Fermenterad citrondryck – sommarens absolut bästa experiment!

Husvisning kanske?

Prepp inför citrondryckstillverkning!

Här kommer en riktig succé från boken ”Vad vi ska äta! Och varför!” av Gunilla Blomberg – känner att det måste jag bara dela med mig av! Min förhoppning är – förutom att ni provar receptet – att det inspirerar till att köpa boken som verkligen är så läsvärd!

Jag har skrivit en hel del om att förbereda mat på sistone och en viktig del i det har varit att lakto-fermentera saker. Det är absolut inte så knäppt som det låter och just den här drycken är så fantastiskt god, nyttig för magen och uppfriskande att jag rekommenderar ALLA att prova!

Nyfiken?

 Ingredienser

 • 6-8 citroner – jag rekommenderar varmt ekologiska sådana
 • 0,5 tsk riven muskot
 • 1,2 dl vassle (recept på det nedan också – köp 1 liter naturell ekologisk yoghurt)
 • 1 dl socker
 • 2 liter vatten
 • 1 stor glasburk som rymmer 2 liter med tättslutande lock
Fermenterade godbitar - rödbetskvass, citrondricka med muskot och inlagd vitlök.

Burken som jag använt till citrondrickan till vänster!

Tillvägagångssätt

Preppa inför receptet dagen innan eller några timmar innan det är dags för att blanda genom att göra vassle. Jag gör det enkelt för mig och köper en liter ekologiskt naturell youghurt från Arla 3,8-4,5% fett.

Vassleutrustning - sil, bunke, handduk, eko-yoghurt

Sedan tar jag en handduk i ett durkslag ovanför en bunke och tömmer i youghurten och låter det droppa över natten.

Det brukar räcka med någon timme eller två för att få tillräckligt till detta receptet – men jag har alltid en burk med vassle i kylen numera!

Färskost och vassle in the making!

Färskost och vassle in the making!

Det som blir kvar i handduken är riktigt gott att antingen göra tatziki på eller krydda som färskost.

vassleikylen

Brukar se ut såhär i min kyl – vassle i en burk och färskosten i en annan…

När vasslen är klar och redo, pressa citroner, riv muskot (om du har en hel nöt) och blanda samtliga ingredienser i stora glasburken med tättslutande lock. Stäng locket och lämna i rumstemperatur i två dygn och ställ sedan in i kylskåpet.

Jag har tömt över den på flaskor. Det går att dricka direkt men har ni tålamod så blir den bara bättre efter en 3-4 veckor i kylen. Då blir den också lätt kolsyrad!

Citrondrickan klar för smakning! Fantastiskt god!

Citrondrickan klar för smakning! Fantastiskt god!

 Avslutande tankar

9789163392986_large_vad-vi-ska-ata-och-varfor_haftadBoken ”Vad vi ska äta! och varför!” har verkligen inspirerat mig till att ändra/förfina hela min kostfilosofi. Genom den har jag inspirerats till att verkligen läsa på om Weston Price forskning – som är oerhört skrämmande läsning, Sally Fallons ”Nourishing traditions” och ta ännu ett steg mot den fantastiska hälsa som många ”primitiva” ursprungsbefolkningar åtnjutit i århundraden!

Genom att kombinera vår moderna sjukvård med deras kunskap om mat – för vår kost är generellt DÅLIG – så tror jag att vi kan få riktigt bra och långa liv samtidigt som vi mår som vi är skapta att må – PERFEKT!

Jag leder genom exempel och experimenterar, läser på och ifrågasätter alla ”sanningar” som gjort oss så sjuka – hoppas att ni hänger med på vägen!

45 tankar kring ”Fermenterad citrondryck – sommarens absolut bästa experiment!

 1. Eva

  Hej! Vilken intressant blogg! Mina barn vill så gärna äta havregrynsgröt med mosad banan på morgonen. Själv tycker jag att det är för mycket kolhydrater o är inte förtjust i spannmål sen jag lade om kosten till liberal lchf för 4 år sedan. Det här ska absolut testas för att få den lite mer ok. Nu till frågan- en sån här burk vassle som du verkar få av 1 liter yougurt, hur länge håller den i kylen?

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Tycker den mig uppleva att den surnar efter runt 4 veckor, men har läst att den kan hålla längre än så. 🙂 är nog en bra regel att gå på doft skulle jag säga!

   Svara
 2. Lotti

  Vilken rolig sida! Tack! Flera av recepten ska jag nog testa vid tillfälle. En fråga: Om jag vill göra citrondtycken utan att behöva använda något från djurriket, kan man göra mjölksyrakultur själv att använda som starter? Kanske från vitkål? Eller kan man använda kombuchadryck eller slatten av redan gjord mjölksyrad citrondryck? Andra ideér?

  Tack på förhand!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hmm jag har inte provat, men det bör funka hur bra som helst som du föreslår. Vet inte om det till och med går att fermentera ”vilt” utan startkultur, men jag skulle ta surkål/vitkål, då det är samma kultur just med mjölksyra. 🙂

   Hör gärna av dig med resultat!

   Svara
 3. Andreas

  Du nämner att det blir lätt kolsyrat av att stå i kylskåpet ett par veckor – men när är det bäst att hälla drycken i flaskor om man vill bevara så mycket av kolsyran som möjligt? Rent intuitivt känns det bäst att fylla flaskorna när man för över dem till kylskåpet och låta kolsyran bildas i flaskorna, men vill vara säker 😉

  Trevlig blogg förresten – ska testa detta recept och kimchi-receptet imorgon!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hmm bra fråga! Jag skulle nog satsa på det som du säger, att fylla över innan kylen. Jag har aldrig tömt över. Har det kvar i 2liters-burkar, men kombuchan är samma princip så det lär funka. Kolsyran kommer som sagt med tiden när mer socker brutits ner av kulturen.

   Tack också. Lycka till med Kimchin!! Passa den lite när det är såhär varmt – brukar ha en tendens att bubbla igång och pysa över ganska rejält!

   Svara
   1. Andreas

    Då kör vi på det – håller på att separera vasslet nu! Kanske blir att jag testar Kombucha också, men av det lilla jag läst verkar det vara tvivel/överskattning om de påstådda hälsofördelarna. Nåja, oavsett vad så blir det ju ett bra byte mot mitt läskdrickande 😉

    Svara
 4. Simon

  Hej jonas. Det lät mycket intressant, men hur viktigt är mängden socker, är det enbart som jäst-mat eller också för att få en söt produkt?

  Dricker mycket vatten utblandat med ekologiskt citronjuice och salt. LCHF ftw

  Svara
 5. Malin

  Gammalt inlägg men hamnade här efter sökning på kimchirecept. Helt såld på denna dryck som jag gjort två ggr nu. Perfekt för en som jag som älskar kombucha(inte kommit mig för att skaffa svampen själv än…) bubblor o drycker som inte är tuggummisöta. Idag ska jag prova att stoppa i blodapelsiner, ingefära o mynta. Har två olika omgångar av drycken i kylen o nu vid fyra veckors lagring anser jag den vara perfekt. Tack för intressant blogg!

  Svara
 6. Malin

  Jag gör allt jag kan för att sprida receptet och ska också börja ha den med som gå-bort-present istället för blomma och vin. Bor i Stockholm så jag hojta till när jag känner mig mogen för egen scobybaby!

  Svara
 7. Johan

  Jag är väldigt sugen på att prova detta, men undrar liksom Simon över sockret. Förbrukas det under jäsningen? Om inte, hur lite socker bör jag hälla i om jag vill ha en sockerfri dryck?

  Det här är f ö min första kommentar, så jag vill passa på och tacka dig, Henrik, för hela denna inspirerande blogg! Det är precis vad jag behöver 🙂

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Tjena, det blir inte en söt dryck. Det förbrukas. Experimentera gärna med mindre socker, men det behövs en del för jäsningen och kolsyran. Jag föredrar att låta det stå längre med samma mängd socker! Detta är inte en ”sockerfri” dryck i den bemärkelsen tyvärr. Men som sagt, det är inte på något sätt en ”söt dryck”. 🙂 annars får du ge dig på kombuchan! Den är ännu mindre socker kvar i. Alternativt kvass, men det finns inte på bloggen ännu.

   Svara
 8. Ina

  Hej, underbar blogg! Har tidigare experimenterat med färskostar och surkål, men nu har jag hela köksbänken och kylen full med jäsande, pysande, spännande burkar ☺. Jag har en fundering på citrondrycken. Har gjort nästan enligt ditt recept men med mindre socker och mer honung (ren naturlig) och uteslutit muskotnöt. Den bubblar fint och smakar gott men luktar kraftigt av kokt ägg (svavel?). Har du varit med om detta? Har du något förslag på åtgärd? Finns det anledning att tro att det är ohälsosamt? Hälsningar Ina

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Tack, kul att du gillar bloggen. Låter lite mystiskt med doft av svavel. Vet inte om honungen kan ha med det att göra, min har inte gjort det. Smakar det gott så är det säkert ok, men kanske bra att vara lite uppmärksam om magen blir upprörd! 🙂

   Svara
 9. Ann

  Hej! Tack för en mycket trevlig blogg. Jag har gjort citrondrickan och tyvärr, fått mögel överst i flaskan. Har du någon aning om vad jag gjort för fel? Har du provat samma recept på andra frukter, t ex apelsiner. Hälsningar Ann

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hmm nej. Beror nog oftast på smuts eller bakterier när du tappade upp. 🙁 aldrig hänt mig och då har den ändå stått x antal månader. Inte provat på andra frukter med denna!

   Svara
 10. Madde

  Hej!

  Detta är super gott! Ska hem och göra det ikväll då jag har jätte mycket vassle sittandes i kylskåpet efter att jag gjorde sally fallons cheesecake.. Den är också gööör god! =)

  Ha det gott!!
  Med vänlig hälsning
  Madeleine

  Svara
 11. Pingback: Fermentering, surkål mmm. | SM5MEK,s blogg.

 12. Pingback: KIMCHI, syrad salladskål, | SM5MEK,s blogg.

 13. Jill

  Hej har gjort citrondrycken nu men har använt kokossocker istället för vanligt, det jag undrar är om muskot bara är till för smaken eller gör den någon annan nytta?? :/
  MVH Jill

  Svara
 14. Gunilla Byström

  Hej!
  Känner du till om vassle är olämplig föda för en som aldrig dricker el äter mjölkprotein?

  Köpte en liten flaska Kombucha i helgen. God, men tror att det blir en hel del billigare
  att göra själv ; )

  Svara
 15. Lennart Gröndal

  Hej,

  Jag har just gjort citrondrycken. Är inte så förtjust i kolsyran. Tyckte den var godare innan kolsyran kom. Du har inte sagt något om nyttan med denna dryck. Är den nyttig?

  Vänliga hälsningar
  Lennart

  Svara
 16. Monica

  Hej!

  1,2 dl är det en halv dl eller 1 dl plus 0,2 dl vassle?
  Kanske självklart för somliga men inte för mig.

  Tack för en trevlig blogg, hittade några spännande recept här som jag ska testa!

  Svara
 17. Marina

  Hej, vilken trevlig sida!
  Jag tänkte pröva din citrondryck. Hur länge står den i kylen i burken innan du häller över på flaska?

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Tack, tack! Fint det, den är sjukt bra. Jag hade den faktiskt kvar i burken, men det lär väl kvitta om du tömmer över den på flaska efter två dagar i rumstemperatur eller för den delen blandar det direkt på flaskor… Prova! Ju längre man låter den stå desto mer kolsyra, vilket jag gillar. Det lär du tappa lite om du tömmer över den på flaska men får den stå i flaskan så kommer den igen.

   Svara
 18. Anki Georgakis

  Det här var ju fantastiskt roligt, och grymt inspirerande blogg! En inbiten skeptiker och tvivlare som jag har läst diverse inlägg senaste dagarna. Du är ju oerhört övergripande påläst (har du verkligen ”rätt” jobb??)
  Halkade in här när jag letade alternativ till vanlig hemkokt saft, och har nu testat din citrondricka, fast med rabarber och citron, ska smaka imorgon!
  Allt gott!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej! Det var verkligen roligt. Hoppas att allt smakar och att små förändringar kan göra stor skillnad. Det viktiga är trots allt att experimentera för att hitta hur man mår allra bäst – precis som på hästryggen. Gör man bara samma hela tiden så vet man ju inte hur det skulle kunna vara!

   Svara
 19. Mia

  Hej! Super gott, men tycker att smaken påminner lite om alkohol blev lite orolig då då barnen tyckte om det, vet du om det är alkohol i den? Tänkte att det kanske också bildas i jäsningsprocessen? //Mia

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Njae, det har jag väldigt svårt att tänka mig. Men om du är väldigt orolig, så kan du köpa en sån där testsats för alkohol i hembryggeriaffärer. Men som sagt, knappast troligt.Fermenteringen blir kolsyra med så lite socker.

   Svara
 20. Erika

  Gammal tråd men jätteglad över att ha fått den rekommenderad! Ska absolut testa detta! Kommer att få vassle över vid kefirtillverkning. Jag vill undvika vitt socker. så undrar om det skulle funka att ersätta med kokossocker? Undrar hur det gick för Jill t.ex?

  Svara
 21. eva

  Härligt att ha hittat en till som har hittat Sally Fallons” Nurishing traditions. Samtidigt som jag hittade detta receptet här och startade en sats ctrondryck, läste jag i den. Innan drycken bildade kolsyra hittade jag receptet i boken. Nu har jag tappat bort det igen. Bläddrar och bläddrar i boken och hittar det inte. Skulle du vilja vara snäll och skriva upp vilken sida det är på.

  Det är en fantastisk bok. Igår gjorde jag majjonäs som skulle syras i rumstemperatur i 7 timmar. På det sättet får man bättre hållbarhet på sin hemma gjorda majjonäs. Tyvärr kunde den bara stå framme i 6 timmar eftersom jag var tvungen att gå och lägga mig.

  Jag gjorde också min andra sats citrondryck, men det sockret som hon rekommenderar. Den blev brum, men det blir säkert minst lika god 🙂

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.