Spring för livet! När gjorde du det sist..?

20 sek arbete - 10 vila - x 8

Tabata – 20 sek arbete – 10  sek vila – x 8 repetitioner

Jag gillar verkligen att under kontrollerade former, läs: inget som faktiskt vill äta upp mig i hasorna, springa för livet då och då! Det är oerhört bra för kroppen och aktiverar en massa nyttiga processer i kroppen – snabbhet, muskelförstärkning, styrkeökning – utan att ta speciellt lång tid i anspråk. Så på det här temat vill jag ta upp en kort diskussion om något som kallas Tabata-intervaller eller Tabata-protokoll. En väl genomförd sådan – 4 minuter! – räcker väldigt långt! MEN, det är enormt stor skillnad på de jag ser göra tabataintervaller på gymmets löpband och hur jag själv gör dem. Nyfiken? Here we go!

Eh, stopp nu – Vad är tabataintervaller?

Tabataintervaller kan du läsa mer om här, men kort beskrivet är det ett protokoll som forskades fram av den japanska forskaren Dr. Izumi Tabata med team. De kom fram till att effekten på dina olika system i kroppen kunde optimeras genom 20 sekunder extremt intensiv ansträngning (läs SPRING ALLT VAD DU KAN) varvat med 10 sekunders vila upprepat 8 gånger. Det vill säga att under 4 minuter totalt arbeta så nära maxkapacitet som möjligt under 160 sekunder med 80 sekunders total vila. Det är ungefär de längsta 160 sekunderna man kan tänka sig – otroligt påfrestande.

Ok, nu är jag med – kom till saken nu!

Yes, to the point då. Jag tycker mig ha lagt betoning på ”ALL IN” ovan på ett hyfsat tydligt sätt, men låt mig betona det igen. Du ska alltså springa i 20 sekunder ALLT VAD DU FÖRMÅR med 10 sekunders vila 8 gånger. För er som tänker, äh, det är väl ingenting – låt mig intyga att det är LÄNGE att springa i 20 sekunder OM man vågar springa ALLT MAN KAN. 

Jag upplever tabata-intervaller som något av det absolut tuffaste man kan utsätta sig för under 4 minuter.

På ett löpband sätter du den fart du tänker dig att du klarar att springa 20 sekunder och hoppa av för att vila i 10 sekunder. Någon som märkte skillnaden direkt här? Den fart du klarar att springa i 20 sekunder 8 gånger är INTE ALLT DU KAN!

Så alla ni som är lockade av tabataintervaller, och läser att det går bra att göra på löpband med full effekt – SORRY, inte med full effekt. Det går inte. Då slår du ihjäl dig. Typ.

Betyder det att jag inte förespråkar tabataintervaller? Inte alls. Resultaten är där i forskningen, men att tro att det ska vara ”kul och trevligt” är helt fel.
Jag upplever tabataintervaller som något av det absolut tuffaste man kan utsätta sig för under 4 minuter. Jag hinner inte ens stanna helt från mina sprinter, än mindre få någon upplevd ”vila”.

Med det sagt – ge järnet – men gör det utomhus och se till att du springer för livet! Det är kort, effektivt och ger goda resultat. Läs gärna mer om mitt alternativ ”spring för livet”-passet, som ger bra effekt ur ett träningsperspektiv och är lite roligare utifrån att man får känna sig snabb utan att behöva kräkas på kuppen.

Men jag hatar att springa… Inspirera mig till något roligare.

Tycker du att det är sådär att springa – ge dig på att göra grodhopp istället. Det är en av de bästa multifunktionella övningarna som finns! Ett hett tips för er som har barn är att utmana dem – om de kan gå/springa för det är svårt om de ligger i vagnen – på ett race över fotbollsplanen ett par gånger där de springer och ni grodhoppar. Lovar att det blir något att minnas!

2 tankar kring ”Spring för livet! När gjorde du det sist..?

  1. Pingback: Grodhopp – löjligt bra, otroligt jobbigt! | Led genom exempel

  2. Pingback: Träningspasset ”Spring för livet” – 2 varianter | Led genom exempel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.