Fikonmarmelad – ett av få recept med socker!

bild 2Tänkte dra till med en liten ”överraskning” inför helgen. Ett recept med vitt socker! Det är inte ofta det sker på den här bloggen…

I sambande med det skulle vilja ge er lite av mina tankar kring användandet av socker och sedan självklart bidra med ett av de bästa recepten min släkt har att bjuda på! Mamma har tidigare bjudit på grötbullarna som jag modifierade och det här får vi nog tacka henne för också tror jag!

Nyfiken?

Vitt socker – ett gott konserveringsmedel…

Innan vi tar receptet vill jag betona att vitt socker enligt mig inte är något som ska ses som ”mat” utan snarare konserveringsmedel. Det har blivit helt skevt i vårt samhälle med tanke på hur mycket socker vi numera får i oss – vi snackar 50-70 kg per person och år. Hur knasigt är inte det speciellt med tanke på att det finns ett bra gäng med såna som mig som knappt äter nåt alls…

Vitt socker är alltså raffinerat från antingen sockerrör eller sockerbetor. Wiki skriver:

Råsocker utvinns oftast ur sockerrör som odlas i tropikerna, men även från sockerbetor i kyligare klimat. I slutprodukten finns de innersta delarna av skalet kvar, varför färgen är brun. Råsocker kommer från en annan del av skalprocessen än vitt socker, som utvinns i ett senare skede. För i tiden transporterade och sålde man socker som sockertoppar, som ofta förvarades i lådor med lock och lås på, eftersom socker var dyrt.

Alla socker i kristallform är kraftigt raffinerade och, precis som mycket annat ”raffinerat”, riktigt skadligt för oss människor.  MEN det är också SÖTT och det innebär att det är GOTT. Det har varit en sanning genom hela evolutionen. Sött är ätbart (lyckorus). Beskt mindre så. Sedan är jag med på att det resonemanget går att skjuta ner rent ”vetenskapligt”, men just socker är de flesta överens om att vi bör äta mindre av. För den som är intresserad av en mer djuplodande genomgång av sockrets effekter på hälsa rekommenderar jag Ann Fernholms bok ”Ett sötare blod”.

Aja, nog tjatat om hur dåligt det är med socker – det vet ni allihopa ändå att jag tycker vid det här laget om ni läst min blogg. Men i det här fallet gör jag ett undantag. Tills jag orkar experimentera nog för att hitta en bra ersättning, skulle jag säga att det här är så gott att det kan förtjäna sitt socker.

sammanslaget2Ingredienser

  • 500 g fikon hackade i bitar lagom stora…
  • 1,5-3 dl socker (jag tycker det räcker med 1,5 dl men receptet säger 3)
  • 2 dl rött portvin
  • 3/4 dl rött vin
  • 4 lagerblad

Hur gör man?

Blanda alltihopa i en kastrull och koka upp. Låt koka ”försiktigt” 25-30 minuter eller tills önskad konsistens. OBS! Den blir rejält mycket fastare när svalnar.

sammanslaget1

Inte varje dag kastrullen fylls med vitt socker på den här bloggen!

Avslutande tankar

Det här är så fantastiskt gott till ost att jag inte vet var jag ska börja. Den här marmeladen är överlägsen allt jag färdigköpt jag har smakat. Det är inte bara för att jag gör den själv, tar ingen cred för receptet som är mammas, utan kort och gott för att det är så väldigt, väldigt välsmakande. Det är inte sällan vi har den som ”gå bort”-present och det har fortfarande inte slagit fel!

Den här marmeladen räcker hur länge som helst då den är väldigt intensiv i smaken. Den är fantastisk till i stort sett alla sorters ost. Vissa recept känns helt enkelt ok med socker. Det är inga konstigheter, men jag vill klargöra att det även gäller för min egen del. Så visst kan vitt socker ha en plats på ”led genom exempel”, om än en väldigt liten plats, men då är det medvetet och genomtänkt för att ge smak och konservera något som äts i väldigt små kvantiteter.

För tills jag har experimenterat fram något som blir lika bra, vill jag att det ska smaka så bra som jag vet att det kan när jag någon gång är sugen på ost med fikonmarmelad. Att leda genom exempel? Vet inte, men ärligt är det i alla fall.

4 tankar kring ”Fikonmarmelad – ett av få recept med socker!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.