Finding Ultra – sammandrag och tankar

imageHar just läst ut ”Finding Ultra” av Rich Roll. Han har inte haft det lätt, men han är en riktigt tuff man. Punkt.

Konstaterar att han är en hård man i flera bemärkelser som är väl värd respekt och inspirerar enormt. Låt mig utveckla det lite genom ett sammandrag av boken som avslutas med egna tankar och reflektioner – för jag kan lova att boken väcker mycket tankeställningar och ställer saker på sin spets!

 

Sammandrag av Finding Ultra

Boken inleds med en riktig cliffhanger som ger försmak på precis hur intressant läsning det kommer att bli framåt. Vill inte gärna förstöra för den som vill läsa, så ta mitt ord för det.

Intressant nog spolar Rich sedan tillbaka bandet låååångt bakåt och börjar från början. Sammanfattat i korta ord – mobbad, utfryst, talang för en enda sport – simning – som tar honom till de bästa skolorna, hittar alkoholen som löser alla sociala spärrar, TOK-ALKIS. Det är inte en solskenshistoria det här och flera gånger mår jag fysiskt dåligt för hans skull. Han beskriver ingående och självkritiskt sitt beteende, vilket ger en bra inblick i hur hans personlighet förändras när spriten tar över.

Efter att ha kommit ur det faller han för nästa beroende – den här gången ett av samhället fullt accepterat sådant – snabbmat och några år senare finner han sig själv i trappan i situationen som beskrivs på baksidan av boken. Pustande, flåsande och ganska fet slås han av att han kommer att dö om det fortsätter såhär. Han inser också vad han har blivit och vad hans potential var.

Efter det gör han något som inspirerar mig OERHÖRT mycket – han fattar aktiva beslut om förändring och håller ut när det blir jobbigt. Härifrån i boken är det INSPIRATION OVERLOAD – jag rös flera gånger och skrattade högt likaså. Från situationen i trappan till helt ofattbara 5 Iron Man distanser – för er som inte har koll är det 4 km simning, 18 mil cykel och 4, 2 mil löpning sammanhängande – på en vecka! Han blir en aerob maskin som klarar ansträgningar far beyond vad som borde vara möjligt – vilket givetvis är oerhört inspirerande – samtidigt som han är mycket ödmjuk inför det faktum att han var på väg åt skogen.

Egna tankar

Boken är bra, men extrem – precis som Rich. Det gör att helhetsintrycket dras ner lite eftersom det blir svårt att relatera till. Hur många har en personlighet som driver en till att göra 5 Iron Man distanser på en vecka?

Med det sagt – jag gillade boken. Jag gillar hur fokus ligger på mat och lågpulsträning för att skapa en uthållig och stark – hälsosam vete f-n om han är – kropp. I slutet bjuder Rich också på oväntat bra appendix om kost och näring för att kunna äta som han gör – han är vegan – som jag har fått med mig riktigt mycket bra från som kommer implementeras i min vardag och i min träning!

Så, OM du gillar att läsa om extremer och är sugen på att börja träna för lite längre distanser – maraton och uppåt – så är det en GRYM bok. Om inte – köp ”Born to run” av Cristopher McDougal istället.

Led genom exempel – våga fatta beslut som du tror på och genomför. Genomför! GENOMFÖR!

1 tanke kring ”Finding Ultra – sammandrag och tankar

  1. Göran Pålsson

    Jag tycker att dina funderingar är ganskaintresanta.

    Jaeg har Morbus cron sedan 1975 och är opperetrad 5gr, med kortade Tjocktarn o tunntarm,medföljder Fistel iSlutmuskeln och följden alltid DIAREE. Jag var idag på Akuten för Njurstensanfall, ,läaarraren ifråa satte varför jag hade så surt BLOD, Varje gång påsjukhus har jag frågat om mina Bodvärden,det är bra.
    Jag vet att jag har dåligt IMUNFÖSVAR

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.