Glutenfria snabb-plättar till hela familjen…

bild 4Jag har konstaterat att det finns ett problem i familjen. Ingen av mina barn gillar bananpannkaka. Det är skitjobbigt. Det är ett fantastiskt recept som ger bra energi och riktigt mycket näring. Men det är som det är.

Därför har vi experimenterat med lite andra glutenfria recept. De gillar american pancakes gjorda på mandelmjöl. De älskar Paleovåfflorna på bloggen ”Under vårt tak” . Men jag ville ha något snabbt och enkelt när de gnäller för mycket på morgonkvisten som blev bra plättar som inte är mina surdegspannkakor…

Så här kommer ett recept som hela familjen verkligen gillar, är supersnabbt och väldigt gott.

Varför glutenfritt?

Vitt mjöl är billigt och i våra industribröd nöjer de sig inte med bara mjöl. De ÖSER i extra gluten för att det ska gå fort att jäsa och bli ännu ”luftigare och fluffigare”.

Jag är av den bestämda uppfattningen att vi äter för mycket gluten. Det återfinns numera i nästan allting. Vitt mjöl är billigt och i våra industribröd nöjer de sig inte med bara mjöl. De ÖSER i extra gluten för att det ska gå fort att jäsa och bli ännu ”luftigare och fluffigare”. Vi köper inte bröd på vikt vet ni, utan på hur de ser ut i hyllan.

Vi har vant oss vid att det ska vara luftigt, sött och lättsmält. Det har givetvis helt skrupelfritt utnyttjats av våra storbagerier som gör – rätt och slätt – skitprodukter för att ge kunden vad de vill ha.

Tyvärr har vi tappat så mycket av kunskapen kring bra mat och vad bra bröd är, att vi inte skriker och gör revolt.

Istället blir vi sjuka, allt fler får diagnosen celiaki – glutenintolerans – och det är inte en kul diagnos. Det är superallvarligt och minsta mängden gluten gör dig riktigt, riktigt sjuk.

Det finns också mycket annan forskning som pekar på att gluten gör stor skada i både tarm och hjärna. Det har Johan på bloggen hälsa som livsstil skrivit om i tre delar här.

Med det sagt då. Det finns schysta alternativ som är glutenfria, utan att det är massa Finaxersättning och annat skräp i. Det går också bra att göra RIKTIGT bröd – surdegsbröd på ekologiska ingredienser – för att minimera den skadliga effekten. Men nu är det plättar som gäller.

Ingredienser

• 1 eller 2 ekologiska ägg – beror på om man vill ha sina plättar lite torrare (1) eller lite saftigare (2)
• 1 dl ekologiskt bovetemjöl
• 0,5 dl ekologiskt mandelmjöl
• 1 nypa oraffinerat havssalt
• 20-40 gram ekologiskt smält smör
• Mjölk eller vatten till önskad konsistens – jag brukar nog ta runt 3 dl till 1 ägg

Vispa ihop samtliga ingredienser – ta bara hälften av mjölken från start för att göra en slät smet och ha sedan i resterande mängd vätska.

Låt smeten vila i minst 5 minuter medan du värmer upp plättlaggen och smälter smöret. Den ändrar då helt karaktär och blir liksom ”segare” och mer trögflytande. Töm smöret i smeten och vispa in det.

Grädda massor av små plättar som du enklast vänder med gaffel och kniv.

Njut med vispgrädde och färska bär. Funkar även bra med smör och lite lönnsirap.

Avslutande tankar

Det är inte så dumt att vidga sina vyer när det kommer till mat. Barn (och vuxna) accepterar mycket mer än man tror och det går verkligen att komma ifrån vitt, glutenspäckat mjöl på riktigt kul sätt. Vi gör oss själva en otjänst när vi tror att det inte spelar så stor roll.  Det spelar all roll i världen! Det som är på spel är inte sällan det som tippar oss mellan sjuk och frisk.

Riktigt bröd är inte bara gott - det är snyggt också! Här mitt egna lingongrova som du hittar recept på här på bloggen.

Riktigt bröd är inte bara gott – det är snyggt också! Här mitt egna lingongrova som du hittar recept på här på bloggen.

Jag har skrivit massor om detta på temat bröd. Läs gärna det i mina inlägg om varför jag bakar surdegsbröd på ekologiskt, stenmalet fullkornsmjöl och inte det industriskurna skitmjölet som har extra gluten för ”extra fina bullar”.

Hoppas att ni vågar ta steget och prova – kanske öppnar sig en ny värld. Kanske tycker ni det smakar kasst. Men det vet man ju inte förrän man provat. Och att våga prova – det är ALLTID att leda genom exempel.

3 tankar kring ”Glutenfria snabb-plättar till hela familjen…

  1. Elina

    Min unge gillade inte heller bananplättar tills jag började krydda dom med lite kanel, muskotnöt och kryddpeppar. Nu funkar det hur bra som helst. 🙂

    Svara
  2. Mattias

    Gör själv bananpannkakor. Använder 3 små bananer (2 stora), 5 ägg, ca 1 msk psyllium (malda psylliumfrön), och sen mald vaniljstång (finns på burk). Allt mixas, smeten får vila 5 min så blir den mer fast. Stek i smör. Serverar det med halllonsylt som görs på frysta hallon och en skvätt socker (ca 0,5 dl på 500 g frysta hallon. Går hem hos alla barn jag serverat det till!

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.