En sista upplevelse kring eksem

IMG_1839Längesedan jag skrev något på bloggen kan vem som helst krasst konstatera. Även jag blir lätt förvånad när jag kollar på inläggshistoriken. Det var ju uppenbarligen flera månader sedan skrivlustan föll på. Men tänker att eftersom det var väldigt många som följde och engagerade sig i min väldigt ocharmiga kamp mot exemen på sätet, så vill jag berätta lite mer om en intressant sak som hände när vi var på semester nu i februari. För man kan ju tro att det skulle behövas ganska mycket exponering under lång tid för att få eksem, men så var inte fallet.

Semesterdags!

Hela historien börjar med spänd förväntan för en resa till varmare klimat. Glatt packas badkläder, sommarkläder och lite annat smått och gott för att klara de drygt 2 veckorna i väldigt mycket varmare klimat. Tänker också att eftersom det är så varmt så packar jag ner lite träningskläder och ett par löpshorts som är mycket mindre än mina andra boardshorts som jag brukar bada i.

Det hör till saken att alla dessa var kläder som var med i gamla huset när jag hade såna oerhörda problem med eksemen, men som ni som läst tidigare inlägget kring eksem här – så försvann det när vi bytte tvättmaskin och alla kläder tvättades igenom.

Incheckning, avklädning och bad

IMG_1796Givetvis gick processen från incheckning till badstol ganska kvickt. Vi var snabbt ute i badet och det kändes väldigt rätt att ha de mindre shortsen som bas-badplagg och sedan använda boardshortsen som mer gå runt klädsel. Redan andra dagen tyckte jag det kändes lite konstigt. Speciellt efter att jag suttit och väntat med en wakeboard på en flotte i drygt 30 minuter med just dessa blöta badshortsen på. Så min initiala tanke var att det liksom blev för mycket salt och vatten på huden.

Tredje dagen så började det dock kännas väldigt likt just när det var som värst med eksemen förra året. Tydliga förändringar i huden, kliandet och den där känslan av att om jag kliar nu så kommer jag att fortsätta tills det går hål på huden.

Agerande

Satte mig ner och började fundera på vad jag hade ändrat oh konkluderade ganska fort att det enda som var sannolikt var något kopplat till just mögel etc. igen. Så jag gjorde helt enkelt den enklaste kollen för mig som är känslig. Satte saker och ting mot min kära näsa och luktade mig fram. Om man en gång har fått koll på hur mögel etc. luktar blir man väldigt känslig…

Jag gillar verkligen inte tanken på att dessa syntetiska supermaterial som marknadsförs så hårt för att kunna hålla sig doftfria och fräscha längre – läs Adidas, Nike, med fleras träningskläder – är de allra sämsta exemplen.

Mycket riktigt så var det i det Nikes ”special breathing no smell yadayada”-material en tydlig doft kvar av mögel när det blev lite fuktigt. Helt otroligt. Det är alltså shorts jag har tvättat säkert 10 gånger i nya huset och ÄNDÅ går det inte ur. Då vill jag också lägga till att jag för längesedan klippte bort de innerkalsonger som satt i shortsen för att jag tyckte de liksom inte blev fräscha efter tvätt.

Andra gången gillt. :D

Andra gången gillt. 😀

Givetvis agerade jag med att snabbt och lätt slänga shortsen i papperskorgen. För att dagen efter konstatera att städerskan trott att jag av misstag hade slängt dem och finna dem upphängda igen. Andra dagen fattade hon vinken. All gone.

Två dagar senare var återigen huden len och hel, utan rodnader och förändringar. Boardshortsen – som även dem varit med hela tiden – kändes fräscha och gav inga som helst symptom.

Ett litet sidospår innan slutsatserna

I tropiska länder är det väldigt lätt att madrasser och andra fasta inventarier blir mögliga och fuktskadade. Andra dagen hade min yngsta dotter börjat få kli i knävecken och eksem på andra ställen likväl. Det jag snabbt konstaterade efter att gått igenom barnens sängar var att bägge madrasserna var seriöst fuktskadade. Dock är inte den äldsta dottern känslig, med min yngsta är som jag. Hon får symptom direkt. En natt så är det fullt med eksem i knäveck och armveck. Vi fick dem bytta direkt och genast försvann eksemen igen.

Avslutande tankar

Det är så lätt för hudläkare och andra experter att vifta bort de externa faktorerna. Jag kanske hade otur med den ”expert” jag gick till, men någonstans tror jag inte det. Det är för lite fokus på orsak-verkan sambanden när det kommer till eksem och andra typiska saker som inte har någon uppenbar orsak. Jag har blivit superkänslig mot just fuktskador och mögel. Det tar mig ungefär 1 sekund i ett rum eller dylikt så vet jag om det är något som är fel, och jag är övertygad om att mögel och fukt är en bov i väldigt många fall!

Jag gillar verkligen inte tanken på att dessa syntetiska supermaterial som marknadsförs så hårt för att kunna hålla sig doftfria och fräscha längre – läs Adidas, Nike, med fleras träningskläder – är de allra sämsta exemplen. Att shorts som tvättats jag vet inte hur många gånger ändå är så äckliga säger något om precis hur dåliga materialen är. Jag vidhåller – igen – att det bästa jag har tränat i någonsin är siden och det är fortfarande det enda, förutom vissa merinoull-plagg, som jag använder närmast huden vid aktiviteter när jag svettas mycket.

 Det vi måste ta till oss är att tänka själva. Kolla igenom vår tillvaro när något förändras till det sämre. I mitt fall var det så oerhört tydligt eftersom det kom så plötsligt igen med eksemen och jag nu visste att det inte var något ”som bara händer ibland som man får leva med”. 

Att vi måste våga ta ansvar för vårt eget välbefinnande är helt uppenbart för mig. Vi kan inte bara ge upp när vi får höra att ”sånt där bara kommer och då får man lindra symptomen hela livet”. Självklart finns det sjukdomar som är precis så, men det jag pratar om är saker som eksem, magproblem, krämpor med mera. Det går oftast att göra så mycket för att må bra igen utan läkemedel som bara dämpar symptomen.

Ta eget ansvar. Läs på. Experimentera. Agera. Led genom exempel.

7 tankar kring ”En sista upplevelse kring eksem

  1. Karolina

    Hej! Har startat en grupp om eksem och kortisonberoende för svenskar på fb. Den heter kortisonfri (TSW & RSS i Sverige). Varmt välkommen dit!

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.