Grötbullar version 2.0 – fermenterade ingredienser och så mycket bättre!

bild 2Som ni vet kära läsare, så läser jag kontinuerligt mer och mer om hälsa, olika typer av naturlig mat och träning. Efter att ha lusläst ”Nourishing Traditions” kände jag att detta barndomsrecept behövde få en uppfräshning för att bli nyttigare (och godare)!

Ni som har läst om mig, min kostfilosofi och mitt inlägg kring bröd vet att jag äter det väldigt sällan, men att jag bakar själv för att ha bättre kontroll på vad mina barn får i sig (hemma hur som – jobbar på att övertyga livsmedelsverket om naturlig mat på dagis…). Receptet är fortfarande enkelt – även om det nu blir lite mer förberedelser!  Nyfiken på varför det uppdaterats och receptet?

Reviderad hantering av mjöl och andra spannmålsprodukter

bild 2

Samma med bönor – blötlägg och grodda för att det ska bli ätbart!

Efter att ha läst på väldigt mycket mer, så har jag lärt mig om hur spannmål kan hanteras så att resultatet blir nyttigt, hälsosamt och väldigt gott!

Det första jag har gjort är att i så stor mån som möjligt eliminera mjöl som är ”renat och förfinat” – med det menar jag mjöl där inte hela sädeskornet är med.

Vetemjöl är det allra bästa exemplet på hur vi har tagit något som är nyttigt – OM man hanterar det rätt – och gjort det till något riktigt fruktansvärt onyttigt, genom att ta bort skal och grodd! Det kommer mer på det temat i nästa inlägg som är reflektioner på boken jag just läst ut av Weston Price!

Genom alla tider har olika folkslag fermenterat spannmålsprodukter innan användning för att inte bli sjuka…

Själv leder jag genom exempel och balanserar kolhydratinnehållet i en sån här nybakad rackare genom att ta 50% bröd och 50% ekologiskt smör – GOTT, FETT, NÄRINGSRIKT & NYTTIGT!

Tror ni mig inte – eftersom vi i den moderna världen inte möjligen kan ha missat något så viktigt? Det är sant! Helt sjukt, men sant! Det är relativt nyligen vi har börjat med den extremt ohälsosamma konsumtionen av müsli, gröt, och fullkornsprodukter som inte först preparerats! Ett litet urval av vad som händer när man äter mycket fullkornsprodukter utan att först fermentera eller blötlägga:

 • IBS – uppblåst, spänd, irriterad mage…
 • Mineralbrist – som leder till bland annat benskörhet…
 • Glutenallergi
 • Generella allergier
 • Candida-svamp

Listan är LÅNG – men det är så lätt att göra det så mycket nyttigare och godare genom några enkla grepp!

Hantering i det här receptet

För att sedan få bort alla skyddsämnen, minska gluteninnehållet, aktivera en massa goda enzymer och bakterier samt göra fullkornsmjölet mjukare så blötlägger jag numera delar av receptet med vassle för fermentering – vilket skapar massa vitaminer (speciellt B). Andra delar av receptet får aktiveras av filmjölk, och får en härlig frisk touch!

Det fantastiska som händer med ingredienserna är att mycket gluten försvinner, vi får mer goda bakterier och vitaminer i brödet, det blir mindre skyddsämnen och ett MYCKET godare, saftigare och lättsmält bröd!

Sugen på att baka än? Nu kör vi!

Receptet ger runt 30 stycken frukostbullar som går utmärkt att frysa. Jag själv väljer ekologiska råvaror där det är möjligt, det är för mig ett naturligt steg till hälsosammare mat och en hållbar tillvaro.

Ingredienser:

vassleikylen

Jag har alltid en burk vassle i kylen numera!

I den första bunken blandas följande 12-24 timmar innan baksessionen:

 • 2dl havregryn
 • 2dl krossad råg
 • 1dl vetekli
 • 7 dl vatten
 • 2 msk vassle (se recept här)

I bunke 2 blandas följande 12-24 timmar innan baksessionen:

 • 14 dl grahamsmjöl eller fullkornsvetemjöl (den riktigt medvetna maler det av hela vetekorn precis innan användning – jag ska själv bara övertala hustrun att jag behöver en mjölkvarn…)
 • 3,5 dl ekologisk fullfet a-fil

När dessa två bunkar har stått i rumstemperatur 12-24 timmar – det blir bara bättre om det står 24 timmar, tro mig – så kokas en gröt på innehållet i bunke 1. Låt sen sedan svalna till 38 grader och lägg till följande ingredienser:

 • 50g ekologiskt riktigt smör (FÖRBJUDET med margarin!)
 • 50g jäst för matbröd
 • 2 tsk obehandlat havssalt
 • 1 msk brödsirap

Blanda sedan gröten med massan i bunke 1 – det kräver lite handarbete har jag märkt, då det är rätt ”tuff” konsistens i bunke 2. Så använd händerna – annars är det svårt att få det att blandas helt! Jag har sedan lagt det i min köksmaskin och låtit det blandas vidare samt lagt till:

 • 2-3 dl rågsikt (för att vara säker på att det jäser – kan eventuellt tas bort och ersättas med fullkornsvetemjöl/grahamsmjöl)

Arbeta in i degen som blir – och ska vara – ganska lös och väldigt kladdig! Jäs cirka 40 minuter.

Knåda degen lätt och dela den i två delar. Baka ut den till två rullar och platta till rullarna. Skär ut trekanter – cirkaa 15 bitar på varje rulle. Lägg på plåt och jäs i cirka 30 minuter. Grädda bröden i 225 grader runt 10-12 minuter, brukar kolla vid 10 minuter och ta ut dem precis när de fått lite gyllenbrun färg!

Avslutande tankar

Jag är fortfarande väligt bestämd med att bröd generellt bör undvikas OM man inte orkar göra det i stil med ovan recept. Det bör ALLTID vägas upp med MYCKET fett i form av ekologiskt riktigt smör om det ska ingå i någon måltid eller som fika. Våra barn äter mycket mer smör på sina mackor än genomsnittet, vilket gör att de håller sig mätta samtidigt som det minimerar blodsockersvängningarna efteråt.

Själv leder jag genom exempel och balanserar kolhydratinnehållet i en sån här nybakad rackare genom att ta 50% bröd och 50% ekologiskt smör – GOTT, FETT, NÄRINGSRIKT & NYTTIGT!

Hoppas att ni gillar det uppdaterade receptet!

13 tankar kring ”Grötbullar version 2.0 – fermenterade ingredienser och så mycket bättre!

 1. Pelle

  Förresten, om du är riktigt experimentsugen, testa att köra med riktig surdeg i stället för jäst. Jag har gjort mycket lyckade experiment med både dinkel och ljusare bröd som enbart fått jäsa med min rågsurdeg.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Det är en väldigt bra fråga. Borde gå tycker jag. Jag kan villigt erkänna mig ganska orutinerad kring bakning, håller som bäst på nu att lära mig och experimentera. Ska till exempel ge mig på surdeg med kombuchabas istället för vatten snart…

   Om du provar så får du väldigt gärna höra av dig med resultatet! Kan vara värt att tänka på att använda någon fermenteringsbas som inte smakar lika mycket som till exempel filmjölk. Kanske använda vatten och citronsaft eller dylikt. Hoppas verkligen att du vågar testa! Ska leta lite från mitt håll också och hör av mig om jag hittar något kul på temat.

   Svara
   1. Madde

    Ja men absolut, har ännu inte provat dessa grötbullar men blev omåttligt nyfiken! Tänkte försöka mig på att starta en deg idag faktiskt. Om det blir bra vill jag också prova för saffransbullar. 🙂 Jag hör av mig om hur det blir!

    Svara
 2. Michael Andersson

  Spännande läsning på din blogg, men en fråga som jag ofta funderar på när jag läser. Du är ju SUPERSERIÖS med allt vad träning och mat har att göra, du läser på fakta noga och du talar utan särskilt mycket krusiduller om hur saker och ting är. Exempel ovan berättar du att man får IBS, Candida, etc om man inte fermenterar eller blötlägger fullkornsprodukter först. Ett rakt påstående som inte lämnar mycket utrymme till tveksamhet (och visst det stämmer säkert om du säger så)… Men varför anger du inte referenser? Det tycker jag borde vara nästa steg i ditt bloggande, så att vi läsare verkligen kan ta dig på allvar och veta att det du säger stämmer… Vilken källa säger att vi får IBS av det? På så vis kunde din blogg bli mer trovärdig.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Bra påpekande. Relevant och väldigt rakt. Jag ar funderat en hel del kring just det där med källhänvisningar, men är lite emot att hänvisa till studier etc. Hänvisar hellre till boklistan i dagsläget och formulerar om till kan leda till snarare än ”leder till”, för alla får ju bevisligen inte problem… Bara allt fler. Men jag har också en åsikt om att allt inte behöver backas upp med forskning för att vara sant – det tenderar att bli oerhört begränsade resonemang då.

   Men jag hör vad du säger och tar mig en ytterligare funderare på det för att eventuellt belägga vissa påståendet lite mer konkret! Tack för att du tog dig tid att skriva och påpeka det – enda sättet jag kan göra bloggen bättre. Men en blogg som går på den typen av underbyggande som träningslära.se kommer det inte kunna bli då jag helt enkelt inte har den tiden och strävan. Men bättre kan jag absolut bli. 🙂

   Svara
 3. Carina

  Har lite funderingar när det gäller kolhydrater som ju blir till socker i kroppen. Är det mindre kolhydrater i den här typen av bröd även om man från början använder t ex havregryn?

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej Carina! Nej det blir inte mindre mängd kolhydrater. Vad jag går på är att det är väldigt mycket nyttigare bröd och mindre gluten mm då surdegen bryter ner det till beståndsdelar som gör det hanterbart för kroppen. Det mättar också på ett helt annat sätt än ”vanligt bröd” som är vitt mjöl och socker. Sedan blir det långsammare kolhydrater med fullkornet och den nerbrytning av sockret beståndsdelar a som surdegen gör. Så – inte ”mindre” kolhydrater men väl annorlunda och långsammare. Är man bekymrad kring att få i sig för mycket kolhydrater är mitt råd som alltid att skippa brödet. Är man ok med det är det den här typen av bröd man bör äta – inte vitt/”grovt” industribröd. 😀 trevlig helg!!

   Svara
   1. Carina

    Ok, tack så jättemycket för ditt svar! Trevlig helg på dig också och tack för en superbra blogg 🙂

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.