Det här med läkemedelsreklam ”för bättre hälsa”…

medicinDet är dags för lite konspirationsorerande. Jag har inte skrivit så mycket om det innan utöver att jag någon gång då och då har nämnt min syn på till exempel diabetes typ 2. Min fasta övertygelse är att det är en sjukdom vi har skapat själva – precis som så många andra – och vi ursäktar vår riktigt risiga mat med att stolt propagera att vi kan medicinera det!

Men tänker ni, är inte det bra då? Att vi kan medicinera med insulin så man kan leva ”som vanligt” trots sjukdomen. Är det inte bra att vi har all forskning som gör att vi kan få medicin när vi blir sjuka?

Jodå, det är helt ok – men hur vore det om vi la lite krut på att inte bli sjuka..? Så lite ilska först och sedan lite inspiration kring hur man ganska enkelt kan ta små steg mot ett rejält friskare liv.

Den naiva synen att läkemedel ska lösa allt…

Vi har under så lång tid intalat oss själva att allt kan lösas med medicin. Läkemedel som ska kunna ta bort de symptom/sjukdomar som uppstår när vi inte ger kroppen vad den behöver – men ingen vill egentligen riktigt erkänna att vi gör oss själva sjuka. Det är ju inte direkt en kul insikt.

Var är forskning som ska ”bevisa” det jag säger? Min motfråga är varför det är jag som har bevisbördan? Varför är det inte tvärtom?

Att vi har fått den här synen på hälsa är givetvis påhejat och orkestrerat av de stora läkemedelsbolagen. För en sak som är helt säker – de tjänar inga pengar på friska människor. Bara en sån sak som att all kostrelaterad läkekonst är klassad som ”naturmedicin”. Att det sedan finns hur mycket forskning och visdom som stöttar det spelar ingen större roll – för det går att tysta ner och se till att det blir ”oseriöst”.

Bara svammel?

Jag har själv bekanta som menar att jag är helt ute och cyklar. Att jag bara tror illa om företagen för att de lyckats hitta något som kan hjälpa människor. Så låt mig argumentera lite kring det.

Betänk att diabetes typ 2 är en av de lönsammaste sjukdomar för läkemedelsbolagen! Det är något du dras med resten av livet och du behöver konstant medicinering. Hallå? HUR PERFEKT ÄR INTE DET?

stopBetänk att man i USA på allvar för en diskussion om att ge statiner – ett fruktansvärt, fruktansvärt läkemedel, med oerhörda sidoeffekter – i FÖREBYGGANDE syfte till hela befolkningen! Det har talats om att det borde ges via dricksvattnet. Förstår ni vad det skulle innebära i vinst? Livslång förebyggande medicinering till alla… En medicin som har så sjuka biverkningar att ”sjukt” bara är förnamnet.

Men ändå säger dt något om vår värld idag. Vi är så långt ifrån vad som är rimligt att det helt plötsligt är ok att föreslå att friska människor ska ta medicin i förebyggande syfte. Men det är ju inte för att bolagen ska tjäna pengar – de bryr sig verkligen bara om din hälsa… Eller hur.

Men, vet jag verkligen vad jag pratar om?

Var är forskning som ska ”bevisa” det jag säger? Min motfråga är varför det är jag som har bevisbördan? Varför är det inte tvärtom?

Om det nu de facto är så att en diabetiker typ 2 som är ”sockersjuk” – dvs inte tål socker eftersom kroppen har svårt att reglera det med insulin – varför inte bara säga att man inte bör äta det?

rp_megaphone-300x1991.jpgVarför är det inte självklart att den första lösningen är SLUTA ÄTA SAKER SOM PÅVERKAR DITT BLODSOCKER så du INTE behöver ta något insulin!?

Nej, istället är det en självklarhet att man ska fortsätta äta ”som vanligt” – med andra ord äta det som gjort dig sjuk från början – och injicera insulin resten av livet. Jag vill också gärna skicka med en hint om att det kommer väldigt mycket otrevliga sidoeffekter med att ha diabetes typ 2 efter ett tag… Men då får du ta mer mediciner.

Igen ställer jag frågan – hur blev det så, om inte för att läkemedelsföretagen inte har något som helst intresse av att göra människor friska?

Inspiration mot bättre hälsa då?

Det är så påtagligt att mat gör den stora skillnaden. Inte medicin, det ska lindra, inte träning, det är bonus, utan mat. Tänk riktig, näringsrik, mättande, lagom fet, GOD MAT! Smörstekta grönsaker, ekologiskt gräsbetat kött, kycklingar som fått gå ute och picka som det är tänkt och sedan lägga friska ägg. Frukt som fått solmogna utan besprutningsmedel. Fisk som inte har ätit sojamjöl och kadaver. Bröd som bakats med fullkornsmjöl, vatten, salt och surdeg. Mat i dess grundform utan skinande förpackningar med marknadsföringsbudskap som ”äkta smaker” och ”sockerfritt”. Riktig mat är ju äkta smaker, ”sockerfritt” och utan en massa konstigheter – speciellt om du köper EKO.

Det här gör dig både fet och sjuk. Punkt.

Det här gör dig både fet och sjuk. Punkt.

Jag vet att det inte är enkelt att sluta med sockret och de sötade tillbehören. Jag vet att det inte är enkelt att lägga ner vetemjölet, spannmålen och värdelösa snabbjästa industribröden. Jag vet att många tycker grönt är för kaniner.

Men frågan är varför vi då sedan tror att någon laboratorieframställd, syntetisk medicin ska fixa det vi själva ofta orsakar bara för att sedan kunna fortsätta på samma inslagna väg. Inte sällan med fler mediciner och mediciner för att motverka de första medicinernas sidoeffekter…

Det går att må så oerhört, otroligt bra med några små grepp! Testa att dumpa alla spannmål, snabba kolhydrater, gluten och allt socker under 3 veckor. Känn på det liksom. Kanske försvinner artriten och ledvärken. Några kilon försvinner garanterat. Ät lite mer grönsaker till köttet och fisken och känn hur vitaliteten ökar direkt. Byt ut margarin mot riktig smöt, kokosolja och olivolja. Magen lugnar ner sig. Hey – du kan ju alltid gå tillbaka till att äta ”som vanligt” igen – men ofta vill du inte det. För vem vill må lite halvkasst när man kan vara på topp?

Avslutande tankar

Hälsa är ett vägval där vi måste sluta välja medicin och börja fokusera på MAT!

Hälsa är ett vägval där vi måste sluta välja medicin och börja fokusera på MAT!

Statistiken talar för sig självt tycker jag. Sjukdomar som tidigare varit väldigt sällsynta och främst för de riktigt gamla blir nu allt vanligare i allt yngre år. Ändå frågar sig ingen om det kanske är fel på det vi äter. Oerhört starka lobbyintressen gör att ingen kan ryta ifrån och förbjuda något. Det gör att vanliga människor inte får tillgång till information om vad som verkligen gör dig sjuk.

Att vara sjuk i vårt samhälle är normalt. Det löser vi med medicin. Det är vad som har blivit fundamentalt fel. Normen måste vara att vi ska vara friska. Att INTE äta behöva ta någon medicin alls. Att dö knall och fall efter ett långt och friskt liv. Tyvärr är det få som ser på världen så – och det blir inte bättre av att stora läkemedelsjättar håller hand med livsmedelsindustrin.

Tills det ändras är det upp till oss individer att säga nej tack genom att välja ”radikala alternativ” som riktig mat. Det är att leda genom exempel på allra bästa sätt – med plånboken.

12 tankar kring ”Det här med läkemedelsreklam ”för bättre hälsa”…

 1. Elisabeth

  Word! Om ändå alla kunde förstå. Vad bra vi skulle ha det. Det gör ont i mig när min tjugo kilo överviktiga kollega kommer till jobbet med en tvåliters cola. Men ändå är det jag som gör fel om jag säger nåt. Hade hon rökt på så hade det varit ok att säga nåt dock. Men socker, nä nä. Själv är jag inte superstrikt, jag drar till exempel inte in andra i min idé. Blir jag bortbjuden på middag så äter jag vad som serveras. Så jag ska väl inte hålla på och ”läxa upp” folk. Men kommer folk hem till mig på middag så blir det riktig mat.
  Det är så konstigt att folk äter en massa skit med motiveringen ’det är jag värd’. Vadå? Har du inte större respekt för dig själv? Det där är ett straff för din kropp. En belöning för smaklökarna möjligtvis men det är en liten vinst som inte är värd konsekvenserna. Så det jag vill säga är; well said. Ha en bra kväll!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Tack Elizabeth. Hoppas att din kväll var bra den med. Jag konstaterar mycket samma sak, alla som äter McDonalds eller Pizza Hut till lunch är inte så sugna på att höra om vad det gör med kroppen. Det är svårt att hålla sig när de sedan frågar om träningsråd… Men det är också därför jag gör som du och inte prackar på någon något. Om de frågar är jag gladeligen med på att förklara – men väldigt ödmjukt. Egentligen som hela bloggen här – vill du ha lite råd, då ger jag gärna det. Tror du att det är träningen som gör skillnaden – då kommer jag säga att det inte är min uppfattning, men utan att lägga någon värdering i det. 🙂

   Svara
 2. Madde

  Så sant som det är sagt. Jag tänker ofta ofta att vi har fått helt fel fokus i samhället. Vi sysslar med SJUK-vård istället för friskvård. Nu är ju en stor del av svenskarna väldigt hälsomedvetna särskilt den unga generationen, men den äldre generationen och i andra länder är det så tydligt. Sedan bara det här med att diabetiker uppmuntras att äta lågfett, att ta druvsocker när de känner av blodsockerfall mm…det känns så absurt. Ska man verkligen uppmuntra människor som har en blodsockersjukdom att äta socker?? Jag tror inte att friska människor behöver äta LCHF tex men om man lider av diabetes är det säkert en bra diet.

  Människor runt omkring mig (särskilt många bekanta till min sambo) har på senaste drabbats av olika former av dödlig cancer. Det är så sorgligt, och jag kan inte låta bli att tänka att det säkert till stor del är en effekt av åratal av kassa kostråd från myndigheterna.

  Skippa processad mat, ät rent, från naturen. Unna dig ibland, men godis, kakor och andra godsaker ska vara just det – något man äter ibland, inte som regel.

  Människor är så omedvetna om hur mycket maten påverkar oss!
  Jättebra inlägg Henrik!

  Svara
 3. Pelle

  Jag är inte diabetiker längre, har jag bestämt. Jag är sockersjuk. Basta.
  Tack och lov en ”nykter” sockersjuk numera, en sk Typ 0, men ändock sockersjuk.

  Svara
 4. Björn

  Jag som tycker canceraspekten är mest intressant hör ständigt från läkare, forskare och i media ”Eftersom cancer ökar måste vi satsa ännu mer på forskning för att få fram effektivare behandling”.
  Ingen verkar fundera på VARFÖR cancer ökar eller om vi kanske borde forska lite på hur vi förebygger. En lite större slant till kostforskning vore ju inte fel tex.
  Bra artikel!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Eller hur. Jag försöker ofta i mina inlägg att skriva ganska allmänt och inte så riktat mot de allra känsligaste ämnena (som cancer), men visst applicerar tänket hela vägen. Det är som att man har skygglappar på sig och så fort något ”alternativt” som riktig mat kommer upp som potentiell kur så blir det helt rabiata forskare och läkare. Märkligt.

   Tack för kommentaren!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.