Grön kycklingsoppa från grunden!

IMG_0058Häromdagen lackade jag ur ganska hårt på att det inte fanns någon StockPot buljong från Scandinavian Organics på mitt COOP där jag handlar.

Det är oerhört frustrerande när man vant sig vid något och det försvinner konstaterar jag. Men hej, inget ont som inte har något gott med sig. Det gjorde att jag äntligen fick tummen ur att börja koka egen buljong! Det blev hur bra som helst. Jag gjorde ett väldigt enkelt recept från Birgitta Höglunds blogg – hittas här – som jag tänkte återge med lite tweaks samt kombinera med ett riktigt bra recept på len, god, nyttig grön soppa med kyckling!

Nu kör vi!

Varför är riktig buljong så bra?

Så för mig är buljong ett sätt att minska mängden tillskott som behövs samt ett självklart tillbehör till min matlagning – det är HUR GOTT SOM HELST!

Jag vet inte riktigt var jag ska börja här känner jag. Det är så mycket som är bra med riktig buljong kokt på ekologiska grönsaker, eko-uppfödda djur och kryddor.

Det är extremt näringstätt på såväl mineraler som aminosyror  – speciellt arginin, glysin och prolin. Glycin stödjer såväl rening av kroppen som att stötta i hemoglobinproduktion och andra livsviktiga substanser i kroppen. Glycin stöttar också matsmältningen. Prolin, gärna i kombination med vitamin C stöttar huden, vilket absolut är något jag själv är ute efter!Det är också rikt på gelatin som är oerhört bra för vårt collagen och vår matsmältning. Det kan även stötta om man har problem med leder och brosk samt ger starka naglar och lyster till håret. En nyttig lärdom i hösttider är att kycklingbuljong hjälper mot de vanliga sidoeffekterna från förkylning, etc.

Det här görs speciellt om man kokar buljongen på ben och lägger till lite vinäger i vattnet för att hjälpa till med att fälla ut mineraler ur benen man kokar.

Bland mineralerna finns såväl kalcium, magnesium och fosfor som en massa andra viktiga spårämnen.

Det finns med andra ord ett skäl att man alltid fick buljong tidigare. Det är ganska intressant att, för mig som läser mycket fantasy, det hela tiden återkommer i böcker som ska vara historiskt korrekta på vissa punkter (givetvis inte på andra).

Så för mig är buljong ett sätt att minska mängden tillskott som behövs samt ett självklart tillbehör till min matlagning – det är HUR GOTT SOM HELST!

Dags för recept då…

IMG_0064Det finns oerhört mycket olika recept på buljong. Låt mig vara helt tydlig med det. Jag ser det som att det finns hur många sätt att göra något riktigt bra som helst. Det här är ett ganska enkelt recept där jag också lägger med lite mer tweaks om man har ork, lust eller vilja. Grundbulten i alla är dock att man kokar av grönsaker, kryddor och ben/skrov/skal för att få en näringsrik buljong.

Ingredienser buljong – håll dem ekologiska i den mån det går:

  • 1 hel ekologisk kyckling
  • 4-5 lökar (oskalade, delade i 4 delar)
  • 4 morötter (oskalade)
  • 20 vitpepparkorn
  • 12 kryddpepparkorn
  • 4 lagerblad
  • 2 msk obehandlat havssalt – kan absolut exkluderas beroende på hur man vill ha sin buljong. Jag gillar den saltad.
  • 3 msk äppelcidervinäger
Lite osexig bild, men god soppa!

Lite osexig bild, men god soppa!

Ingredienser soppa (typ 4 personer):

  • Buljong från ovan kok
  • Kycklingkött från ovan kok
  • 1-2 buntar broccoli
  • Några blad svart- eller grönkål
  • 1 lök
  • 1-4 klyftor vitlök – helt beroende på hur man vill ha det
  • Lite sötpotatis (Jag hade några klyftor kokt kvar i kylen sedan dagen innan)
  • Gräslök – samtliga kryddor efter behag. Jag klippte in från trädgården.
  • Timjan
  • Rosmarin
  • Olivolja/Ghee/Smör för lite fräsning

Råa tillbehör om man gillar det lite krispigare:

 Men du, hur mycket prylar var inte det att handla…

Jo, jag är med på det. Men jag vill betona att buljongen är inte så mycket ansträngning när den är igång och jag gjorde soppan utifrån vad som fanns i kylen just den dagen. Därmed blev det allt möjligt i den. Jag tog kryddorna som jag hade kvar i trädgården och resterna från gårdagen (sötpotatisen). Det uppmuntras alltid att inte göra mina recept som jag skriver dem utan som ni själva vill ha det! Gillar man inte broccoli, skit i den och ta något annat gott som går att koka – eller inte. Funkar toppen att bara äta buljongen med kycklingen och steka lite kål tex. Bredvid. Varför inte prova att göra savoykålschips till

Sorry. Tappade tråden.

Tillvägagångssätt:

Dela upp kycklingen i delar – låt, vingar, skrov och bröst. Jag gillar att stycka ur brösten och göra något annat med dem – de blir så fruktansvärt torra om man kokar bara lite för länge. Lägg alla ingredienser, utom då möjligen kycklingbröstfileerna, till buljongen i en stor gryta och ös på vatten. 4-6 liter brukar täcka, vilket också innebär att för att göra en stor sats behövs en stor kastrull. Kolla in IKEAs 10 litare – den är väldigt prisvärd tycker jag!

En Crock-Pot underlättar helt klart buljongkoken!

En Crock-Pot underlättar helt klart buljongkoken!

Koka upp och låt sedan det hela stå och sjuda i runt 1-1,5 timmar – beror på hur stor kyckling. Köttet ska lossa frivilligt från benen när det är klart. Ta upp kycklingdelarna och ta bort köttet. Lägg tillbaka allt annat igen i grytan – det vill säga skinn, brosk, ben med mera.

Låt sedan härligheten sjuda vidare tills du ska laga mat. Mitt förslag är att sätta igång på kvällen, ta bort köttet så det är redo i kylen och sedan låta det sjuda till nästa kväll. Stänger er spis av sig som min rekommenderar jag antingen Crock-Pot – som jag kör mycket i – eller att man ställer in hela grytan i ugnen på runt 100 grader.

Sila av det när du känner att det är dags.

För den som vill ha mer koncentrerad buljong/fond så är det bara att reducera ner buljongen till önskad styrka.

Dags för soppa!

Hacka ingredienserna till soppan och fräs lätt i ett gäng olivolja, smör eller Ghee. Snåla inte, det ger god smak. När det är klart, ta så mycket buljong som du vill ha soppa – runt 2 liter är rimligt för fyra personer tycker jag – och töm över det. Koka upp och låt koka tills grönsakerna är mjuka. Tiden kommer variera beroende på vad du lägger i. Jag hade som sagt kokt sötpotatis så jag lät det koka i runt 10 minuter.

Under tiden som soppan kokar så hackar du eventuella krispiga tillbehör och dukar eller liknande.

Oerhört nöjd med min VitaMix. Dyr som bara den, men värd varenda spänn!

Oerhört nöjd med min VitaMix. Dyr som bara den, men värd varenda spänn!

Sedan är det en fråga vad man har för maskiner i köket. Jag kör alla mina soppor i min VitaMix, vilket ger oerhört släta soppor då det är en höghastighetsblender. Det går bra att använda en stavmixer också eller vad man nu har. Det funkar givetvis att inte mixa också, men det blir en annan typ av soppa. Den jag gjorde var en krämig historia.

Servera sedan förslagsvis den rykande varma soppan antingen med kalla kycklingbitar (från koket tidigare) som snabbt värms av soppan eller lägg dem i en stund innan servering.

Vi hade sedan det krispiga gröna som tillbehör att ha antingen i soppan eller till den som tilltugg. Toppa med tabasco, extra salt och kryddor vid behov. Tänk på att buljongen är saltad, så salta inte soppan utan att smaka först.

Hur gott och nyttigt som helst!

Avslutande tankar

Det är min bestämda uppfattning att vi alla borde ta ett par steg tillbaka vad det gäller maten vi äter. Tänka till lite mer. Orka ta oss tid att göra lite mer av den där gamla tidens mat.

Jag gillar tanken på att gå tillbaka till mer traditionella superfoods som buljong gjord på ben. Kan man sedan få barnen att äta massor av det är det ännu bättre!

Mina har svårt för grönsakerna när det ”ser dem”, men den här typen av släta soppor fungerar alldeles utmärkt och man kan gömma alla möjliga nyttigheter i den!

Det är min bestämda uppfattning att vi alla borde ta ett par steg tillbaka vad det gäller maten vi äter. Tänka till lite mer. Orka ta oss tid att göra lite mer av den där gamla tidens mat. Riktiga kött och grönsakssoppor. Rotmos kokt i fläskläggets spad. Hemmagjord sylt och inlagd frukt. Det är ett ganska enkelt sätt att ge bättre näring till våra barn och oss själva. Lite mer inälvsmat igen – jag har skrivit några recept på det här som är rejäla bomber av nyttigheter och hur gott som helst.

För er som vill ha lite mer kött på benen – läs en av två böcker:

Båda två är oerhört bra och intressanta. Väljer man den lättsamma svenska är chansen stor att man sedan läser den tyngre engelska varianten. Sedan äter man aldrig vitt mjöl igen. Typ.

Hur som, att laga riktig, näringstät mat. Det är alltid att leda genom exempel!

3 reaktion på “Grön kycklingsoppa från grunden!

  1. Jimmy

    Har en kastrull med just kycklingbuljong på spisen. Ska absolut testa soppan! Bra inlägg som vanligt också.

    Svara
  2. Kim

    Har provat hela receptet, kycklingbuljong och soppa. Jättegott! Ser framemot att prova fler recept.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.