Ghee – ursäkta vad?

IMG_0592IMG_0652 I många av mina recept använder jag Ghee. Ghee är klarerat smör, vilket innebär att jag tar 500g ekologiskt smör, smälter och kokar på låg värme i ca 1 timme.

Sedan får det svalna något och då skummar jag det och sedan filtrerar ner i burk så att bottensatsen stannar. Det man får, Ghee, är laktos- och proteinfri olja – smörolja – som smakar lite nötigt och är extremt värmebeständig vid stekning och fritering, vilket tyvärr inte olivolja är som annars är ett otroligt nyttigt alternativ till smör. Ghee har väldigt bra fettsammansättning och otroligt gott!

Genom att koka längre, och på högre värme, får man mer ”nötig” smak i sitt Ghee.

IMG_0653

Rekommenderar det varmt – något att alltid ha hemma!

11 reaktion på “Ghee – ursäkta vad?

  1. Peter

    Gjorde 500 g Ghee i fredags kväll. Den tog slut igår efter tillredning av 8 kg kött i helgen

    Svara
  2. Martin

    Hej Henrik,

    bra blogg! Väldigt inspirerande. Jag tycker det är svårt med just vad man ska äta. Alla säger olika, följer du någon specifik diet, (som har ett namn och man kan läsa mer om) och exakt hur funkar det med fastan, varför gör man det?

    Hälsn Martin

    Svara
    1. henriksiwe Inläggsförfattare

      Hej Martin,
      Ja jag upplevde precis samma sak. Ena dagen är löpsedeln ät mer av detta, och andra dagen är det ”farligt”. Jag vill ju helst inte prata så mycket om dieter, snarare om att äta så naturligt som möjligt, men jag inser att det är svårt eftersom jag inte har skrivit något mer detaljerat om det ännu. Om jag måste säga något om hur jag äter kopplat till dieterna som finns hyfsat formaliserade idag så är det en mjukare variant av Paleo, strikt Paleo exkluderar även mejeri/mjölk helt och hållet vilket jag inte gör i dagsläget. Men ledstjärnan är helt klart mat som fanns förr, ganska intressant tankeövning att fundera på vad bara mina morföräldrars generation kunde handla när de var små. Inte mycket pasta, lösgodis och måltidsersättningar i butikerna då… Jag lovar att det kommer ett inlägg om detta inom kort.

      Vidare då, fasta, det är ju lite ”inne” just nu så det finns ganska mycket skrivet om det. Jag kommer att skriva ett kort inlägg om det idag då du lyckades pricka en dag då jag faktiskt har en 24-timmars fasta. 🙂 Hoppas det är ok att vänta tills mitt inlägg kommer för mer information men basics är att vi inte är skapta för att ha tillgång till mat hela tiden och kroppen, på otroligt många plan, mår väldigt bra av en paus från ätandet!

      Svara
      1. Martin

        Ok! Tack för svaret! Jag får helt enkelt låna böckerna på bibblan och sätta mig och läsa! Jag blir sjukt pepp (samt ångestfylld) av att läsa din blogg! thanks! haha

        Svara
        1. henriksiwe Inläggsförfattare

          Ångest kan ju funka som kickstart antar jag, men förhoppningsvis får du riktigt roligt på kuppen! Hör av dig framåt om det är något ämne du vill att jag ska ta upp!

          Svara
  3. hannah

    Hittade helt random Ghee i var lilla lokala supermarket. Tyskland ar ju annars valdigt efter med nymodigheter. Alltsa, ar det verkligen meningen att det ska lukta knack? Jag vill ju ata hela burken med sked.

    Svara
  4. Pingback: Savoykål – fantastiskt gott, nyttigt tillbehör och grymt som chips! | Led genom exempel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.