Hemmagjorda fiskbullar – att laga mat tillsammans med barnen!

20130703-190808.jpgJag har skrivit något surt inlägg på Facebook om just fiskbullar. Abbas fiskbullar – som mina ungar älskar – har 51% fisk. 51%! De är med andra ord 2% mer fisk än något annat och får således kallas just ”fisk”-bullar. #%&/#¤%”!!?

MEN – nu är jag inte den som är den. Ungarna får absolut fiskbullar då och då, men just idag fanns det inga hemma och jag råkade lova fiskbullar… Det är inte en bra kombination med en sur 4-åring det!

Så hey – vi gjorde helt enkelt egna tillsammans allihopa! Inte så svårt men lite att städa efteråt. Nyfiken på receptet och upplevelsen?

Ingredienser

  • 20130703-190658.jpgHackad fisk – någonstans runt 500 gram – jag blandade lax, torsk och kolja som vi hade i frysen
  • Hackade örter – vad man kan tänkas ha hemma – jag hade timjan, gräslök och oregano
  • Majonäs – runt 1 matsked

Till bindande smet i annan bunke:

  • 1 ägg
  • 1 dl kokosmjölk (alternativt vanlig mjölk)
  • 0,5 dl mandelmjöl (alternativt ströbröd)
  • 0,5 dl kokosmjöl (alternativt ströbröd)
  • Salt, peppar

20130703-190704.jpgSmeten och hackad fisk i två olika bunkar. Det är inte så dumt att låta ”smeten” stå och svälla i runt 10 minuter.

Det gäller för såväl blandningen mandelmjöl och kokosmjöl som vid användning av ströbröd!

 

 

Blanda ihop och stek små fiskbullar av det hela!

20130703-190739.jpg

Sedan kan man gärna göra någon form av gott grönt till som Savoykål, stekt i Ghee med lite chiliflakes och muskotnöt.

20130703-190749.jpg

Jag trodde att jag skulle kunna komma undan med receptet här, ungarna hade fått välja sin pasta till och allt var frid och fröjd… Tills 2-åringen frågade: ”Var är såsen?”

KAOS – VAR ÄR SÅSEN!?

20130703-190818.jpgPappa gör sås!

Recept på riktigt snabb fiskbullesås:

1 dl vitt portvin
Lite mosad fiskbuljongtärning – ca 0,3…
1 dl vatten
1 msk ketchup
0,5 dl creme fraiche
1 msk dill

Jag reducerade portvin, vatten och ketchup snabbt för att få bort alkoholen och sedan i med creme fraiche, dill och VOILA! Godkänd sås! Här spricker laktosen – men byt ut creme fraiche mot kokosmjölk så landar det minst lika bra!

Avslutande tankar

Det är ett riktigt gott recept och en kul upplevelse att laga mat med barnen – MEN det är inte så att det är städat i köket efteråt… Kaos är nog milt uttryckt, men jag tycker det är värt det!

20130703-190839.jpg 20130703-190833.jpg

 

 

 

 

Led genom exempel även i köket – gör det från grunden tillsammans så blir det NATURLIG mat!

6 reaktion på “Hemmagjorda fiskbullar – att laga mat tillsammans med barnen!

      1. Anonym

        Tack, det receptet skall jag kika på! Fiskbullarna blev toppen, barnlös som jag är så kryddade jag upp med chili och rullade dem i sesamfrö.

        Svara
  1. Annika Petersson

    Ser gott ut, kanske provar ikväll. Men … Vi har inte hittat någon bra fiskbuljong/fiskfond utan smalförstärkare och konserveringsmedel. Vi brukar använda fisksås istället!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.