Fitnessfighten – det är inte mycket hälsofokus det vänner!

Zemanta Related Posts ThumbnailKära läsare – det är dags för något av ett argt inlägg. Jag hade besök i helgen av en släkting som har varit med i ”Fitnessfighten”. Hon älskade att det ”ger så bra resultat på bara 30 dagar!” – även om hon erkände att det var en ganska fruktansvärd upplevelse och hon nu kände att hon behövde äta 6 gånger om dagen… Hmm ok, inte riktigt i linje med mina rekommendationer men det är allas egna val så jag började diskussionen med att fråga: ”Men HUR får man riktigt bra resultat på 30 dagar?” Är det någon som tar ansvar för din hälsa när du ger dig på att träna 30 högintensiva styrke-/konditionspass på 30 dagar under tajt kalorirestriktion och på kost med lågt fettinnehåll?

Knappast. Jag blir otroligt PROVOCERAD av att ingen förklarar precis vad man gör med kroppen med en sådan regim – för hållbart är det inte på långa vägar! Låt mig utveckla det vidare och berätta hur vår diskussion slutade…

Kombinationen av högintensiv träning och lågfettkost

Det är klart att man får resultat av att träna varje dag i 30 dagar och ligga på kaloriunderskott hela tiden. Det är inget jag argumenterar emot – det vill jag göra klart direkt! Du kommer få resultat – MEN till vilket pris?

Vad händer i kroppen med den typen av träningsmängd?

Med högintensiv träning – vilket inkluderar styrketräning – så ”stressar” du kroppens system på samma sätt som att du stressar på jobbet eller dylikt. När det börjar göra riktigt ont – och det gör riktigt ont att träna hårt varje dag i 30 dagar – så är det kroppens sätt att säga: SLUTA och VILA!

Så snälla tro mig när jag säger att det kommer till ETT HÖGT PRIS!

När det trycks åt sidan för nästa dags träningspass börjar vi slita hårt på allting – från leder, till muskler och FRAMFÖRALLT på vårt immunsystem och stresshanteringssystemet (läs hormonet kortisol…).

För att ytterligare lägga på en aspekt så tränas i stort sett bara det anaeroba systemet – vilket gör att kroppen KRÄVER socker! Du jobbar hårt och drar hela tiden på dina glukosförråd i musklerna, vilket betyder att om du ska ”må bra” efter träningen måste du ÄTA KONSTANT!

Vad händer i kroppen med de matrekommendationerna?

Kopplat till den påfrestningen på kroppen så uppmanas deltagare att äta en kost som består en begränsad mängd kalorier bestående av protein, vägd mängd kolhydrater och mycket lite fett. Grattis. Det är alltså en kost som gör två saker med kroppen:

1) Driver på inflammatoriska processer genom insulinspikar på grund av de raffinerade kolhydraterna till maten! (Kort sagt – om du inte blir sjuk på kuppen har du egentligen bara tur)

2) Skapar en oerhörd hunger och lynnigt humör då det saknas FETT för att göra dig mätt och nöjd! (Hunger är vår mest basala instinkt som är OMÖJLIG att besegra i längden)

Det är ett faktum att du vinner aldrig över din hunger i längden samt att så länge du äter produkter som höjer insulinet så KAN du inte bränna fett på riktigt. Det går inte att både lagra och bränna samtidigt.

Exempel från min släktings beskrivning…

Det var inga roliga sidoeffekter hon beskrev. Hon hade ”överlevt första gången” och fått resultat men varit en HEMSK människa under 30 dagar – samt att hon blev helt nojjig på att räkna kalorier och var TVUNGEN att äta 6 gånger om dagen… Ständigt hungrig och ett monster om hon missade ett mellis. (precis som jag förr i tiden…)

Andra gången höll det i 2 veckor sedan var det lunginflammation och hon var sjuk i 2 månader!

Tredje gången – skadad på grund av överansträngning…

Det är INTE hållbara resultat i min värld. Punkt.

Fitness är INTE samma sak som hälsa…

Man ska inte tro att ”fitness” är samma sak som hälsa. Vill man ha snabba resultat på 30 dagar så kommer det här att funka men med hög risk och med en otrevlig upplevelse som inte är en hållbar livsstil. Min släktings beskrivningar av hur hon kände över att ta sig till gymmet, träna och överhuvudtaget fungera i vardagen var helt bisarra – ångest, smärta, avsky och så hungern. Hela tiden hungrig – fast hon var helt övertygad om att fokus låg på fettförbränning…

Så snälla tro mig när jag säger att det kommer till ETT HÖGT PRIS! Priset på 595 kronor kan tyckas billigt – men det tar inte hänsyn till den otroliga påfrestning du lägger på din kropp och din själ!

Avslutande tankar och alternativ…

Det är inget någon som är insatt i träning NÅGONSIN skulle göra eller rekommendera.

Det här kan tyckas vara ett väldigt negativt inlägg om något som många tycker fungerar – och det stämmer. Min ståndpunkt är att det som ”otränad” – eller för den delen vältränad – ge sig på det här är hål i huvudet. Det är fel kost, fel träning och helt klart direkt farligt för din hälsa. Det är inget någon som är insatt i träning NÅGONSIN skulle göra eller rekommendera. Jämför det med ett annat sjukt hårt program som Nordic Military Fitness – som kräver att du BARA tränar med dem 2 gånger i veckan och absolut inget utöver det för de tar ansvar för att din kropp ska hålla! Det är en OK approach om man gillar att träna hårt och de garanterar också resultat – men på 90 dagar!

Men – och det här är viktigt – det kommer att ge resultat! Det gör att det är svårt att ifrågasätta om man inte har lite mer kött på benen om vad som händer i kroppen – och det tycker jag att jag har!

Alternativ till att köra 30-dagar på fitnessfighten?

Jo, jag lyckades övertala min släkting att ge mig 30 dagar – eller närmare bestämt 90 dagar – på mina rekommendationer! Så bloggen ”Led genom exempel” har fått sin andra adept!

Läs gärna mitt ”uppstartsmail” till dessa två personer som har tagit ett STORT steg och vill göra STORA förändringar direkt – även om jag förespråkar små förändringar…

Som avslutning då – de sov över och redan första dagen med en bananpannkaka – som hon tidigare bokstavligen förstört på ”fitnessfightens” rekommendationer med äggvitor, inget fett och massa gryn – till frukost så behövdes inget mellanmål och det var en glad person fram till lunch!

Hon kommer nu köra 1 månad med lågpulsträning – helt utan styrka eller anaerob träning för att bygga en bas – innan vi utvärderar och lägger på väldigt korta bas-styrkepass och ett ”spring för livet”-pass då och då. Till det är det naturlig mat som gäller! ( läs mailet för min definition av det).

Jag har lovat henne att hon kommer vara i sitt livs form om 90 dagar utan smärta, hunger och skador samt att hon kommer bli en gladare person som mår bättre. Det är vad jag kan stå för – inspiration, vägledning och stöd!

Ett annat skäl till att jag lyckades få med henne på en resa var också att det här SMS:et kom från min första vän samma kväll – som har 3-månader lågpulsbasträning innan det är styrkedags:

sms

Led genom exempel och våga ifrågasätta ”snabba fixar” för INGET kommer utan en kostnad!

13 tankar kring ”Fitnessfighten – det är inte mycket hälsofokus det vänner!

 1. Elizabeth

  Hej! Tack för en jättebra blogg. Jag kollar läget här emellanåt och inte sällan blir jag sittande längre än vad som anses hälsosam datortid.

  Anyway, jag har en fråga angående lågpulsträning. Hur länge kör du ett sånt pass? Tänker du tid eller distans? Sen undrar jag om du inte tycker det är svårt att hålla igen? Jag har svårt att hålla nere pulsen, jag vill gärna öka till ”normal” löpning.
  Det blev visst ett par frågor till. Återigen tack gör att du delar med dig av dina kunskaper. Jag läser och lär, försöker iallafall.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej Elizabeth. Kul att du gillar bloggen om än kansk inte att du fastnar på ett ohälsosamt sätt. 😉 Det är väl lite som jag känner när skrivandet kommer igång – då försvinner tiden fort…

   Angående dina frågor så vill jag först säga att det kommer ett fördjupande inlägg i veckan som tar upp just de vanligaste frågorna vid lågpulsträning (väldigt inspirerad av dina frågor som är superbra). Med det sagt…

   Jag siktar på tid snarare än distans – även om det går lite hand i hand. Mina pass är mellan 45-90 minuter med ett snitt på 60 minuter skulle jag säga. Eftersom jag värmer upp och varvar ner länge så är det kanske 35 minuter i min arbetspuls. Jag tenderar ju att komma kring en mil ändå. Om det är svårt att hålla igen? Njaa det är ett mindset. Jag tränar ju lågpulsträningen för att kunna springa asfort när jag väl tar i, men visst – det är lite sådär att bli omsprungen hela tiden. 😉 Ett bra sätt att hantera det tycker jag är att blanda lågpulsträningen med pass när du medvetet tar i. Typ tröskelpass etc. En sista kommentar på just tid är att om man faktiskt har mycket tid så kan man i stort sett träna hur mycket lågpulsträning som helst utan att kroppen mår dåligt. Älskar känslan av att ha sprungit i 75 minuter och komma hem med ett sug på att köra ett pass till lite senare på dagen… 😉

   Men det är också det som gör att jag har pulsklocka – den håller tillbaka mig hela tiden. Ett annat bra sätt att hantera det – om man nu inte bara löper – är att göra andra saker i lågpuls som är mindre ”pulsdrivande”. Rodd är oerhört tungt muskulärt precis som simning. Cykling tenderar också att bli väldigt jobbigt i lågpuls eftersom det ”bara” är benen som driver. Upplevelsen är nästan alltid långsammast just med löpningen och där kan ju alla (typ) springa fort om de vill en stund.

   Sista kommentaren – det som gör att det för mig är enkelt att hålla igen är just att jag vet hur SJUKT bra resultat det ger. Läs gärna inlägget ”3 månader aerob basträning – sedan är vem som helst sugen på att springa fort” på det temat. Där går jag igenom just hur psykologiskt jobbigt det var att lita på upplägget.

   Svara
   1. Anonym

    Ok, jag ska verkligen försöka. Får väl ge mig ut en fredagskväll när det är folktomt i spåret.
    En intressant grej med träning är att det engagerar väldigt många och att det är lite religiöst över det. Alla har sin övertygelse ich den är i det närmaste opåverkbar. Försöker man läsa in sig så kan man bli riktigt förvirrad. Jag tror på din filosofi av den enkla anledning att du inte bara säger att ’så är det’ utan ’så är det – för att…’. Jag blev tipsad att läsa 4-timmars kroppen, som väl du också hänvisar till någonstans. En väldigt intressant bok, dock stundtals lite svår att relatera till för oss vanliga människor. I ett av kapitlen om löpning så berättas det om att för att förbättra sina resultat så måste man öka sin anaerobiska träning. Det låter, precis som dina argument och motiveringar, helt trovärdigt.
    Jag får lite beslutsångest. Jag har en löp-dag i veckan (har tidigare haft höftproblem så jag vågar inte mer) hur ska jag förvalta den på bästa sätt? En retorisk fråga, du behöver inte svara på det.
    Som sagt, tiden försvinner när man väl börjar. Hoppas du får en härlig dag!

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

     Hej,
     Jag förstår dig helt. Det går väldigt bra att öka sin anaeroba träning för att få resultat. Det skriver jag också i flera inlägg. Problemet jag ser med det är att det betyder hård träning. Hård träning – något jag absolut inte är emot – gör att man sliter på kroppen. Slitage på kroppen är ok om man vilar mycket eller är en av de lyckliga personerna i världen som klarar det utan att bli sjuk. Således skulle jag säga att man måste känna efter vad man vill ha sin träning till. Vill man lägga minimalt med tid och få maximalt resultat – då är det INTE lågpulsträning. 🙂 Men då ska man vara medveten om att det blir HÖG risk. Att springa allt vad det går är toppen för massor av saker, men frågan är om man håller för det.

     Så det är inte en motsättning. Det är bara en fråga om vad man vill träna för och vilken risk, upplevelse och känsla det ska vara för att nå målet.

     Tror du kommer uppskatta inlägget jag har på G. Ska försöka skriva färdigt det idag eller imorgon.

     En kommentar på 4-timmarskroppen bara – det är en oerhört bra och välunderbyggd bok, MEN om man läser noggrant så är det också väldigt tydligt att ALLA de tränare (utom möjligen crossfit endurance killen) betonar att du måste vila och verkligen avbryta om det känns fel. Det är där vi går fel oftast eftersom vi så gärna vill träna mer/hårdare för bättre resultat.

     Men med det sagt, du kommer aldrig att höra mig säga att det ena eller andra är bättre. Bara olika parametrar som blir mer eller mindre påtagliga!

     Har man höftproblem till exempel är kanske inte tabataintervaller löpning det bästa utan då skulle jag rekka lågpulslöpning för att bygga styrka och uthållighet (alternativt siming). 🙂 Vi hörs igen när inlägget är publicerat hoppas jag!!

     Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Absolut så att jag hjälper till Aida. Mycket av det som jag står för finns redan på bloggen, men skicka mig ett mail med bakgrund och motivation etc. så svarar jag med mina tankar och vägledning! Sedan vet du – om du följer bloggen – att jag inte tror att det finns ”en lösning” för alla utan det är en lärandeprocess för varje individ! Skicka ett mail till henrik@ledgenomexempel.se. Hörs!

   Svara
 2. Alma

  Hej, jag blev lite ledsen i ögat när jag läser ditt inlägg om Fitnessfighten då jag tror jag du har fått fel förklaring om hur det är. Jag har varit med i ff och upplevde det inte som att det var på överlevnadsnivå utan snarare grundnivå och fokus på bra hållning att göra övningarna på rätt sätt. Träningen går absolut inte att jämföra med Militairy Training.

  Konceptet är att göra 9 olika övningar 2x15rep med valfri vikt, och 2x10min valfri kondition. Alltså är det helt upp till en själv att välja träningsnivå. Och någon högintensiv träning skulle jag inte kalla det.

  Matintaget ligger på 1500kcal för kvinnor, vilket inte är någon extrem siffra när man vill gå ner i vikt. Jag och de jag känner som varit med, upplevde inte att man går hungrig utan snarare mätt hela tiden, men det kan ju vara olika från person till person.

  Vad jag sen kan hålla med dig om är att 30 dagar är alldeles för lite tid, men den informationen jag hade läst mig till innan jag gick med var att det skulle vara en kickstart för att senare fortsätta med samma kost men med träning 3ggr i veckan så det här med 30 dagar är bara en utmaning som ska få igång en på rätt spår.

  Vad jag också menar är att Fitnessfighten har ingenting med något extremt att göra, som tävling inom fitness. Det är två helt olika saker. ”Tävlingsfitness” är inte hälsa som du säger.

  Hoppas du fått en ny syn på ff efter mitt inlägg!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej, kul att du tar dig tid att skriva. Det ändrar inte min syn på FF, men det är alltid bra att få input även från de som gillar det. I mina ögon är det fortfarande ett kasst program med dålig mat och för mycket träning oavsett hur ”lugnt” du tar det. Tack igen för kommentaren och lycka till med träning framåt!

   Svara
 3. Anna Persson

  Hej!
  Jag blir ju väldigt nyfiken. Hur gick det för din släkting?? Följde hon ditt upplägg, och vad blev resultatet.
  Har själv kört ff, tänker lite som du,visst funkar det men det är inte hållbart i längden! Jag var ständigt hungrig och tänkte på mat hela tiden.
  Hälsningar från Anna i Askersund

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej,
   Hon lade om sin livsstil helt och äter nu Paleo. Ingen mer jojo-vikt och även om hon inte kunnat träna på grund av lite olyckliga omständigheter så är inte det en faktor på vikt längre. Däremot mindre muskler än vad man kanske velat, men det löser träningen när hon är på benen igen! Skulle säga att hon mår väldigt bra helt enkelt. Det roligaste är att det nu inte är ett upplägg för henne utan så som hon väljer att leva. Inget tillfälligt, ingen Quick fix och då behövs inte FF två gånger per år. 😉

   Svara
 4. Mårten

  Hej.
  Kan nog hålla med om att kcal intaget blir lågt de 30 dagarna men ska ju dra ner ca 500 kcal/dag för att tappa runt 0,5-1 kg på en vecka som är en hälsosam viktnedgång. Man får gärna ha olika syn på saker men att säga att hans Jarkkos program är kass tycks mig ganska obefogat. Han har ju som sagt vunnit Pt tävlingarna i Sverige i flera år och har alltid fullt förtroende från dem han samarbetat med. Att det ska ligga på elitnivå är knappast sant. Jag ska själv gå med och prova här nu en månad sen kan jag skriva igen. Är även själv utbildad Pt så det kan vara kul att testa något!!!@

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Kör hårt. Vet att jag skrev inlägget i något av affekt. Det var inte så mycket träningsprogrammet som sådant, utan sättet många tar till sig det hela med rivstart, kaloriunderskott och hårdträning. Upplever att de flesta blir sjuka på ett sånt upplägg samt mår sådär Men jag håller med dig, klarar man det så är det klart att det ger resultat! 🙂

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.