Ett enkelt recept för god hälsa… (men inte ett lätt)

Eller inte! Men sån här reklam är vad som gör ett enkelt recept på god hälsa svårt att genomföra!

Eller inte! Men sån här reklam är vad som gör ett enkelt recept på god hälsa svårt att genomföra!

Inte så ofta jag får uppmaningar av min kära fru att skriva inlägg, så när det sker är det något som jag alltid tar till mig. Tidigare inlägg som skrivits efter påtryckningar av henne är bland annat ”Men du, det är ju omöjligt att förstå din resa i ditt förra inlägg”och ”Dags att stanna upp och reflektera

Det här kom till efter en reflektion i garagegymmet när vi diskuterade det här med träning och de trender som nu är påtagliga gällande ”snabbt, hårt och effektivt” samt att det är oerhört mycket fokus i samhället på olika typer av livsstilar och matfilosofier.

Det landade i att jag tänker sammanfatta det jag har skrivit om och länka till några av de inlägg i debatten som mer eller mindre tydligt belyser vad som kan kallas ett ”lätt recept på god hälsa”. Märk väl att jag inte kallar det ett enkelt recept. Jag ska koppla till det också.

Nyfiken?

Hur kan något vara enkelt men inte lätt?

Jag gillar verkligen att prata om skillnaden mellan enkelt och lätt i det här fallet. Sedan om jag de facto har rätt rent språkmässigt går nog att diskutera men hur som.

Mycket marknadsföring idag går ut på att vi som individer ska känna oss osäkra och därmed lockas till ”experter”, ”snabba lösningar” och diverse produkter. Att det ska vara enkelt och lätt att bli smal/stark/snygg/whatever.  Tänk om någon på allvar började kommunicera att alla – lite skillnad på friska och sjuka individer – faktiskt har väldigt nära till god hälsa på ett väldigt enkelt och okomplicerat sätt. Inte ett lätt sätt – för det är inte lätt att motstå all reklam och alla glossiga paket som innehåller söta , och därmed goda saker – men ett enkelt sätt. Ännu bättre om alla pengar som går in till att marknadsföra allt skit som finns på marknaden kring hälsa styrdes om till att ta bort större delen av produkterna som marknadsförs

Till saken igen – vad menar jag med enkelt?

Inte riktig mat...

Inte riktig mat…

Receptet som jag ser det – efter på tok för mycket böcker om hälsa, livsstil och träning – är när man kokar ner det till principer oerhört enkelt.

 1. Ät riktig, näringstät, ekologisk mat
 2. Styrketräna 1-2 gånger i veckan med tunga vikter
 3. Lågpulsträna någon timme eller tre i veckan (eller åtminstone se till att röra på dig)

Det ger en VÄLDIGT god bas att må riktigt, riktigt bra. Enkelt, men inte lätt. Sedan finns det givetvis hur mycket som helst man kan argumentera kring detta och lägga på massor av andra tweaks etc. men kan man få ovan att funka är man enligt en 80-20 princip solklart hemma.

Varför är det inte lätt då?

Givetvis kommer nu en hel massa märkliga argument om forskning, mat och HIIT-träning. Effektivast hit och tidsoptimerat dit. Släng sedan in alla dessa j-la lobbyister som menar att socker är bra, vitt mjöl minsann är toppen och att vi BORDE äta halvfabrikat och annat skit som margarin istället för riktig mat…

Så låt mig – inte helt kort – expandera lite på detta kring mina 3 komponenter ovan.

Nummer 1 – Vad är riktig mat?

Direkt blir det känsligt. För ingen vill ju höra att de INTE äter riktig mat eller hur? Men sånt är livet. Egentligen är jag helt emot att skriva ett enda ord om detta ämnet eftersom både jag och väldigt många andra har skrivit spaltmeter efter spaltmeter på temat. Men hur som helst. Låt mig ta en pragmatisk vinkling denna gången.

Riktig mat innehåller få ingredienser. Riktig mat ÄR ofta ingredienser. Det bör vara så giftfritt som möjligt. Det är inte konstigt, så sluta utmana det direkt. När det gäller djur SKA de ha fått äta vad naturen skapat dem att äta. Dvs kor äter gräs – inte soja. Grisar äter INTE spannmål – de äter vad de kan böka upp och i övrigt grönsaker. Viltkött – well, det är liksom ingen diskussion där. Fisk äter inte döda kor. Köttmjöl borde givetvis förbjudas. Fisk bör vara vild. Svårt med lax, men sånt är livet.

kor

Det kan inte vara så att man tror att det är samma sak!?

Grönsaker. Det är inte några direkt utmanande argument där heller eller? Ät mer av det liksom… Gärna utan massa gift på.

Men, säger nu alla – bröd, pasta, ris, potatis etc. Det är väl riktig mat? Så låt mig expandera på det.

Pasta är INTE bra mat. Det kan inte vara så svårt att lista ut att vitt mjöl och vatten inte bör utgöra basen i någon människas diet? Kom inte dragandes med det sunkiga argumentet att man äter det i Italien – för det är i stort sett alltid bara en liten mellanrätt. Du ser INTE kassa snabbmakaroner med mamma Scans processade köttbullar som huvudrätt i Italien. Punkt. Slut. Det. Är. Inte. Riktig. Mat. ÄT. INTE. VITT. MJÖL. (I alla fall inte i några kvantiteter att prata om).

Vill du gärna ha mer kolhydrater, vilket kan vara helt ok, så håll dem så naturliga och oprocessade som möjligt.

Vill du gärna ha mer kolhydrater, vilket kan vara helt ok, så håll dem så naturliga och oprocessade som möjligt. Ris, sötpotatis, potatis i viss mån – även om den är oerhört snabb energi, quinoa – men inte massa pasta som bas. Vitt bröd är ännu sämre. Kolla på en innehållsförteckning och fundera lite. All näring är bortsiktat från mjölet. De lägger till socker, extra gluten och en massa annan skit för att det ska hålla länge. Baka själv på fullkorn, surdeg, vatten och salt om du nu prompt vill ha bröd och ta massor med ekologiskt smör på. Men se till att du verkligen känner efter. Jag är personligen helt övertygad om att gluten bör minimeras eller helt uteslutas.

Jag tycker att Jacob Gudiol både skriver och illustrerar det oerhört bra i det här inlägget så jag lånar hans bild och länkar till ett av hans inlägg här: 

http://traningslara.se/vad-ar-skitmat-och-vad-ar-bra-mat/

ravaror.skitmat

Trodde ni jag skulle glömma godis, läsk, saft, juice, fikabröd, chips, snabbmat, McDonalds och kanelbullar?

SLUTA ÄT SKITEN HELA TIDEN!

Det är INTE riktig mat. För i h-vete. Det finns inte en enda vuxen som inte fattar att det är dåligt. Men igen, mitt recept är inte lätt. Det är enkelt. Att stå emot skiten ovan på jobbet, hos vänner, i affären och alla andra ställen som det frestas med är SVÅRT!

Men det är viktigt. För jag upplever att ju mindre av det man äter, desto mindre viktigt blir det och desto sämre smakar det. Eller blir i alla fall mer påtagligt hur kasst man mår efteråt. Eller nåt. Ta en fika i veckan istället för en varje dag kl 10 och en kl 15. Det gör ju hur stor skillnad som helst både på form, hälsa, smak och samvete…

Styrketräna med tunga vikter då och då

Det bästa som finns... eller?

Det bästa som finns… eller?

Det här är konstaterat och bevisat om och om igen. Det ger så oerhört bra effekt att lyfta tunga saker då och då. Inte stå och fjutta i massa konstiga maskiner som ska ”isolera rumpan” utan helt sonika ta tung skit på axlarna och böja på knäna – oavsett om du är man eller kvinna. Lyfta tunga prylar från golvet upp till knäna. Gärna pressa upp något över huvudet. Kanske till och med häva sig själv upp någonstans i stil med chins eller pull-ups. Det är vår mänskliga rättighet att kunna lyfta oss själva. Det är något vi alla borde VILJA KUNNA. Sträva efter att kunna. Hur mycket lättare blir inte din vardag om allting som för många är så fysiskt tungt, blev fysiskt lätt? Tänk så mycket mer energi du skulle få över när alla lyft liksom inte är så tunga längre!

Lågpulsträning…

Det är en fantastisk grundträningsform. Ännu bättre eftersom det utgår ifrån dina egna unika förutsättningar.

Det ligger mig väldigt nära om hjärtat! Jag ser effekterna av lågpulsträningen på så många plan – uthållighet, förmågan att bränna fett gentemot socker, grundenergi, uppbyggande och stärkande – inte nedbrytande. Det är en fantastisk grundträningsform. Ännu bättre eftersom det utgår ifrån dina egna unika förutsättningar. Vissa promenerar andra springer i 4:30 fart. Men samtliga gör det utifrån sin kropps förutsättningar just då och där.

Det är inte träning som de flesta är vana vid, men fördelen är att det är så fantastiskt bekvämt SAMTIDIGT som det ger oerhört goda resultat och gör att din prestation på de tunga, snabba eller jobbiga intensiva passen blir bättre.

Det är inte ”tidseffektivast” i världen. Det är många som säkert hävdar att det inte är ”roligast” också, men du håller och du håller dig frisk!

Kort om det här med hårdare träning om man gillar sånt…

utmattadGivetvis är det bra för kroppen också, men i mer lagom dos. Jag har inget som helst emot det, men problematiken ligger i att få förstår effekterna av det och det är lätt att dras in i klassiska tankar kring att mer är bättre, vilket snabbt leder till att man bränner sig. Om man inte blir sjuk först. Eller skadad.

Ska man köra hårt så gör det i grupp och inte så ofta. Det är min syn på det i alla fall. Jag vet att forskningen säger 3 gånger i veckan, men jag skulle vilja dra ner det till 2 gånger. Men det är bara jag. Två gånger i veckan med minst två vilodagar emellan. Inga 3 dagar i rad med en dags vila – det är som att be om att bränna ut sig enligt mig.

 Avslutande tankar

Jag förstår att det är svårt. Det är svårt. Men man måste också ta ett ansvar som individ att läsa på tillräckligt för att inte gå på alla idiotiska marknadsföringsknep som finns. Itrims äckliga pulversoppor och all annan skit som finns i ”hälsa”-sektionen – vilket givetvis är ett stort skämt. Hälsa hittar man i några få delar av affären. Grönsaksdisken, köttdisken, fiskdisken, mejeridisken (till viss del – jag föredrar opastöriserat vilket ju de facto inte går att få i den disken) och lite grann i frysdisken. Resten av affären är ju stort sett rätt och slätt skräp.

chemicalshitstormMinst 50% i dagens livsmedelsaffärer borde inte få klassas som mat. Det bidrar inte med något alls till kroppen. Det bryter bara ner. Men eftersom världen ser ut som den gör måste individen läsa på och ta ett ansvar för att inte köpa skiten. Så är det bara. Det är varför receptet är så enkelt.

Sluta köp margarin, fuskprodukter, sockerstinna halvfabrikat, vitt bröd, sockrade lightprodukter och massa pasta. Basera kosten på grönt, råvaror av alla dess slag – kött, fisk, fågel, vilt – och riktiga fetter som smör, ghee, olivolja och kokosolja. Det, tillsammans med att vi alla börjar lyfta lite tunga saker och röra på oss något mer genom till exempel lågpulsträning är ett enkelt recept på väldigt god hälsa.

Tyvärr är det inte så lätt. Det kräver förändring. Det jag kan göra för att inspirera?

Leda genom exempel.

9 tankar kring ”Ett enkelt recept för god hälsa… (men inte ett lätt)

 1. Linda

  Hej och tack för en bra blogg.
  Jag har i flera År ätit ekologiskt mat och tycker det är en del av min vardag, kött också.
  Sen några månader har jag börjat fundera över det här med kött. Jag vet att ”ni”/”vi” som tränar ser det som en dödsdom att inte äta kött för att man missar viktiga ämnen som tex protein och mättnadskänsla. Nu åter till min undran. Jag känner just nu att jag inte vill äta kött, eko eller ej. Som du säkert vet så är det inte bra för hälsan med för mycket rött kött, eko eller ej, och för mig handlar det mycket om hur jag mår, på andra plats tänker jag även på miljön samt på hur djuren har det. Om man går in i en kycklingfarm (som jag just gjort) blir man spyfärdig av att ens tänka på en kyckling filé. Så hur tänker du här? Ingen tanke på att äta mindre kött?

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej,
   Jag har tankar kring det här helt klart. Först och främst håller jag inte med om att det inte skulle vara bra med rött kött. Så har vi det ur världen. Gräsbetat, rött kött, vilt och fågel som fått vara fågel anser jag vara utmärkta livsmedel som främjar hälsa. Med det sagt, håller jag fortfarande med om att vi äter för mycket av det industriuppfödda köttet. Det är ohälsosamt.
   Jag anser absolut inte att protein och mättnadskänsla har en koppling till träning här, du kan med lite ansträngning få näst intill fullvärdigt protein utan animalier – men jag är fast troende att vegetarianismen är ett påfund som inte går i linje med vår natur. Däremot behövs ganska lite kött för att må riktigt bra. Weston price hittade inga urfolk som inte hade några inslag av kött/fisk/fågel animalier. Dock äter jag gärna mer fisk än kött, tycker det blir lite tungt med just rött kött hela tiden.
   Jag uppskattar inte att bli värderad utifrån att jag skulle äta för mycket kött, jag äter enligt det jag tror på och i den kosten ingår den mängd kött jag ser som rimligt i förhållande till den kvalité jag kräver. Det är nog vad många skulle kalla för ”lite” hur som med tanke på hur mycket fisk och annat vi äter här hemma. Slutligen, vill man inte äta kött av olika anledningar så gör man helt sonika inte det. Jag respekterar det, men instämmer inte i att det skulle vara det hälsosammaste eller mest miljövänliga sättet att äta – spannmåls-/baljväxtsbaserad kost är illa för miljön och hälsan ur ett större perspektiv. Jag är noggrann med kvalité och mina val baseras på det samt den kunskap jag har om vad som krävs för att må bra.

   Svara
 2. Sonja {Dagmar's Kitchen}

  SÅ bra inlägg! Måste skriva det här också även om jag kommenterade i Mårtens länk på FB.

  Tänk om alla som söker efter hälsa/viktnedgång/whatever bara kunde läsa det här och ta till sig det ordentligt. Och börja en livsstilsförändring här och nu. Inte på måndag. Inte efter den där 40-årsfesten. Utan nu. Och inte med målet att enbart gå ner i vikt – för att sedan börja äta en massa skit igen – utan för att börja äta och träna för att må bra och orka leva ett bra liv.

  Det ÄR lätt om man bara förstår att man måste ändra livsstil och ger sig den på att man ska göra det. Det svåra är kanske att ens komma till det beslutet…

  Jag brinner också väldigt mycket för det här med att man måste börja ta ansvar för vad det är man stoppar i sig. Tar man reda på vad som egentligen finns i halvfabrikaten vill man ju aldrig äta dem igen… Och hur svårt är det att steka till en laxfilé och fixa en enkel quinoasallad till? För många kanske det är svårt och det hoppas jag vi som brinner för detta kan ändra på – ett steg i taget!

  Fantastiskt bra blogg har du som jag nu börjar följa 🙂

  Svara
 3. Lars

  Grymt inlägg, Henke! Kombinationen riktig mat, lyfta tungt ett par gånger i veckan och lågpulsträning känns som en vinnare. Finns möjligvis en punkt som jag skulle vilja lägga till och det är sömn. Sova tillräckligt länge och se till att sömnen är högkvalitativ.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.