Fett Gott Kaffe v2.0!

fettkavve2Vänner – för alla som inte provat ”Fett Gott Kaffe” redan och för de som – precis som jag – ÄLSKAR det, kommer här ett uppdaterat recept att prova snarast!

Inspirationen kommer från bloggen ”Marks Daily Apple” – en blogg jag tycker är oerhört bra (om än lite faktatung för många). Nyfiken på det uppdaterade receptet?

 Äggula – den perfekta näringsbomben

gulaInnan det uppdaterade receptet vill jag passa på att ge en känga till de fitnessdieter som förespråkar att endast äggvitan på ägget ska ätas. Det är, enligt mig, helt hål i huvudet. Äggula är en perfekt sammansättning av energi och näringsämning – det ska ju bli en ny kyckling! Mark Sisson – mannen bakom bloggen Marks Daily Apple – tycker precis som jag i frågan och har således gett sig in i diskussionen om ”Fett Kaffe” här. Jag är inte sen att prova och nedan kommer recept och lite av mina tankar!

Uppdaterat recept

 • Stor kopp nybryggt kaffe
 • 1 msk Ghee
 • 1 msk extra virgin kokosolja
 • 1 msk kokosmjölk (för att jag numera äter mindre mjölkprodukter – vispgrädde funkar bra!)
 • 1 msk mandelsmör
 • 1-2 äggulor
 • Vaniljpulver
 • Kanel
 • Kardemumma

Jag lägger också till MCT-olja för snabbare energi – men det är ett tillägg som jag kommer diskutera mer i ett annat inlägg framåt. Går väldigt bra att hoppa över.

Hur gör jag?

Fett gott kaffe - en perfekt start på dagen.

Fett gott kaffe – en perfekt start på dagen.

Följande rutin sker i mitt kök. Maler kaffebönor och kokar upp vatten. Medan kaffet drar så blandar jag alla övriga ingredienser i en förvärmd bunke – fyller den med lite varmt vatten – så att det är en jämn smet. När kaffet är klart så häller jag i det under vispning och vispar upp ett läckert skum!

Njuts sedan direkt!

Avslutande tankar kring uppdaterat recept

Jag har experimenterat lite med mängden äggulor och tyckte att två äggulor – som bilden ovan visar – blev för ”äggigt”. En av anledningarna till att det är så gott är just efterrättskänslan – och den försvann med äggula nummer två. Så för min del är det en äggula som gäller!

Det går att diskutera huruvida äggulan påverkar kroppens ketogena läge – mer om det här för den som är riktigt nyfiken.

Läs gärna orginalreceptet för mer detaljer om varför det är en bra start på dagen – för det är verkligen en bra start på dagen enligt mig – och för en näringsöversikt!

7 tankar kring ”Fett Gott Kaffe v2.0!

 1. Johan

  Så du vågade dig på den där kaffeblandningen ;). Såg den också på MDA innan men var lite skeptisk, kanske får ta och testa ändå trots att jag inte är någon kaffedrickare direkt.

  /Johan

  Svara
 2. Led genom exempel Inläggsförfattare

  Hehe, ja jag är stolt över att oftast våga prova – men jag gillar som sagt att kombinera med lite mer än ”bara” äggulor som Mark är väldigt förtjust i. Tyckte som jag skrev att det blev lite ”äggigt” med två gulor – så numera tar jag bara en! Våga testa – det blir inte som att dricka kaffe, utan snarare som en flytande dessert…

  Svara
 3. Pingback: Recept: Fett Gott Kaffe | Vår Galna Livsstil

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.