Förändring i små steg – dagen teflonet åkte ut!

TeflonhögenApropå det här med att agera och våga förändra något som ”alltid varit såhär”. En stressig eftermiddag med matlagning efter dagis står jag och steker typ falukorv, kokar ris och preppar för korvstroganoff. Allt i 3 olika teflonpannor.

Så när jag vänder en av korvskivorna sitter det ett rejält flak teflon på korven. Eh, VA F-N. Insikten slår mig som ett basebollträ – teflon LÄR INTE vara nyttigt att få i sig.

Action!

Reaktionen blev lätt extrem – men efter en stressig dag och med ungar som vill ha mat nyss så – och det slutade med att jag skickade maten, skickade samtliga teflonpannor och gav ungarna omelett gjord i min stora, tunga, grymma gjutjärnspanna.

Hmmm, efter att pulsen lugnat ner sig något så insåg jag att det numera saknades ganska mycket saker i kastrullskåpet.

Nya prylar!

Gjutjärnet!Mindes en diskussion med en av mina barndomsvänner som alltid jobbat med gjutjärn – han hade hyllat en ny produkt som just kommit till europeiska marknaden – lätta gjutjärnsprodukter.

Sagt och gjort, jag ringde upp, diskuterade och handlade järnet – i flera bemärkelser. Pannorna är SÅ OTROLIGT BRA. Jag har en induktionsspis och jag skämtar inte när jag säger att det tar 10 sekunder innan pannorna är glödheta och det är dags att steka. De är också borstade för att stekfettet inte ska tryckas bort när du lägger i något i pannan – vilket jag tycker är ett problem med ”klassiskt gjutjärn” och dess släta yta.

Insikten slår mig som ett basebollträ – teflon LÄR INTE vara nyttigt att få i sig!

Ni hittar produktbroshyren här och mer information på Ronneby Bruks hemsida, och de går att köpa bland annat på John Wall. Att byta till gjutjärn är nog den förändring – en liten sådan kan tyckas – som gett mig mest tillfredsställelse! VARJE gång jag lagar mat – vilket är ofta – är jag supernöjd över att ta fram stekpannorna och inte bekymra mig om teflon som hamnar i maten!

Att leda genom exempel? Japp!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.