Ett av de ”bästa” helkroppspassen med kroppsvikt

grodaDet här låter storslaget, eller hur? Ord som ”bästa” och ”helkropp” i samma mening. Sedan som grädde på moset – kroppsvikt, så att man inte ”måste gå till gymmet”.

Tror ni att det är mysigt? Nope. Är det kul? Tja, beror på om man är lite knäpp eller inte antar jag. Är det ett av de absolut bästa helkroppspassen med kroppsvikt? LÄTT!!

Nyifken?

Here we go!

Nej, det är inte grodhoppen den här gången!

Ben, core, armar, axlar, bröst, puls, koordination – you get it all!

Jag har tidigare skrivit om hur extremt påfrestande det är att göra något så ”simpelt” som grodhopp. Det är inte så konstigt när man tänker på det – explosivitet, maxstyrka och hela kroppen involverad tenderar att vara sjukt tungt efter bara några sekunder…

Dags att introducera en personlig favorit på ”led genom exempel”…

Burpee

Eh, ok? Konstigt ord. Ändå vet jag att många ryser när de hör ordet ”burpees” på cirkelträningspassen på SATS. Varför? För att det är den ultimata kombinationsövningen för hela kroppen – du kommer inte undan med att vara otränad någonstans om du ska orka!

Ben, core, armar, axlar, bröst, puls, koordination – you get it all!

Gjord med armhävning och klapp i upphoppet på slutet är det min absoluta och givna favorit! Grodhopp kan jag villigt erkänna att jag avskyr – inte minst för att jag inte orkar speciellt många…

Så hur gör man en burpee?

Jag hade tänkt filma mig själv, men det blir inte lika bra som en välgjord instruktionsfilm tänker jag. Så här nedan är bra beskrivet hur man gör för er som inte gjort det förut. Det är såväl armhävningar på knäna som vanliga och i slutet även ett par snabba och modifierade! Det jag vill betona är att jag också lägger till en klapp istället för att bara sträcka upp armarna i upphoppet. Det ger än mer koordination och ansträngning!

 

Två olika upplägg på temat – snabba, tunga, höpuls kropssviktspass!

Jag skulle vilja rekommendera två olika upplägg – beroende på vad man känner för och vilken typ av person man är. Det ena är för tävlingstypen:

 1. Värm upp i 10 minuter
 2. Gör så många burpees du kan på 7 minuter
 3. Varva ner i 10 minuter

Det kommer vara 7 långa minuter, så värm gärna mer om du har tid – men annars är det över på 27 minuter. Jag rekommenderar MINST uppvärmning och nedvarvning enligt ovan. Det behövs vid en sån har ”all in”-ansträngning.

För den något mindre tävlingslystna:

 1. Värm upp i 10 minuter
 2. Gör 100 burpees – låt det ta den tid det tar
 3. Varva ner i 10 minuter

De första 20-50 brukar kännas som en piece of cake – men sedan tar sockret slut i musklerna och då märker ni hur bra, eller mindre bra, ert aeroba system fungerar… Är man sedan helt galet vältränad och vill ha en utmaning långt ovanför vad vi vanliga dödliga tycker är ok, så lånar jag ut min viktväst när som helst!

Avslutande tankar

Jag är inte så mycket för kontinuerlig hård och anaerob träning som ni trogna läsare vet. Min filosofi är att lägga merparten av träningen på basen – lågpulsträning och tunga lyft kombinerat med ett spring för livet då och då. MEN det är inte dumt att chocka kroppen då och då – om inte annat är det kul för självförtroendet!

Ska man köra riktigt, riktigt hård ansträngning är det ganska lagom med allt under 10 minuter – och således gillar jag verkligen det här upplägget med så många du kan på 7 minuter. Gör däremot inget mer den dagen. Det här räcker.

Så igen, led genom exempel och våga dra på ibland – det är först när vi verkligen får möjlighet att anstränga oss till max som vi märker hur mycket mer vi faktiskt klarar av jämfört med vad vi tror!

2 tankar kring ”Ett av de ”bästa” helkroppspassen med kroppsvikt

  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Haha ja eller hur! Alla som provat något i den stilen vet hur lätta de första känns och psykologin när man känner ”det här blir inga problem” för att på de sista känna precis tvärtom… 🙂 men det är ett bra helkroppspass helt klart. Kul att du hittat in till bloggen och kommenterar.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.