt sedan jag började med yoga och meditiation!

HandstandSå led genom exempel ni med kära läsare – ta ett steg ut i det okända och prova något helt nytt!

Kanske är det att stå på händer – kanske att bara sitta tyst och fokusera på att andas genom näsan ett par minuter?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.