Ett större perspektiv i en matstorm utan dess like

tornadoHar klurat ett tag på det här inlägget, vilket gör att det lite skriver sig självt nu när jag satt mig ner fokuserat (på bussen till jobbet) för att få ner det i text. I fredags, 28/11, var det ännu en ”alarmerande upptäckt” gällande farliga tillsatser i mat i Svenska Dagbladet. Den här gången fosfor, som förvisso finns naturligt i mat men när våra ”smarta” labbråttor mixtrar och tillsätter konstgjord fosfor blir det (som vanligt?) oerhört fel.

Inlägget är absolut inte tänkt som skrämselpropagande, vilket jag erkänner skulle vara ganska enkelt, utan att ge er mina tankar kring den matstorm som borde komma snart. För hur länge ska vi egentligen acceptera det konstanta övergrepp som sker mot oss i livsmedelsfabrikernas dunkla ljus?

Det var en tid när vi svälte…

Jag har oerhört stor respekt för de tider som vi i min generation aldrig upplevt. Det var en tid i Sverige, och för den delen i världen, när det verkligen gick nöd på mänskligheten. Då var det väl hyfsat motiverat att ta fram industriella produkter som hade längre ”hyll-liv” och kunde ersätta våra riktiga råvaror i viss mån…

Men sedan gick det fel

Zemanta Related Posts ThumbnailMen vad hände sedan egentligen? Sedan kom det en enda förkastlig studie om kolesterol (Ancel Keys) som ställde världen på ända. Helt plötsligt skulle vi inte äta naturligt fett som smör utan kemiskt framställda produkter som margarin och växtoljor. Ingen tog ett steg tillbaka och ifrågasatte om det verkligen kunde vara så smart att tro att våra vetenskapsmän i sterila labb verkligen kunde göra något bättre än vår unika natur.

Tänk så många som redan då varnade för allt det som händer idag – Weston Price, Francis Pottenger med flera. Då beskrevs det som en möjlig kommande apokalyps – idag är det verklighet i framförallt USA, men vi ska inte tro att vi är så långt efter. Ökningen av diabetes, allergier, bokstavsdiagnoser, cancer, svårigheter att få barn är SKRÄMMANDE, men få accepterar att vi de facto har gjort det här mot oss själva genom vad vi äter. (Ja jag vet att det här går att ifrågasätta – men det är vad jag tror på genom de överväldigande bevis som lyfts fram i alla de böcker jag läst på temat hälsa och kost. Se gärna min boklista för detaljer.)

Det är den framforskade smarta maten. Då har jag inte ens börjat på vad livsmedelsproducenterna gör för att fylla ut den mat som tidigare var bra mat, med skräp för att få bättre marginaler. Tillsatser är inte till för vårt bästa direkt. Läs gärna artiklar av Henrik Ennart på SvD och Mats-Eric Nilsson, den hemlige kocken, på det temat!

Kan vi ta tillbaka makten över vår hälsa?

Succesivt har min pendel skiftat utgångsläge så till den grad att jag har svårt att köpa väldigt mycket saker i affären som jag tidigare åt utan förbehåll

För min egen del har förändringsresan tagit lite drygt ett år. Jag minns så väl när jag började handla ekologiskt – hur oerhört omotiverat det kändes att betala priserna som det kostar. Det kändes helt orimligt för ”hur stor skillnad kan det vara?”. Det är stor skillnad. Smak, känsla, andel gifter med mera.

Succesivt har min pendel skiftat utgångsläge så till den grad att jag har svårt att köpa väldigt mycket saker i affären som jag tidigare åt utan förbehåll. Det blir inte bättre av att det kommer bevis på bevis kring hur mycket gifter det är i ”vanliga varor”. Numera är ekologiskt det vanliga och det andra det avvikande som jag har svårt för. Ett annat sådant exempel är godis. Är det någon som nånsin kikat på innehållsförteckningen på lösgodis liksom? Gör inte det… Hur svårt ska det vara för någon producent att höja priset lite och använda riktigt socker, äkta smakämnen och göra RIKTIGT godis?

Håll storföretagen ansvariga

Det är dags att vi ställer de stora företagen som producerar varor som gör oss sjuka mot väggen. Vi som konsumenter måste göra det genom att fatta aktiva beslut att inte köpa deras skräp. Det är svårt och det kräver stor förändring i vardagen.

nyckeldöden

Akta er för den här! Oftast produkter med massa socker. SKRÄP!

På andra plan måste det komma tuffare krav på vad som får kallas mat och säljas som livsmedel enligt mig. Det får inte vara ok att margarin säljs under parollen ”nyttigt”. Det borde finnas varningstrianglar på det som kallas ”hälsokost” som inte innehåller en enda hälsosam ingrediens. Det borde vara förbjudet att sätta nyckelhål på sockrad lättyoggi.

Det är dags att våra politiker vaknar och agerar för den stora massan kommer aldrig att orka gå min väg – om inte annat för att så många är för sjuka och trötta av all skräpmat.

Avslutande tankar

Hur sjuka måste vi bli innan det de facto blir en riktig storm där endast producenter med respekt för liv och hälsa står när vinden lägger sig? För min egen del har jag ett tag nu stått i stormens öga och är förfärad över hur få livsmedelsproducenter som står kvar nu när stormen har lagt sig.

chemicalshitstormVi lever i en tid med exceptionellt mycket kunskap, och ändå så accepterar vi att dag in och dag ut bli – bokstavligen – fullproppade med giftiga tillsatser, industriellt framställda ”ersättningsprodukter” och mat som är utfylld med stärkelse och socker. Hell, vi köper ju det i affären varje dag under livsmedelsföretagens flaggor som ”nyttigt”, ”naturligt”, ”sockerfritt” och ”no fat”.

Det är dags att vi tar ett steg tillbaka och börjar med att vara snälla mot oss själva gällande det faktum att det aldrig är försent att ändra sina vanor. Våra kroppar är oerhört snabba på att reparera det mesta vi utsätter dem för.

ekologisktDet är inte så svårt att stå stadigt i den storm som kommer. Köp färska råvaror. Köp ekologiskt. Minimera allt med en färgglad förpackning och ifrågasätt allt som måste stämplas med ord som ”nyttigt”, ”hälsokost” och ”sockerfritt” – det är oftast tvärtom.

Sätt hälsa före priset på matkassen i den mån det går. Våga göra ett ställningstagande och prioritera riktig MAT! För er egen skull. För era barns skull. Jag försöker göra det varje dag, i varje val. Det är för mig att leda genom exempel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.