Det här med gluten ur ett annat perspektiv…

bild 2Jäklar vad det är hett att skriva nyheter om gluten. Bäst jag hänger på.

Så resonerar jag, tro det eller ej, inte. Jag ogillar att skriva blogginlägg bara för att det är ”på tapeten” utifrån att jag inte riktigt ser min blogg som någon sensationsblogg direkt, men ibland är det läge.

Som nu med diskussionen kring gluten. Ni kan läsa er fördärvade om hur det är bevisat hit och dit huruvida det är farligt eller inte, så jag vill ge er min vinkling på det utan att dra in en massa studier. Snarare resonera lite kring det och ge en känga eller två till den hysteriska press som det har fått samt någon känga till de som ”varnar för att äta glutenfritt”. För det är bara skitdumt och helt utan grund.

Nyfiken?

Vad gäller saken?

Det bör också nämnas här att vi numera i allt fler produkter bokstavligen ÖSER i rent gluten.

Det är två tydliga läger som vanligt. ”Gluten är roten till mycket sjukdomar”-sidan och ”gluten är bara illa om man har celiaki”-lägret.

So far so fine. Men sedan kommer det in massa helt ogrundade påståenden att det skulle vara farligt att inte äta gluten och att man måste kontakta läkare om man ska göra det. Eh. Ok. Det gör mig provoerad, men låt mig bena lite i det här då.

1) Gluten är inte bra för någon

Hmmm det här är lite knepigt, jag vill inte gärna ta ställning helt kategoriskt här. Det är hårt att säga att det inte är bra för någon alls. Det går emot vad Weston Price hittade i kombination med att det inte finns någon forskning som entydigt säger detta. Det jag vill lägga till i debatten här är dock att vi bör inte bara prata kategoriskt utan också se på hur sädesslagen såg ut innan man började tok-förädla dem. Det bör också nämnas här att vi numera i allt fler produkter bokstavligen ÖSER i rent gluten. Om ni någon gång får för er att kika på ett köpebröds innehållsförteckning så kommer ni inte bara se mjöl utan även ”vetegluten”. Det är helt barockt att man liksom extraherar det och öser i för att få mer konsistens i brödet…

Ett exempel på så mångas favoritfrukost…

INGREDIENSER (från hemsidan)

ragkaka

Inte lite skräp i den här rackaren…

Vetemjöl, siktat rågmjöl (22,7%), vatten, sirap, socker, vetegluten, rapsolja, fiber från sockerbeta, salt, jäst, potatisstärkelse, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror, mono- och diglyceriders mono- och diacetylvinsyraestrar), bakpulver (hjorthornssalt), fruktsocker, maltmjöl (korn), mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra), enzym, surdegskultur.

Så är det dåligt för alla – mjaee det beror nog på. Men det om du nu ska äta saker med gluten bör det vara från ekologiskt, stenmalet fullkornsmjöl som har fermenterat rejält med surdeg. Då blir det mer ok. Problematiken består i frågan hur mångas konsumtion av spannmål som hamnar i den kategorien? Det finns i stort sett inte att få tag på kommersiellt än mindre är det speciellt många som faktiskt ”gillar” den typen av rustika bröd som jag syftar på!

2) Gluten är bara farligt om man har celiaki

Det här är jag verkligen motståndare till. Förstår inte hur någon vettigt funtad människa kan säga så. Det är som att säga att man bara kan må dåligt av något om man ser en direkt reaktion av det. Det känns helt oseriöst. Varför skulle man inte kunna vara överkänslig utan att ha celiaki? Framförallt med ovan resonemang att det är totalt överdoserat i allt köpebröd och väldigt många andra produkter.

Så nej. Det här tycker jag man kan totalt skita i. Det är för svart eller vitt. Alla läkare, experter och dietister som säger det här kan man direkt sluta lyssna på. De har noll förståelse för kroppen som helhet. Det är garanterat samma personer som anser att man bör ta statiner i förebyggande syfte.

3) Det är farligt att inte äta gluten

Oerhört farliga grejer! Om man inte äter mjöl så får man näringsbrist. Bah. Så dumt.

Oerhört farliga grejer! Om man inte äter mjöl så får man näringsbrist. Bah. Så dumt.

Det här är vad som gör mig allra mest provocerad. Varför skulle det vara farligt? Det enda det skulle kunna vara ”farligt” för är möjligen bönderna som odlar spannmål för att man väljer bort deras produkt. Det här är en helt oacceptabel lögn spridd av den gamla skolans dietister, läkare (som för övrigt har mindre näringslära i sin utbildning än vad jag har) och lobbyister som av någon anledning har fått för sig att Pågens mackor och kaffebröd tillför något som helst av värde till oss människor.

Jag fattar inte hur det hände och kommer aldrig att förstå hur man kan rekommendera folk att äta en massa bröd för ”bra energi”. Det är lika dumt som att ladda kroppen full med pasta på vitt mjöl för att ”prestera bättre”. Hur mycket näring är det liksom? Det är ju bara dumt. Ingen vid sina sinnens fulla bruk kan ju få för sig att vitt mjöl eller dylikt är en vettig basvara i vår diet? Bah. Idioti.

Vill man trycka sig full med snabba kolhydrater av olika anledningar finns det bättre livsmedel som inte är raffinerade än glutenstinn pasta och dåligt bröd – gå all in på ris, potatis, sötpotatis och quinoa.

Måste man nu äta pasta får man ju iallafall äta riktig pasta med massor av ägg så blir det liiite näring också. Men bättre att skita i mjölet och bara äta äggen.

Empiriskt och egna erfarenheter?

Jag har inte celiaki. Men likväl mår jag oerhört mycket bättre utan gluten. Det är så väldigt tydligt. Sedan jag helt kapade ut det, vilket tyvärr innebär mitt hembakta surdegsbröd också, så är min mage bättre. Mina eksem har försvunnit helt i kombination med att eliminera ägg och jag upplever att mitt immunförsvar är starkare. Är det då samma sak som att säga att det är vetenskapligt bevisat? Nope. Bör det kunna fungera som en indikation på att det är något man kan rekommendera människor att prova? Jag tycker det!

Det finns absolut inte något livsviktigt alls i de spannmål vi vräker i oss idag som vi inte kan få någon annanstans. Eftersom så få generellt tar sig tiden att baka riktigt surdegsbröd på riktigt mjöl utan tillsatser så är det nästintill alltid snarare en oerhört god idé. Jag skiter i om de köpta läkarna och dietisterna som har backning av Lantmännen säger något annat.

Min egen väg?

Det går att leva utan, även om det är en uppoffring.

Det går att leva utan, även om det är en uppoffring.

Jag kommer inte att återinföra gluten i min mat som det ser ut nu. Kanske, bara kanske, ha något eller några väl valda tillfällen per år då jag äter något hantverksmässigt bröd eller dylikt, men det är inte liksom inte värt det. Det är inget som är värt att ha en massa eksem för. Det är absolut inget att gå och ha ont i magen för. Varken för att kroppen reagerar eller för att man är orolig för att få näringsbrist som det så populärt heter i dietistkretsar…

Avslutande tankar

Det är ofattbart varför så många försöker skrämma oss individer tillbaka till trötta kostråd som ska ”passa alla”. Det viktigaste om man mår dåligt är ju att INTE fortsätta göra samma sak men med mediciner om komplement.

Att säga att det skulle vara farligt att inte äta gluten är för mig ett helt oacceptabelt påhopp på individens frihet att fatta egna beslut kring vad man väljer att leva på. Det finns så många kulturer som aldrig sett gluten och mår oerhört mycket bättre än vad vi gör. För mig är det helt självklart att ALLA läkares och andra sakkunnigas rekommendation vid minsta märkliga besvär som klassas som autoimmunt eller ”det bara blir så ibland” vara att eliminera gluten, spannmål och socker, bara för att det är en så lätt åtgärd. Det är ju många som – placebo eller inte – upplever att många saker blir mycket bättre. Om det sedan beror på att man de facto också eliminerar mycket av det Gudiol kallar skräpmat – well desto bättre då! Det är ju resultaten vi vill åt – inte medlen. Det är förövrigt fullt möjligt att äta skitmat som är glutenfri också, men om man lägger till parameterna att inte äta så mycket halvfabrikat är det ganska svårt att äta dåligt eftersom väldigt mycket av skitmaten innehåller gluten – om inte annat så ryker 95% av allt fikabröd och annat skräp som pizza, piroger, snabbpasta, färdigmat med mera.

Självklart ska man kunna fatta ett beslut att eliminera gluten och inte känna att det är något farligt, även här något som Gudiol instämmer i. Det är enilgt mig något av det vettigaste att testa utan att på något sätt kalla det diet. Hur många mår inte bättre av att eliminera gluten i maten? Skulle vilja påstå att det är väldigt många.

Det är ofattbart varför så många försöker skrämma oss individer tillbaka till trötta kostråd som ska ”passa alla”. Det viktigaste om man mår dåligt är ju att INTE fortsätta göra samma sak men med mediciner om komplement. Hur naivt är inte det? Med det sagt är det en alldeles utmärkt idé att ta ett steg genom att eliminera gluten ur kosten. Vem vet. 3-månader senare kanske du både är lättare och mår bättre. Om inte – hur svårt är det att fortsätta som förut? Men förvänta dig ingen skillnad på hur du mår då…

Att våga tänka själv och prova. Det är ALLTID att leda genom exempel.

9 tankar kring ”Det här med gluten ur ett annat perspektiv…

  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej Jenny,
   Jag har skrivit några inlägg om just eksem och min syn på det som ett symptom/reaktion på något. Mina läkare har haft svårt att göra annat än att ge mig kortison och det har aldrig hjälpt. Hade stora eksem över ”sätet” typ skinkorna som sedan jag gjorde födoämnesallergitestet och slutade med gluten, ägg och lite annat faktiskt har försvunnit helt utan massa kortison! Så jag märker direkt när jag äter saker som inte går brand min kropp för då kommer det knottror som är första steget till eksemen direkt.

   Svara
 1. Patrik

  Intressant inlägg! Hörde också om budskapet att glutenfritt skulle vara farligt och kunde inte förstå hur någon kunde ta det påståendet på allvar. Varför skulle gluten vara så livsnödvändigt? Visst kan man argumentera att det finns forskning som pekar på att gluten inte är skadligt för alla, men att det skulle vara farligt att inte äta gluten? Det här luktar verkligen lobbyism och propaganda lång väg!

  Blev dock förvånad när jag läste att du slutat äta ägg. Inte konstigt i och för sig om det visat sig att det gjort dig fri från utslag. Men hur påverkar detta din kostfilosofi? Har ju tidigare läst om allt från ägg i morgonkaffet och bananpannkakor. Själv har jag anammat båda två nu efter att ha slutat med spannmål och socker nästan helt (ibland blir man ju bortbjuden och då vill man inte vara för besvärlig och är man på krogen så dricker jag helst öl).

  PS.
  Måste även tacka för den inspiration man fått av din blogg! Det var faktiskt den som fick mig att börja läsa på ytterligare och faktiskt ta tag i det här med kost och träning. Har levt länge på att jag kunnat äta vad som helst utan att det påverkade mig märkbart eftersom man var aktiv ungdom. Men helt plötsligt var man inte aktiv längre och insåg att man faktiskt hade en ganska väl tilltagen ölmage och trött och hängig var man jämt. Fick nog till slut och kom som sagt över din blogg som blev startskottet. Har nu börjat promenera till skolan, ta trapporna istället för hissen, löpa lågpuls och aktivera mig och äta riktig mat utan bl.a. spannmål och socker. Fick dock dra ner på lågpulslöpandet lite då jag kände att det blev en chock för kroppen att gå från noll aktivitet till att löpa barfota 4 timmar i veckan (det var ju så roligt!). Börjar således om nu, efter några veckors vila, med kortare pass och lyssnar noga på kroppen. Har på 2 månader blivit av med en stor del av magen, känner mig friskare, har jämnare och högre energinivå under dagen och magen börjar faktiskt fungera som den ska (efter att även slutat med mejeriprodukter). Fantastiskt att man kan dricka en kopp kaffe (fett gott!) på morgonen och stå sig till lunch och även till middag om man känner för det. Ibland känner man inte för frukost alls utan det blir en spontan fastedag fram till middagen.

  Svara
  1. Josef Boberg

   MITT KOSTHÅLL

   Frukost: Ett stort glas käll-vatten (ca 3 dl) från flaska (finns på ICA Maxi för 3,33 kr/l) – med en bra skvätt rödbetsjuice uti + en rågad tesked potatismjöl = resistent stärkelse + en slätstruken tesked MSM (MetylSulfonylMetan = en svavelförening).

   Efter det en mugg kaffe – som görs på likaså källvatten (ca 1,5 dl) med en rågad tesked ekologiskt pulverkaffe. I det en rejäl skvätt vispgrädde och en rågad tesked ekologisk kokosolja.

   Lunch: Lite surkålurkål direkt in i munnen från burken på en gaffel, en rågad matsked Créme Fraiche (fetthalt 34 %), en rågad matsked Rysk yoghurt (fetthalt 17 %). Över det strör jag ekologiska kokosflingor, några ekologiska cashewnötter och lite mera av ekologiska russin. I tallriken finns också en rågad matsked ekologisk kokosolja. Över alltihopa en rejäl skvätt vispgrädde. Till det ett kokt ägg. Därefter en mugg kaffe enligt det föregående.

   Middag: 100-130 g smör- och olivoljestekt ”fyrbent” kött – så fett som möjligt, fågel, fisk eller annat proteinrikt. Till det ett eller annat ekologiskt salladsblad och dito två minitomater + en måttlig mängd surkål. Salladskrydda och fet dressing över det hela.

   Som efterrätt en matsked rårörda lingon med rikligt med vispgrädde till. Efter det mugg kaffe enligt det föregående.

   Mellanmål: En mugg kaffe enligt det föregående räcker som vanligast. Ifall jag ändå känner för något tilltugg – så kan det bli t ex en ostskiva med osthyvlat smör på, en liten bit kylskåpskallt kött – eller en liten korvbit med hög kötthalt, ett LCHF Huså Bröd-kex med osthyvlat smör på eller annat liknande med hög fetthalt.

   Men då och då blir det ändå en Mor Annas pepparkaka eller en ekologisk havrekaka till kaffet = sockerdrogen är stark – minst sagt.

   Sedan 1996 så konsumerar jag också dagligen ca 4-5 dl Donat Mg = bl a 400-500 mg av den essentiella mineralen magnesium. Detta därför att oavsett kosthåll – så kan Wi ej tillgodose Kroppens behov av essentiellt magnesium via kosten.

   PS. Röker en kort cigarill gör jag också efter varje mat- och kaffepaus.

   Tränar gör jag aldrig – men en timmes promenad i lugnt tempo blir det som vanligast varje dag. Det har jag hållit på med sedan mitten av 1970-talet. Det mår min Kropp helt enkelt utmärkt bra av.

   Svara
  2. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Tjena Patrik,
   Kul att bloggen har inspirerat dig! Mindre kul med överansträngningen men det är som sagt lätt att ta i för mycket om det känns bra. Angående äggen så är det oerhört bistert, precis som gluten om jag ska vara helt ärlig med tanke på mina surdegsbröd. Dock är det verkligen inte värt att ha den typ av eksem jag hade för att kunna äta ägg, så det är ett enkelt val även om det blir lite mer funderande när man ska handla och laga mat. Jag förspråkar fortfarande att man bör äta ägg om möjligt, men jag kan ha ätit för mycket och således triggat en allergi jag tydligen hade när jag var barn enligt mina föräldrar.

   Hur som helst tror jag på att kroppen reparerar sig så om något år eller så tänkte jag se om det går att återintroducera ägg igen. Jag tror mycket på att känna efter och mår man bra så… Det som är en knepig grej är om man de facto inte har en baslinje att utgå ifrån så att man tror man mår bra, men i själva verket inte alls är på topp och det har jag blivit mycket känsligare mot numera. Så om något jag äter känns konstigt i kroppen så skiter jag hellre i det! 🙂

   Svara
 2. Nadja Eleonora

  Jag håller med dig om att gluten-diskussionen är asjobbig!
  Likadant med laktosen för det finns så många som ”tycker” utan vetenskaplig bakgrund!
  Vad jag skulle vilja få folk att förstå är att man ska äta ”REN” mat- inte nödvändigtvis tänka på gluten eller ej- spannmål och då särskilt fullkorn (liksom fröer med mjuka skal) innehåller stora mängder lektiner- varför tas inte diskussionen med lektiner upp i kombination med gluten? Svaret är enkelt- havre innehåller ännu större mängder lektiner än de övriga spannmålen men är glutenfritt! Korn har ett extra hårt skal och innehåller inte lika mycket gluten som råg och vete, mal man bara kärnan borde den vara ett bättre val…
  Kunskapen om allergener i mjölk är beklagandsvärd liksom hur mjölken påverkar kroppen. mjölkproteinens varianter som beta-kasein 1 och 2, galaktos respektive laktos och hur dessa fördelningar ser ut i mjölk från olika arter.
  Diskussionen om homogenisering och pastörisering skulle jag dock vilja börja med att ta upp i ”laktos-diskussionen”?

  Jag tror inte att det gör något att äta en bit surdegsbröd när lektinerna har fermenterats och därmed oskadliggjorts i bland för vissa och jag tror inte det är direkt skadligt att äta lite hemgjord pasta gjord på valfritt mjöl, ägg och olivolja- någon gång i veckan/månaden men däremot att leva på skogaholmslimpa och snabbmakaroner- där har vi den skadliga biten för där är vi inne på huruvida maten är ”ren” och näringstät eller inte!
  Sen finns det de som mår bäst att utesluta allt spannmål! För min del tror jag att det är lektinerna! Jag får andnöd av havre, korn, vete, råg men i större mängder av råris, dåligt blötlagda baljväxter (eller stora mängder) och dåligt skalad bovete mm. Sonen får inte andnöd utan får istället inflammation i tunntarmen (men har inte celeaki). Blötlägger jag eller fermenterar blir problemen mindre.

  Att därför säga att ”GLUTEN” är den stora faran gör därför bara att andra fuskindustrier drar nytta av trenderna- den glutenfria marknaden har ökat men inte riktigt åt rätt håll- det finns precis lika mycket skit i de färdiga glutenfria produkterna som i de ”traditionella” bara det att det istället för tillsatt gluten är glutenreducerad vetestärkelse och annat härligt 🙁

  Vill man nörda ner sig så rekommenderar jag att läsa Staffan Lindebergs ”Maten och folksjukdommarna”

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.