Enkel – men ruskigt god – blåbärspaj

20130701-211526.jpgHär där vi bor – Älta i Nacka utanför Stockholm – har det varit helt sinnessjukt mycket blåbär i år. Vet verkligen inte hur många liter vi har plockat under sommaren – men mer eller mindre en hel låda i frysen är full och ungarna har haft blåa tungor konstant!

Blåbär är ett helt fantastiskt litet bär – jobbigt att plocka men SÅ VÄRT DET! Det är så mycket antioxidanter i blåbär att de utgör index på skalan – sedan är det liksom i procent av blåbär. Gott är det också! Som de är. Med vispgrädde. I smoothie. På bananpannkakan. Men hey – nu blir det paj!

Enkel – men ruskigt god – blåbärspaj

Pajjen är en väldigt enkel – men tillika vacker och mäkta god – kreation.

Ingredienser:

  • bild 3

    Ta en hel hink – men gör mer smulpajsdeg än receptet….

    Blåbär

  • Riven kokos
  • Mandelmjöl
  • Kokosolja (kan ersättas med smör eller Ghee)
  • Smör eller Ghee
  • (Lönnsirap – behövs inte, men för extra sötma)
  • Färsk lime

Tillvägagångssätt:

Ta blåbär efter behag i en form.

Om blåbären är frysta – pudra över lite potatismjöl för att få en lite mindre rinnig upplevelse. Är det färska bär behövs inte det – lärde mig den hårda vägen med en massa potatismjöl som låg i botten eftersom bären inte spricker och saftar ur när de är färska!

Till smuldegen som är ”täcket” så gör jag en egen kombination av ett antal olika recept på från olika Paleo och LCHF-bloggar – bland annat ett härifrån bloggen ”Under vårt tak” som är väldigt bra!

Senaste jag gjorde – brukar variera lite – var:

  • 2 dl riven kokos
  • 1-2 dl mandelmjöl
  • 1-2 msk kokosolja
  • Säkert 50 gram smör – kan vara mer för smör är gott! Går att ersätta med Ghee eller lite extra kokosolja om man är laktosintolerant eller helt enkelt inte äter mejeriprodukter
  • 1 msk lönnsirap – om man gillar det lite sötare – det behövs inte enligt mig

Sedan är det in i ugnen på 200-225 grader i typ 15-20 minuter – ska se bra ut!

Slutklämmen – riv över limeskal.

Pajjen

En riktigt god paj – snabb och nyttig – servera med vispgrädde eller kokosgrädde!

Avslutande tankar

Det är säkert någon som ”reagerar” på att jag utesluter socker även ur mina ”söta recept” och det är inte för att vara pretantiös på något sätt. Se det istället som en motvikt mot ALLA andra recept ni hittar i kokböcker, på bloggar och på nätet generellt.

För mig är det att leda genom exempel att medvetet skapa nyttiga, goda recept som lyfter fram smaker UTAN socker – för naturens godsaker tarvar icke socker!

bild 4

Ungarna hjälper till med plockandet även om händerna skvallrar om var deras bär hamnar – hint: det är inte i hinken…

Enjoy!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.