Glädjen i något så enkelt som att dela sitt bröd…

För mycket...

För mycket…

Det här är ett inlägg på ett tema som gör mig glad. Det känns nästan lite bibliskt på något sätt.

Att dela med sig av något som är på riktigt och konkret.

Något ursprungligt som har blivit förvanskat av de stora bagerierna. Något som skulle kunna vara hälsosamt, men som numera är oerhört ohälsosamt i de flesta fall.

Med den inledningen kommer här en reflektion på det här med att dela sitt bröd. Något jag blev oerhört inspirerad att göra efter att jag börjat följa en del bagare på Instagram som brukar göra det med sina egna bröd!

Det är inte så ofta vi ger bort något spontant längre

Hur ofta får du en genuin överraskning i stil med att någon knackar på din dörr och står där med ett paket?

Vår familj har – precis som många andra – nästan alltid med något när vi blir bortbjudna på middag eller dylikt. Det är alltid trevligt, för att göra någon glad och överraska med en gåva är – oavsett gåvans värde – så himla kul.

Men att ge bort saker bara sådär spontant har i alla fall inte vi direkt varit speciellt bra på och let’s face it. Hur ofta får du en genuin överraskning i stil med att någon knackar på din dörr och står där med ett paket?

Korta tankar om just bröd…

Riktigt bröd...

Riktigt bröd…

Ni som läst mycket av bloggen vet att jag har en del bestämda åsikter om det här med att käka massor av bröd och här vill jag också göra en distinktion direkt. När jag säger bröd menar jag hembakt surdegsbröd på fullkornsmjöl, alternativt – i undantagsfall – surdegsbaguetter.

Det består alltså av ekologiskt, stenmalet mjöl, vatten och oraffinerat havssalt. That´s it.

BILD PÅ TUNNBRÖDET Industriproducerat bröd är enligt mig – vilket också är ganska rejält underbyggt av bland andra Weston Price – gift. Det bör inte konsumeras alls. Sorry. Massor av dåligt industriprocessat mjöl, socker, sirap, tillsatser och extra gluten. Japp, det är sant. Rent gluten tömmer de i för att det ska bli lättare att baka. Sedan jäser de bröden på typ 15 minuter. Undrar varför så många blir känsliga mot gluten… Kolla innehållsförteckningen nedan på en ”svensk, traditionell favorit”… Tror inte det var ingredienslistan förr i tiden va?

Mjölkfri. Grattis? Allt annat skräp då?

Mjölkfri. Grattis? Allt annat skräp då?

För er som är intresserade av att läsa mer om min syn på bröd och gluten – läs på min surdegssida och mina recept där jag alltid delar lite olika tankar.

Hur som helst, inte ens med mina hembakta, nyttiga bröd anser jag det en speciellt bra idé att äta massor av det. Det är snabb energi och ger ganska snabbt mig ökad kroppsfettprocent – japp, jag är lite nördig av mig och mäter sånt.

Så bra då att jag har kommit på det perfekta sättet att kunna fortsätta baka eftersom det är något jag verkligen tycker är kul!

Att ge bort brödet som vi inte behöver!

Lite reflektioner på det här?

Jag kan konstatera att vi bor i ett land där vi inte direkt går ut och volontärarbetar en massa. Vi är artiga och tar ofta med oss presenter eller dylikt när vi går bort, men det känns ofta mer som en ”motprestation” än något spontant. Då och då överraskar vi våra barn och våra respektive med en present ur det blå – men jag vill sticka ut hakan och mena att vi oerhört sällan ger spontant utanför familjen.

Det känns oerhört bra att ge bort något som är såhär vackert!

Det känns oerhört bra att ge bort något som är såhär vackert!

Jag har insett – inte så smart alltid så det kan ta lång tid – att det är oerhört uppskattat och framförallt väldigt givande för den som ger! Varje gång jag har knackat på en grannes dörr och stått med en nybakt halv surdegslimpa eller en baguett så är reaktionen fantastisk. Det pratas ofta om det när man träffas nästa gång och många går så långt att de vill börja baka själva! Det har getts bort surdeg såväl till vänner som familj och grannar.

Hur coolt är inte det? Jag tycker det är grymt. Jag blir lika glad varje gång.

Avslutande tankar

Jag har tidigare skrivit följande om just bröd i receptet på surdegsbröd med skållat dinkel:

Jag vill, igen, bara göra klart en sak. Det är oerhört mycket kolhydrater i bröd. De blir bättre, långsammare och mer komplexa i och med surdegsprocessen, men only so much. Har man några som helst problem med vikt och metabola syndrom – IBS, Diabetes typ 2 etc. – så är det INTE att rekommendera. Detsamma gäller glutenintorelans – de som endast är lite känsliga mot gluten klarar ofta riktigt bra surdegsbröd på fullkorn, men det är att pusha kroppen.

Jag står för det varje gång någon frågar. Jag anser att vitt mjöl (och socker) är orsaken till oerhört många av våra sjukdomar idag. Jag vill också betona att jag vet hur risiga industribakta bröd är – SJUKT KASSA och de har inget att göra med hur riktigt bröd bakas! Jag vet hur mycket rågkakor och Pågens Lingongrova det äts och därför vill jag bidra till att ändra på det! Således är det fantastiskt att slå flera flugor i en smäll tycker jag.
Jag får baka samtidigt som det blir en möjlighet att ge spontana gåvor. Brödet jag ger bort bidrar till att det äts mindre skräpbröd och ibland till och med att någon börjar baka själv istället.

Det är helt enkelt grymt kul att leda genom exempel ibland!

2 tankar kring ”Glädjen i något så enkelt som att dela sitt bröd…

 1. Fredrik

  Jag har precis lyckats med mitt första surdegsbröd, sjukt gott och barnen gillar det med. Tack för inspirationen och en mycket läsvärd blogg.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Tack själv för återkopplingen! Visst är det kul att barnen gillar det. Mina barn älskar alla mina bröd, speciellt grötbullarna – det är något för industrin att fundera på… För barn kan ju faktiskt gilla saker utan socker. 😉 Bra jobbat!!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.