En och en halv månad senare med online PT

rp_tabata-training1-150x1501.jpgJag har tidigare skrivit många inlägg om förändring. Om att våga prova nya saker. Att inte döma, utan prova. Konstaterade i mitt tidigare inlägg om PrivateTrainingOnline att jag var skeptisk. Det var jag. Så jag tänkte belysa hur min första en och en halv månad med en app och en ”online”-PT har utspelat sig.

Utan att göra för mycket teaser av inledningen så kommer inlägget helt klart att fokusera på det här med konsistent träning. För är det något jag verkligen har uppskattat, så är det att någon annan har tänkt åt en samt att det finns någon som puttar dig mot träningspasset även när du egentligen bara vill lägga dig i soffan.

Nyfiken?

Kort reflektion kring konceptet ”Online PT”

I förhållande till en ”fysisk” PT på till exempel SATS så framstår det som ett väldigt prisvärt alternativ med runt 500 kr för en månad jämfört med i snitt 500-600 kr per gång.

Det är ju numera ett vanligt koncept. Det gör kort och gott att man – oavsett om man bor i en håla i ödemarken eller i Stockholms innerstad – kan få fatt på en personlig tränare som kan stötta med upplägg på såväl mat som träning. I fallet med Private Training Online är det också kopplat till en app på telefonen som låter dig kommunicera med din PT och gör att du såväl kan hålla ordning på vad och när du ska träna, som din träningshistorik med vikter etc. Något som jag annars är notoriskt dålig på ska tilläggas…

I förhållande till en ”fysisk” PT på till exempel SATS så framstår det som ett väldigt prisvärt alternativ med runt 500 kr för en månad jämfört med i snitt 500-600 kr per gång.

Jag skulle väl passa mig för att säga att det är likvärdigt. Vet man med sig att det oftast köps ett träningskort i januari för att träna som en tok i 3 veckor och sedan lägga ner till nästa år så tror jag inte att det är världens bästa idé att ta på sig det egna ansvaret som krävs, men man vet aldrig.

Så all in all. Upplägget är inte så dumt. Men med det sagt så var jag ju ändå skeptisk. Hur bra kan det vara liksom? En PT kan ju från sin sida ta på sig oerhört mycket mer klienter när de inte måste vara på plats. De kan inte pusha dig precis när det krävs där när det är jobbigt i passet. Kommer det verkligen funka?

Min egen upplevelse?

Zemanta Related Posts ThumbnailDet hela drog igång med att jag över mail pratade med min PT och fyllde i väldigt mycket information på nätet. Målsättning, mått, vikt (lätt problematiskt eftersom jag inte ägde en våg vid tillfället), träningserfarenhet, skador, etc. Tar ett tag att göra och det bör inte heller vara något man bara skummar sig igenom. Det krävs tankeverksamhet för att ge PTn förutsättningar att göra ett bra jobb.

Efter det fick jag träningsupplägg och kostrekommendationer samt bra pepp från min PT Marcus.

Träningen?

Viktigt för mig var också de begränsningar som sätts med vad som finns i garagegymmet. Något som PTn tog med i planen.

Viktigt för mig var också de begränsningar som sätts med vad som finns i garagegymmet. Något som PTn tog med i planen.

Jag satte som mål att jag ville vidareutveckla min uthållighet och styrka samtidigt. Bli starkare men inte fokusera på att bara lyfta tungt som jag har gjort ett tag med Starting Strength etc. Det innebar då ett program delat på 2 pass med halvkropp, ett med helkropp och ett intervallpass. Oerhört mycket mer repetitioner än jag kört på ett tag så det sved ganska rejält i stoltheten när jag började på vikter som absolut inte funkade att göra 5*10 reps med…

Efter 4 veckor, hade dock kroppen vant sig rejält och vikterna ökade samtidigt som jag kände mig oerhört explosiv i musklerna. Mycket från träningsupplägget men även mycket maten som det blir mer om nedan. Kort och gott en väldigt bra känsla. En bra träningsmånad med väldigt mycket träningsvärk…

Efter 4 veckor bytte vi sedan upplägg – igen helt fantastiskt att någon tänker åt en och bara säger: ”Bra jobbat, nu har jag tänkt att vi fokuserar på hypertrofi för det tror jag funkar för dig och de mål vi satte upp”. Hur bra som helst. Det är vad jag verkligen har saknat när jag själv inte har orkat bygga träningsprogram och hela tiden engagera mig i min egen träning. Det är så lätt att bara göra samma saker hela tiden och aldrig utmana sig.

En annan faktor som jag betonade i inledningen är att det också skapar kontinuitet och att man får svårare att komma med dåliga ursäkter. Om man skiter i träningspassen så frågar PTn varför och appen kommer att plinga lätt irriterat och påminna dig om att du faktiskt har en träning inlagd du håller på att missa. För säga vad man vill. Även om du inte får hjälp att pusha dig till 110% i varje pass, så är det oerhört mycket bättre med ett pass på 85% än inget alls!

Kontinuitet betyder mycket mer än perfekta ströpass…

Maten?

Ganska mycket protein i upplägget, vilket jag absolut inte klagar på.

Ganska mycket protein i upplägget, vilket jag absolut inte klagar på.

Det här uppskattade jag verkligen. Jag var lite orolig om det skulle vara väldigt ”fettskrämt” eller fokus på massa pasta, men ack så fel jag hade. Det var inte alls styrt i detalj utan ett ramverk med hur jag skulle tänka per måltid med tips på vad som är bra källor av respektive komponent. Eftersom jag ville ta bort lite av det jag lagt på mig under Starting Strength – medvetet ätit ganska mycket då för att ge bra förutsättningar – så var förslaget ett kaloriintag på något under mitt dagsbehov. Kul att rekommendationen innefattade att tänka på saker som att alltid äta största målet mat efter träningssession och flexibiliteten att jobba med att såväl skippa som att inkludera mellanmål. Helt enkelt fokus på bra mat och specifika volymer av komponenterna protein, fett och kolhydrater.

Det som var påtagligt med maten, som jag verkligen tar med mig och uppskattat, är hur mycket mat det är man måste äta om man äter bra mat. Det är inga små portioner kan jag säga. Det är tydligt att, även om upplägget ”begränsar” och kontrollerar portioner genom ramverket, så blir det oerhört mycket mat för att få i sig 2500 kalorier. Det är ungefär vad jag behöver för att bibehålla vikt/muskelmassa med min träningsvolym. Men när man ska äta det utan att vikta mer mot fett i kosten som jag har gjort tidigare så blir det sjukt mycket mat. Volymerna mat så stora att jag verkligen förstår behovet av att äta mellanmål. Det handlar helt enkelt om att få i sig all maten som behövs.

Bananpannkaka är grymt. Recept finns här på bloggen.

Bananpannkaka är grymt. Recept finns här på bloggen.

Hur som helst, jag har problem att klämma in mellanmål i jobbet ganska ofta, vilket då innebär helt galna frukostar. Ett exempel på en frukost beräknad för att även inkludera 3 mellanmål, lunch och middag under dagen är liksom:

  • 2 bananer = 2P kolhydrater
  • 4 ägg = 2P protein
  • 2 tsk kokosolja = 2P fett

Klockrent, men det är lite att käka upp kan jag säga. Sedan mellis, lunch, mellis, middag, kvällsmål. Yeah. Let’s eat. Jag gnäller inte, men det är en ny erfarenhet att känna att man borde käka lite till trots att man liksom är ganska mätt. Men kroppen vänjer sig fort och jag upplever att metabolismen dragit igång väldigt bra.

Avslutande tankar

Som ni har listat ut av inläggets karaktär så gillar jag verkligen det här.

Online PT är ett bra koncept. Jag tänker inte säga något annat. Det är prisvärt och ger verkligen ”storstädernas” möjligheter till resten av Sverige. För all del, det ger ju världens möjligheter till Sverige. För vill man ta det så långt så finns det ju internationella superstjärnor som kör Online PT.

Det jag tycker man ska ta med sig är – som alltid – att fundera på vad man vill ha och vilket stöd man behöver.

PrivateTrainingOnline som jag har fått äran att köra med jobbar med en app som funkar grymt bra för mig. Jag gillar att kunna se mina träningspass och flytta dem vid behov. Jag ser mina tidigare vikter och kan enkelt följa historik. Jag behöver inte detaljkontrollera min mat – vilket är oerhört viktigt för mig – utan jag håller mig till ett ramverk där det är enkelt att komplettera vid behov. Marcus, min PT, är engagerad utan att vara irriterande påflugen och peppig. Det funkar ändå ganska dåligt att vara det via mail/mess – då vill jag ha någon som står bredvid och pushar.

Som ni har listat ut av inläggets karaktär så gillar jag verkligen det här. För mig passar upplägget oerhört bra och den lilla pushen att appen plingar på mig att inte glömma mitt träningspass har gjort extremt stor skillnad för min träningskontinuitet. För resultaten kommer inte av de ”perfekta” passen – utan av att vi faktiskt kör alla pass vi tänkt.

Det gör verkligen stor skillnad med kontinuitet i träningen. Att vecka efter vecka faktiskt träna de där passen du har bestämt dig för – oavsett om det är 1, 2, 3 eller 6 pass. Att inte skippa dem eller skjuta på dem. Det blir så oerhört påtagligt när du har någon som följer dig – app, person eller bägge.

Så lägg några hundringar i månaden på att boosta din egen träning med en online PT – antingen med PrivateTrainingOnline som jag verkligen kan rekommendera eller för all del någon annan som ni tycker verkar seriösa. Det är en väl värd investering, och att investera i sin egen hälsa är banne mig alltid att leda genom exempel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.