En kalori är ALLTID en kalori – men kroppens gensvar däremot…

Helt utan tillskott - har börjat med BCAA efter detta foto!

Jag har själv aldrig varit i närheten av att se ut såhär tidigare – det krävdes riktig mat och mindre hård träning…

Det här inlägget kristalliserades på en promenad precis efter att jag läst Sam Felthams bloggpost om dag 21 av hans 5000-kalori-skräpmatsexperiment – inte oväntat har han blivit rejält mycket plufsigare ökat rejält i omfång och gått upp rejält i vikt. Han har tidigare gjort samma experiment med samma 5000 kalorier om dagen med liknande typ av kost som jag håller mig till och då blev det väldigt annorlunda resultat! Knapp viktuppgång men samtidigt en minskning av måtten. Det är också ett inlägg som är kul då ”Kostdoktorn” och ”Jacob Gudiol” är rejält oense huruvida en kalori är en kalori.

Kanske kan inlägget väcka lite tankar hos er som tror att det är en bra metod att bara räkna kalorier – lite provocerande kanske, men det är inte ett bra sätt att hantera kost och all inspiration är bra inspiration, även om den provocerar lite!

Så här kommer mina tankar på varför jag tycker båda har rätt och vad de borde enas om… Nyfiken?

 Kemin bakom en kalori

fysikalisk20kemi2_119561390Jodå, det stämmer att en kalori ALLTID är samma sak. Det är ett energimått läckert definierat som:

”den energi som krävs för att höja temperaturen i ett gram vatten med en grad Celsius”

Eh, ok – så hur hamnade det som ett mått på energin vi sätter i oss? Ingen aning. Det lämnar jag helt fräckt obesvarat.

Kort om debatten…

Det är helt bisarrt att alla är överens om att ”skräpmat” gör oss feta – och ÄNDÅ vägrar så många göra avsteg från ”kaloriräkningsteorin”.

Här blir det spännande! I den ena ringhörnan har vi ”LCHF” som proklamerar att det minsann är skillnad på en kalori och en kalori – oftast underförstått att en kalori från fett är ”bättre” – som i att man inte går upp i vikt av – än en kalori från kolhydrater.

I det högra hörnet hittar vi ”FORSKNING” som upprört viftar med studier och kemiska definitioner som alla säger att det minsann inte spelar någon roll – allt det handlar om är ENERGI! En kalori in – en kalori ut. Underskott ger viktnedgång – basta!

Hmmm… Konstruktivt… NOT!

 Lite av mina kompletterande tankar på det då…

Som ni alla vet är jag varken kemist, ”LCHF”-are, forskare eller dietist. Däremot är jag ganska vass på det här med analys och att knåpa ihop helhetsbilder – om inte annat för att jag jobbar med just det varje dag. Det som slår mig i den här ”debatten” – vilket är samma sak som jag skrivit om tidigare gällande debatten om ”kolhydrater” – är hur bägge sidor låter bli att knyta ihop säcken.

För det ironiska är att bägge sidor är HELT ÖVERENS om en sak. Att skräpmat – halvfabrikat fulla med socker och andra konstigheter – driver viktuppgång.

Mitt resonemang

Det är helt bisarrt att – typ – alla är överens om att ”skräpmat” gör oss feta – och ÄNDÅ vägrar så många göra avsteg från ”kaloriräkningsteorin”. Fair – du KAN gå ner i vikt om du äter mindre än du gör av med, men två saker är tydliga:

  1. DET SUGER ATT VARA HUNGRIG – alla är miserabla hungriga. Punkt. Slut.
  2. Du LÄR DIG INGET av att räkna kalorier – så fort du låter hungern ta över är du KÖRD eftersom inget har förändrats.

Så, vad är det som saknas enligt mig?

Vilket gensvar olika ”kalorikällor” ger i kroppen!

Hur svårt ska det vara att komma överens om? Lika idiotisk som debatten är om EXAKT vad det är med skräpmat som gör att vi går upp i vikt så oerhört fort – insulin eller ASP är hormonerna som diskuteras – lika idiotiskt är det att man inte kan landa i att olika typer av livsmedel ger HELT OLIKA gensvar i kroppen!

Det är inget kontroversiellt. Det är ABSOLUT underbyggt i forskning. MEN att det ska vara så oerhört svårt att komma överens om!! Livsmedelsverket, Kostdoktorn, Gudiol, LCHF-are, veganer – ALLA tycks bråka om det här trots att de i förlängningen säger exakt samma sak.

Ät. Mer. Naturlig. Mat.

Men låt dem bråka då?

boxing-ring-01Jo, förvisso – men i det här fallet ser jag det som ett maffiakrig i ett shoppingcentrum – i mitten står vi oskyldiga vanliga människor och blir bombarderade av alla olika budskap på ett sätt som gör att de flesta bara skiter i hela grejen. Med precis samma resultat som alltid – vikten kommer med åldern och med åldern kommer krämpor.

Nyfiken på Sam Felthams experiment?

Hur kan man INTE vara nyfiken på det? Väldigt få personer utsätter sig för den typen av experiment – att se vad som gör att man går UPP i vikt – och jag tycker att det är en oerhört viktigt att det är någon som gör det. Visst – som alltid kan man såga det ur ett ”forskningsperspektiv” hit och dit – MEN resultaten kvarstår, även om de inte är statistiskt säkerställda. Resultat som borde göra alla som forskar/jobbar med det här området OERHÖRT nyfikna, men av någon anledning tenderar det att viftas bort?!

För hur provocerande är tanken att äta naturlig mat för att kalorimängden ska bli mindre viktig egentligen?

Det är klart – så säljer man ju inga snabba bantningsprogram och annan ”hälsokost”

Avslutande tankar

Hela grejen gör mig – tro det eller ej – lite bitter. Jag har svårt för vad jag upplever som onödiga konflikter – det är min natur och så jag är som person – men framförallt gör hela debatten att många som verkligen behöver förstå det här inte orkar bry sig! LANDA det bättre så att vi kan komma bort från det trötta gamla rådet att bara äta mindre av allt för att gå ner i vikt – för det är ganska beprövat och ett riktigt risigt sätt att hantera viktproblem.

Header3-1

Kroppen reglerar sig självt VÄLDIGT BRA om vi äter det vi är skapta att äta, vilket – sorry to say – inte är raffinerade kolhydrater, socker, halvfabrikat, margarin och allt det som omfattas av vår moderna ”snabbmat/skräpmat”! Hur länge har det funnits och när började kurvorna spåra ur liksom..?

Led genom exempel nu alla inflytelserika ”hälsoprofiler” och landa den här debatten i att en kalori är en kalori – MEN med det enkla tillägget att OLIKA LIVSMEDEL triggar OLIKA gensvar i kroppen. Hur svårt ska det vara? Det är inte direkt raketforskning…

1 tanke kring ”En kalori är ALLTID en kalori – men kroppens gensvar däremot…

  1. Pelle

    Som sagt.
    En klabbe björkträ innehåller många sköna kalorier, vilket märks i kaminen. Men gnag på den då, hr Stephan ”Hallonbåt” Rössner…

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.