Ekologiskt är det enda hållbara alternativet

monsantoJag blev intervjuad av en journaliststudent häromdagen på temat ekologisk mat och hållbart jordbruk. Kan konstatera att det är en skön känsla att bara få vräka ur sig allt man har inom sig utan att behöva skriva det som ett blogginlägg. (Förvisso för att sedan skriva det som just ett blogginlägg, men ni fattar vad jag menar).

Jag reflekterade över två saker efter det mötet. Dels att det gav mig rejält med inspiration till ett nytt inlägg med lite starka åsikter och dels att jag har lite nya illustrationer på G utöver förändringspendeln jag har ritat tidigare. För något som blir tydligt när man frågar någon med mitt yrke stora frågor är att det blir omöjligt att få ett svar som inte innefattar ritande på en ”whiteboard”.

Nyfiken på mina samlade tankar kring varför ekologiskt borde vara standard och varför det är så svårt att motivera ”kostnaden” för bättre mat? Here we go!

Stor skillnad på samma sak eller same-same?

1&1

1 är inte lika med 1 om vi tar in lite fler faktorer (färg i det här illustrativa exemplet…)

Intervjun inleddes med att jag fick berätta om hur min egen transition till ekologisk mat skett. Jag berättade att det kommer succesivt med ökad kunskap. För min egen del var det efter ett par böcker och ett antal olika personer jag litar på som det tippade över. Samtidigt så finns det då forskare – givetvis våra labbrocksvänner igen – som påstår att det inte är skillnad på potatis och potatis. Att det inte är skillnad på kött och kött.

Här någonstans gick jag igång ganska rejält. Jag har ju tidigare skrivit inlägg med vinklingen kring hur mat borde vara den självklara källan till hälsa och inte det radikala alternativet till medicin och operationer. Jag har också skrivit om att det är enkelt att stå fast i den matstorm som nu rasar med skandal på skandal kring mat som visar sig vara sjukdomsframkallande eller bara bedrövlig. Likväl har jag skrivit just om hur man inte kan bara se till kolhydrater eller kalorier för det handlar ju om hur vi reagerar på olika typer av födoämnen!

Vad menar jag?

Hur kan man vara så naiv att man säger att det skulle vara samma sak att äta ett djur som har:

 1. Fått leva ”as nature intended” och äta det som de alltid har gjort. Exempelvis en ko som får beta gräs och leva ett bra liv.
 2. Stått inlåst i en metallbur utan att kunna röra sig medans de matas med GMO-spannmål och annat inflammationsdrivande skit som de absolut inte är gjorda för att äta. Förvisso växer de snabbare, men vad är det för liv?

För mig är det oerhört märkligt och fruktansvärt trångsynt i sann ”labbrocksanda” och helt frikopplat från allt som är hållbart och naturligt.

kor

Jag vet vad jag föredrar…

Journalisten frågade också just kring hållbarhet – där hon givetvis tog upp att många anser att det enda sättet att producera mat i tillräcklig mängd är just stora en-gröda-jordbruk och den här typen av ”köttfabriker”. Men jag menar att det är precis tvärtom.

För att underbygga och möjliggöra den ohållbara livsstil som vi har idag, måste vi ta till helt sinnessjuka och kortsiktiga lösningar för att stilla de ”behov” vi har blivit itutade att vi har av livsmedelsföretagen. För vem behöver äta oxfilé från en köttfabrik i Brasilien för 99 kronor kilot varje dag? Vem behöver få munkarna lite billigare? Vem behöver egentligen äta så mycket socker som vi gör?

Det är fundamentalt fel. Vi skapar sjukdomar och problem på en helt ny nivå genom att kringgå alla de ”lagar” som naturen satt upp och genom att skapa raffinerade livsmedel som inte vi tål.

Flummigt skitsnack tänker någon…

60812824_thumb[2]Fair enough, men ställ dig själv lite kontrollfrågor här vettja.

 1. Om du måste ha skyddsutrustning när du besprutar din MAT med gift – hur kan det då vara ok att äta?
 2. Om du måste ta till kemiska processer i en fabrik för att producera margarin – hur kan det då möjligen vara vettigare/nyttigare än det naturliga alternativet smör?
 3. Om vi lägger till gener från dödliga sjukdomar i våra grödor för att kunna döda allt annat liv runtomkring – det är ungefär vad Monsanto gör med sina GMO anpassade bekämpningsmedel, det är därför våra bin dör – HUR KAN VI TRO ATT DET INTE SKULLE PÅVERKA OSS SOM ÄTER DET!?!

Hur j-la naiv får man vara?

Vems ansvar är det då? Kan alla köpa ekologiskt direkt?

Väldigt bra frågor. Här blev jag tvungen att rita. Ni som har läst mycket av bloggen vet att jag inte är fullt så rabiat som det kan låta när jag drar igång och blir arg. Jag tog ett steg tillbaka och lugnade ner mig något och ritade följande bild.

mot riktig mat

Jag vet att det är en resa vi måste göra. Det är en stor förändring som bara kan ske genom ökad kunskap som tas in i små, små steg! När kunskapen om mat ökar så ökar också viljan att ifrågasätta vad mat borde kosta och hur det borde smaka. Således är det för mig numera omvänt: Hur kan mat vara så billig när den inte är ekologisk?

Svaret är enkelt – den är SÄMRE på alla plan! MEN igen, kan vi bara börja förflytta oss från skräpet som produceras med massa tillsatser och äta mer ”riktig mat” lagad från grunden så är så oerhört mycket vunnet. Då kommer kunskapen och viljan att gå vidare till att bry sig om produktionen och att det ska vara ekologiskt som ett brev på posten. Då blir det en snöbollseffekt tror jag. Speciellt när man inser hur mycket bättre allt smakar som är eko!

Avslutande tankar

För mig är det omvänt – hur kan mat vara så billig när den INTE är ekologisk? Svaret är enkelt för mig – den är SÄMRE på alla plan!

Vi pratade också om socker, vete, snabbmat etc. då jag ser det som en ond cirkel. Mycket av det som klassas som ”mat” idag drivs av vinstintressen och helt värdelösa företag som skiter högaktningsfullt i kundernas hälsa. Det är en stor drivkraft till att våra livsmedel är fulla med smakförstärkare, billigt skräpfett och socker. Vi berörde hur inköpare i livsmedelsföretag som Coop och ICA har noll koll för att de själva inte är intresserade av mat – de är ju ”bara” inköpare som bryr sig om pris. Vi hann med mycket på 50 minuter.

Slutsatsen är ändå att nyckeln till hälsa ligger i kunskap. Utgångspunkten måste vara i riktig mat som jag personligen anser bör vara ekologiskt och odlad/uppfödd med så mycket respekt för naturen som möjligt. Idag anser jag bara att det är KRAV-märkningen som är värd att nämna i sammanhanget. Det kommer mer bra märkningar som Äkta Vara etc. men om man håller sig till KRAV-märkt och innehållsförteckningar som är kortare än typ 3 ingredienser så kommer man oerhört långt! (Gärna exkluderandes socker & vetemjöl)

Ingen knepig mat direkt...

Ingen knepig mat direkt…

Jag hoppas att fler hoppar på tåget mot bättre hälsa genom att handla bättre råvaror och laga mer från grunden. Jag önskar fler bättre hälsa och att bara välja ekologiskt är ett väldigt stort steg mot just det! Men att leda genom exempel är framförallt att ta det första steget!

Om jag får välja...

Om jag får välja…

2 tankar kring ”Ekologiskt är det enda hållbara alternativet

 1. Jan Stridbeck

  ojj Tack, Allt man önskar kommer till en, just nu t.ex,
  Det finns någon som tänker och tycker precis som jag! Att få möta en tanke som som är precis sm min egen. vist mår jag dåligt särskilt någon timme efter maten. Nu kan jag enkelt peka på din blogg: Läs ordentligt det kan vara mina egna ord, just i dag har jag stått inför valet .
  Tack
  Jan Stridbeck

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.