Ett stort, okontrollerat experiment med vår hälsa som insats!

rp_60812824_thumb2-300x238.jpgJag läser just nu en fantastiskt intressant bok som heter ”The Vitamin Cure for Depression” av Bo H Jonsson.

Det är en av böckerna som generellt inte får den typen av uppmärksamhet som den förtjänar då den går emot våra läkemedelsbolag och vår generella inställning att behandla symptom på sjukdom med medicin. Jag gillar den här typen av böcker – precis som sågningen av världens största bluff statiner ”The Cholesterol Con” – då det ges utrymme att reflektera över hur skevt vårt samhälle har blivit. Vi ser numera vård som något som ska ske när man blivit sjuk och görs med medicin för att sedan kunna gå tillbaka till samma leverne. Vi tror på allvar att det är medicinerna som ska göra oss friska och inte andra faktorer.

Det här inlägget är dock inte en recension av boken, det kommer framåt, utan en reflektion kring hur få av oss som faktiskt inser och agerar på det faktum att vi lever i världens, genom tiderna, största, okontrollerade experiement kring vår hälsa.

Varför är det så provocerande med ”riktig mat”?

1&1Jag har tidigare skrivit inlägg som reflekterar över vad jag anser vara en vettig inställning till hälsa i inlägget ”Hur blev riktig mat det radikala alternativet?”. I det inlägget ställer jag mig frågan hur det kan vara så att mediciner med oerhörda biverkningar är det alternativ som INTE ifrågasätts, medan att försöka läka kroppen genom att ändra kost och livsstil upplevs som oerhört radikalt.

I två andra inlägg om att ”stå fast i en matstorm utan dess like” och att ”ekologiskt är det enda hållbara alternativet” argumenterar jag för att det borde vara en så uppenbar självklarhet att vår föda ska bestå av ekologiskt producerade livsmedel utan innehållsförteckning i den mån det går.

Men det är bara att konstatera att majoriteten i västvärlden inte håller mer, inte orkar bry sig eller faktiskt litar på att det som säljs i affären är ”OK” att äta.

Så låt mig gå djupare in på just varför det är så fel enligt mig.

När ”mat” blir en industriell produkt

På temat girighet och kass produkt...

På temat girighet och kass produkt…

Vad händer egentligen när vi låter stora globala, vinstdrivande företag definiera vad som är ”bra mat”? För mig är det väldigt tydligt. Det blir jävligt dålig kvalité och väldigt mycket fokus på marknadsföring.

 Jag vill påstå att vi lever i en tid där mat och hälsa definieras av vinstdrivande, cyniska livsmedelsbolag, läkemedelsbolag och regelstiftare tungt influerade av lobbyister!

Låter det konspiratoriskt? Det är det inte.

När mat blir en produkt som du ska tjäna riktigt mycket pengar på så är det helt andra saker än vår hälsa som står i fokus. Hur kan någon normalt funtad person tro något annat?

Om de kan tillsätta saker i en produkt som får den att hålla några dagar/veckor extra på hyllan och tilltala kunden liiiite mer genom att addera socker, glukossirap eller smakförstärkare – även om det inte är så himla bra ingredienser – så kommer det att ske. Believe me.

Hur kommer man undan med det?

I dagens syn på ”mat” är något ofarligt tills bevisat motsatsen. När vi pratar ”bevis” är det vetenskapliga isolerade studier under en begränsad tid vi pratar om. Givetvis är det en bra tanke, men med tillräckligt mycket lobbypengar är det VÄLDIGT svårt att tro att det faktiskt är en mysig farbror i labbrock som ärligt säger: Det här kan ni inte sälja…

Igen, hur kan det komma sig att mina ord är det som låter konspiratoriskt? Hur kan det vara så att jag måste försvara mig och inte sockerproducenterna eller producenterna som helt öppet har mässor kring hur man tillsätter billigt skräp i maten för att tjäna mer pengar?

Ett stort, okontrollerat experiment…

Jag vill påstå att hela västvärldens befolkning – med vårt kära USA i spetsen – i flera generationer har varit utsatta för ett brutalt hälsoexperiment. I takt med att antalet kemiska tillsatser och raffinerade produkter i vår mat har ökat och ökat så har vi konsumenter glatt köpt produkterna i tron om att det är OK – för annars skulle väl någon ha stoppat det?

Men ta ett steg tillbaka nu och lyft blicken. För en sak som är säker, alla borde kunna tänka ut det här själva. Jag vägrar acceptera kommentarer på detta inlägget om att ”det kan man inte veta bla bla bla…” & ”bevisa att ditt och datt är sant”. Jag vill att ni kära läsare lyfter blicken och funderar lite. Reflektera över följande effekter av detta spännande experiment.

Kolla innehållsförteckningen på en sån här. Reflektera. Släng.

Kolla innehållsförteckningen på en sån här. Reflektera. Släng.

Ökningen av andelen i befolkningen i väst med:

 1. Diabetes
 2. Fetma
 3. Depression
 4. Automimmuna sjukdomar
 5. Allergier
 6. Generella problem med hälsan
 7.  Någon form av medicinering

Utan att börja muttra om bevis och orsak. Fundera på hur ni själva tror att det skulle se ut om vi helt eliminerade all industriellt processad mat – inklusive socker och vetemjöl. Ingen läsk. Inget syntetiskt godis. Inga McDonalds milkshakes med 400 tillsatser. Inga e-nummer på våra förpackningar. Inga av de kemiskt konstgjorda smakämnen och annat som vi äter mängder av idag. Inga bekämpningsmedel. Inget GMO.

Fundera lite på livsstilsfaktorer också när ni ändå är igång. Stressnivån på jobbet. Timmar sömn i det samhälle som kräver att vi först jobbar hårt hela dagen för att sedan jobba hårt hela kvällen med konstgjord belysning. Hur många”hinner” röra på sig tillräckligt i vardagen? Hur många är ute i naturen utan elektronik någon timme om dagen?

Är det någon som på allvar och på riktigt tror att det skulle ha sett ut på samma sätt då?

Vad vill jag komma till?

Jag säger inte att alla ska flytta ut i skogen och leva som nomader. Men reflektera utan att kritisera. Tänk efter.

Jag försöker inte bevisa något alls, tro det eller ej. Jag vill bara få alla att reflektera. Tänka själva.

Jag säger inte att alla ska flytta ut i skogen och leva som nomader. Men reflektera utan att kritisera. Tänk efter.

Det är så lätt att såga ”dieter” som Paleo, LCHF, Weston Price med en axelryckning och säga att ”Du vet inte vad de åt på stenåldern och se hur tidigt de dog…”.

Kan någon helt seriöst säga att det INTE är ett gigantiskt experiment som pågår där vi nu ganska tydligt ser effekterna?

Hur kan vi tro att om friska människor blir riktigt sjuka av medicin så ska sjuka människor bli friska av det? Är inte det ganska naivt i de flesta fall? Är det inte ganska naivt att tro på att ”forskningen” – i de flesta fall tungt sponsrad och influerad av livsmedelsbolag och läkemedelsbolag – ska fast_food_killsfokusera på hälsa genom något annat än deras produkter?

För mig är det helt ofattbart hur vi bara accepterar detta och låter det fortgå. Varför låter vi dessa bolag komma undan med att göra hela befolkningar sjuka med sina produkter? Produkter ofta sammansatta för att skapa riktigt starka beroenden – Coca-Cola till exempel.

Avslutande tankar

Västvärlden idag är övergödd och samtidigt undernärd. Vi är inte ens i närheten, generellt sett, att få i oss den näring som kroppen behöver för att fungera optimalt.

Västvärlden idag är övergödd och samtidigt undernärd. Vi är inte ens i närheten, generellt sett, att få i oss den näring som kroppen behöver för att fungera optimalt. Det är klart att det är en provocerande tanke. Vem är jag att sitta och såga hur majoriteten äter, lever och deras individuella val?

Ingen alls. Men det gör mig oerhört ledsen att se hur vår allmänna hälsa blir allt sämre i det stora experiment som börjar nå sin kulmen i USA. Det finns helt enkelt inte resurser kvar i samhället för att hantera den explosion av sjukdomar och problem som en hel befolkning lider av. De enda som vill att det ska fortgå är livsmedelsföretagen och läkemedelsföretagen som tjänar oerhörda pengar på folkets lidande. Varför skulle vi annars ge diabetiker typ 2 rådet att äta socker – som de INTE TÅL – och medicinera istället för att äta en kost utan socker/kolhydrater och leva friska utan medicin? Varför skulle annars regeringar tolerera att detta sker? Varför får det som säljs i våra butiker kallas mat – när det i själva verket är så långt ifrån näring det går?

Varför är inte första agerandet från ALLA läkare ALLTID att införa strikta kostbegränsningar med fokus på riktig mat? (Jag vet att det är omöjligt i dagens samhälle eftersom så få klarar av att stå emot bombardemanget av budskap och socker med mera som finns tillgängligt – men de har ett ANSVAR att göra det ändå!)

utropstecken_18926271Är jag konspiratorisk då?

Ja, varför inte. Men det finns forskning som absolut inte får uppmärksamhet kring just detta och är det verkligen så svårt att ta till sig? Är det verkligen så provocerande att vi helt har gått vilse i uppfattningen kring vad mat är – och borde vara – och vad som krävs för att må så bra som vi kan må? Jag vill tro att det bara krävs att vi tar ett steg tillbaka och reflekterar. Jag vill inte säga att det är ENKELT att göra förändringar för att bli frisk – men det är inte KOMPLICERAT som så många verkar tro!

Jag hoppas kunna väcka tankar hos er kära läsare – kanske med vad ni avfärdar som konspirationsteorier – men för mig är alla sätt är bra utom de dåliga. Min enda strävan är bättre hälsa för oss alla. För att alla ska må som de förtjänar. Varje dag. Hela livet.

Mitt bidrag är att skriva mina tankar och att försöka leda genom exempel.

6 tankar kring ”Ett stort, okontrollerat experiment med vår hälsa som insats!

 1. Liise Dahlqvist

  Hej!
  Detta var väldigt bra skrivet!
  Rakt på sak – inga krusiduller. Och jag är så glad för varje liknande inlägg jag ser.
  Jag arbetar med hälsa och är precis godkänd som Ayurvedisk hälsorådgivare. Det här är exakt i linje med det livsstilstänket.
  Tack så mycket och jag delar ditt inlägg vidare!
  Hälsningar Liise

  Svara
 2. Walter Levy

  Bra och rättfram skrivet. Jag håller med om det allra mesta. Du känner Dig som konspiratoriker. Jag lander i cynism. D.v.s. jag tror att samhället ser ut så här för att människor är dumma i stor utsträckning. Och samtidigt finns det folk som inte drar sig för att utnyttja denna dumhet för egen vinning. Jag hoppas jag har fel, men tror det inte.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Att det finns de som utnyttjar okunskap är vi överens om. 🙁

   Att generalisera kring dumhet låter jag stå för dig Walter, men helt klart många som lider av en god portion ”troende” med mycket okunskap. Tyvärr är det så mycket olika budskap och jag tror det gör att många stänger av. Sorgligt men sant. Man orkar liksom inte prova och förändras. Man vet vad man har och det smakar gott… Very sad.

   Svara
 3. ewa.n@live.se

  Jag äter statiner för jjättehögt kolesterolvärde, på en månad har värdet blivit helt normalt, tycker du att jag ska sluta med medicinen och äta paleokost istället eller vad har du för synpunkter.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Jag skulle aldrig någonsin äta statiner. Enligt mig är det en fruktansvärd drog som ges för att man inte ska behöva ”ändra på något” som uppenbarligen är fel. Givetvis ska du ändra kost först. Jag kan inte ge dig råd att sluta eftersom det säkert kan bli legala effekter, men jag skulle läsa ”the cholesterol con” och sedan fatta ett eget beslut.

   Själv skulle jag aldrig låta någon i min närhet ta statiner och alla läkare som rekommenderar det bör man byta ut snarast. DOCK med brasklappen att man måste fatta egna beslut och håller man på att bli sjuk måste man ändra på det man äter. Punkt.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.