Hungrig trots du ätit dig mätt precis? Skillnaden mellan full och tillfreds…

monsterDet här är oerhört intressant tycker jag. Det är så många jag träffar som glatt berättar om hur nyttig frukost de äter – en STOOOR tallrik gröt med en grov macka. Jag brukar inte säga så mycket om det hela och vad jag tycker om det till frukost generellt utan väntar snarare på den givna efterföljande kommentaren…

”Men jag är ändå så sjukt hungrig vid kl 10 att allt jag kan tänka på är att äta lunch eller ta något förmiddagsfika!”

Känns det igen? Jag har själv varit precis där. Fattade aldrig hur det hängde ihop att jag var helt utsvulten 2-3 timmar efter frukost trots att jag åt tills jag var helt proppfull.

 Hur kan det komma sig att jag nu utan problem är nöjd från 06:30 till 12-13? En hint är att det har absolut inget alls att göra med om magen är full eller inte…

Nyfiken?

 Tidigare skrivet på temat?

Jag har skrivit inlägg på liknande teman tidigare här och här. Framförallt är det relevant att ta upp det här med hur vår kropp reagerar på olika typer av mat. Den som läst mycket av bloggen vet att jag blir oerhört provocerad av den naiva föreställningen – som lever kvar hos många professorer och dietister – att det som räknas är kalorier in och kalorier ut. Att det inte egentligen spelar någon större roll vad respektive kalori ger för gensvar i kroppen. Bah. Det är så dumt att jag storknar. Utan att spåra ur här nu då… Det jag vill komma till är att de flesta tänker helt fel kring det här!

Det är oerhört stor skillnad på att äta magen full och att äta så att gensvaret i kroppen är en nöjd känsla med stabil energi under lång tid!

Vill man sedan ta djupdykningen in i forskningen kring vilka hormoner jag pratar om – bland annat Grelin om jag inte minns fel – så rekommenderar jag som alltid att man läser vad Gudiol skriver på temat. Men det här är – igen – inte en forskningsdriven blogg som reviderar studier (vilket enligt mig aldrig kan ge en fullständig bild). Jag vill snarare argumentera utifrån kunskap från ursprungsfolk och egna/andras erfarenheter som kan väcka tankar att prova något annat.

 En känga här till en populär vegetarianreklam

IMG_0701Jag är som ni vet en stor förespråkare av att man ska äta grönt. Mycket grönt. Det bör utgöra basen av vår kost tillsammans med bra ekologiska fetter, animalier, nötter, frön och korrekt tillredda baljväxter.Men bilden här till höger utgår från just principen att en full mage skulle göra dig gladare och mättare än en mage med mer högvärdig energi, vilket hela detta inlägget går ut på att såga.

 Så sluta dela den här skitbilden – den gör bara folk förbannade och ännu mer motsträviga till att äta sallad till lunch eftersom en sallad som består av enbart grönt garanterar en skriande hungrig mage 45 minuter senare…

Tillbaka till gröten…

Problemet är som sagt fortfarande att så många tror att det funkar att äta gröt för att bli full trots att det är både lite energi och lite näring.

Gröt är en helt ok frukost. OM man gör den ordentligt och förstår att gröt i sig inte räcker för att ge stabil energi och en känsla av att vara tillfreds under en längre period. Problemet ligger i att det i stort sett bara är en massa snabba kolhydrater. Nej, börja inte ens muttra nu om att jag är någon LCHF-sektledare (vilket för övrigt inte är en dum kosthållning om man förstår det och gör rätt). Det är bara så att det är en väldigt obalanserad frukost.

Varför?

Dels för att det i havre finns en massa bra fettlösliga vitaminer som man inte har en chans att plocka upp med enbart skräp som sylt och minimjölk till – det krävs tyngre don än så – och dels för att det är på tok för lite protein (även om lämplig mängd protein går att debattera till förbannelse, vilket jag skiter i för det är inte syftet med inlägget).

Det är helt enkelt så att magen blir full – men kort och gott med för mycket snabb energi. Låter det vettigt? Kanske inte, men hur många har inte upplevt känslan av att vara riktigt ”mätt” efter frukost och sedan skriande hungrig vid kl 10?

 Ett bra exempel… är min kära mor. Hon tyckte länge att gröten var en sååååå bra frukost. Att hon sedan var skriande hungrig vid 10 var ju liksom en konstant. Det är så det är. Hmmm.

Eftersom jag nu tycker att det är en dålig idé att acceptera ”saker som är som de är” så föreslog jag lite ändringar. Sluta äta gröt till frukost för att istället äta riktig fet yoghurt, ägg och sån här müsli. Mycket märkligt tänkte min kära mor, jag äter mindre, blir inte lika ”full” men håller mig nöjd till långt efter lunch… Något har ändrats. Sedan upplevde hon mycket andra problem som försvann i stil med uppsvullen mage etc. vilket givetvis var en bonus.

Är jag då emot gröt per definition nu igen eller hur är det?

61DVSLexiNL__SY344_PJlook-inside-v2,TopRight,1,0_SH20_BO1,204,203,200_Nej. Även med det sagt är jag inte per definition emot att äta gröt till frukost, men jag betonar att man behöver förstå hur gröt kan göras ordentligt! På det temat kan man som vanligt hitta massvis med bra information in kokboken ”Nourishing Traditions” av Sally Fallon. Problemet är som sagt fortfarande att så många tror att det funkar att äta gröt för att bli full trots att det är både lite energi och lite näring. Så… ska man nu prompt äta en sån laddning med kolhydrater till frukost så måste det balanseras ut av fett. Grynen bör också ha fermenterats sedan dagen innan för att frigöra näring och minska anti-nutrienterna. Sedan kommer det mest spännande av allt. Gröten bör göras med SMÖR och gärna toppas med vispgrädde!

ÅÅÅÅÅ neeeej! Skriker dietisterna. FARLIGT! Mättat fett!

…det är inte lätt att gå tillbaka till en smaklös grå kletig gröt efter att ha smakat den fermenterad, med en stor klick iblandat äkta ekologiskt smör, toppad med vispgrädde och lite lingonsylt. Trust me.

Inget kunde vara mer fel. En rejäl klick smör gör flera saker med gröten. Det förbättrar smaken drastiskt. Det ger ett ökat energi-innehåll, vilket gör att man inte måste äta sig proppfull för att känna sig mätt. Det mättar längre med långsam energi och det gör inte minst att de fettlösliga vitaminer som finns i havregrynen kan tas upp av kroppen. Vilken grej va…

Gör sedan som vi gör hemma och toppa gröten med vispgrädde och en liten klick hemkokt lingonsylt så snackar vi frukost i världsklass – inte ara näringsmässigt, utan också smakmässigt. Inget behov längre av att äta sig proppfull då det kommer att mätta väl och ge en stabil energi under – minst – hela förmiddagen.

Men kalorierna då – det blir så mycket kalorier!

För er som är oerhört bekymrade om kalorier – jag har inte så mycket kommentarer på det temat utöver mitt inlägg här. Det är kort och gott ett helt felaktigt tänk att tro att man kan må bra på att bara reducera kalori-intag. Det funkar förvisso, men det är en enorm utmaning då de flesta inte ändrar VAD de äter utan bara drar ner på mängd. Det GARANTERAR en oerhörd hunger vilket är något av det värsta som finns att stå emot. Bättre då att göra rätt och äta saker som är både goda, mättande och ger stabil känsla av att vara ”nöjd”. Det behövs då per definition mindre ”volym” mat, vilket man snabbt lär sig.

Men… smör & grädde? Det är ju farligt för kolesterolet?

Så här vill jag helst ha mitt smör. Inte via en fabrik som grejar med mjölken först!

Så här vill jag helst ha mitt smör. Inte via en fabrik som grejar med mjölken först!

Jag kommenterar inte detta längre. Läs inläggen här, här och här.

Inget kunde vara mer fel. Jag blir skogstokig på de köpta j-la marginförespråkande dietisterna och professorerna som säger det.

Ät. Riktig. Mat. Punkt.

Avslutande tankar

En av de största misstagen vi ”smarta, utecklade västländer” någonsin gjort är att tro att vi kan skapa livsmedel som är bättre än de som finns att tillgå naturligt. Det är egentligen helt bisarrt. Margarin liksom. My god.

Det är inte speciellt kontroversiellt längre att säga att något är fel med hur vi ser på mat, näring och kroppens behov av snabb energi i vårt samhälle. Titta på utvecklingen av sjukdomar och fetma. Reflektera. Något är fel – det är svårt att säga något annat.

En av de största misstagen vi ”smarta, utecklade västländer” någonsin gjort är att tro att vi kan skapa livsmedel som är bättre än de som finns att tillgå naturligt. Det är egentligen helt bisarrt. Margarin liksom. My god.

Kopplat till detta kommer just problematiken att mycket av det vi har blivit itutade att äta och som klassas som ”bra och nyttigt”, inte de facto gör annat än att fylla magsäcken med resultatet att vi är skriande hungriga någon timme eller två senare. Att använda gröt som exempel är tacksamt då jag upplever att många säger samma sak, utan att själva reflektera, läsa på och göra något åt det. Man fortsätter helt enkelt på samma bana och antar att ”det är så det ska vara” – för såna som jag, som dricker kaffe med smör, kokosolja och vispgrädde, vet man ju kommer dö snarast trots att min kropp mår hur bra som helst! Det är nog bara mina ”bra gener” som gör att jag inte blir fet… Alla dessa okunniga tankar, medan människor som dag in och dag ut äter skräp, lightprodukter med socker, blir överviktiga, får diabetes och bokstavligen äter ihjäl sig på halvfabrikat för att sedan knapra piller som statiner… Skjut mig.

Fett gott kaffe - en perfekt start på dagen.

Fett gott kaffe – en perfekt start på dagen.

Kanske ett spretigt inlägg, men någonstans måste vi våga börja känna efter själva. Hur känns det faktiskt i kroppen efter att ha ätit en köttbit med sallad och en fet gräddsås mot att bara äta grönt tills vi är proppfulla? Hur känns det 1, 2, 3, 4 och 5 timmar efteråt? Jag tror förresten att många skulle må oerhört bra av att göra den utmaningen. Ät lite olika saker och vänta 5 timmar. Hur känns det? Vad gör dig piggast? Vad mår du bäst av? Vad gör dig nöjd?

Lovar att ett salladsberg utan fett och protein kommer att kosta på precis som gröt i mängder utan fett/protein. Det vet alla ni som äter det till frukost.

Våga prova. Det är INTE farligt. Det värsta som kan hända är att ni tycker jag är en fullständig idiot och går tillbaka till ”allt som vanligt”. Men det är inte lätt att gå tillbaka till en smaklös grå kletig gröt efter att ha smakat den fermenterad, med en stor klick iblandat äkta ekologiskt smör, toppad med vispgrädde och lite lingonsylt. Trust me.

Livet är för kort för att äta tråkig mat som inte mättar. Livet är för kort för att inte våga utmana. Livet är för kort för att inte våga leda genom exempel.

7 tankar kring ”Hungrig trots du ätit dig mätt precis? Skillnaden mellan full och tillfreds…

 1. Rode

  Precis och amen på det!! Sen vi började göra gröt ordentligt(se ovan) så kan jag gå halva dan utan att bli hungrig. Typ frukost kl 8.30 och lunch kl 14-15 är inte ovanligt. Samma resultat får jag av 2kokta ägg och en avokado, men ibland vill jag ha varm gröt och då är det toppen med smör och grädde. Testa gärna att ha bär på gröten, hallon/blåbär/jordgubbar eller min favorit björnbär, jag var väldigt skeptisk först men när jag gav sambon(ej svensk och utan lingonuppfostran) tillåtelse att hälla det på min gröt också blev jag positivt överraskad :-).
  Tack för att du fortsätter inspirera till ettbra liv.

  Svara
 2. Biggan

  Håller med Rode, tack och amen på det!!
  I tisdag, fick jag höra den absolut roligaste kommentaren på vääldigt länge! 😀 Ett gäng tjejer/kvinnor, alla i 30-40 års åldern, blev och diskutera frukost. Jag och en annan i sällskapet har käkat lchf/lchf-inspirerat i flera år. Hon berättade att hon äter bacon, ägg och ägglatte till frukost. Jaaa ropade jag- finns det nåt godare än en ägg-latte till frukost?!?! Jag har ”ätit” det i snart flera år och är mätt från 7 till 13, och klarar mig längre om jag måste vara utan mat. Inga problem, inga sockerfall. En annan, A kan vi kalla henne, hörde inte riktigt vad jag sa, men kommenterade att ägg-latte kanske skulle vara en bra idé att ta on-the-go för hon är inte mätt till lunch på sin smörgås hon äter på morgonen. Jag satt bredvid A och sa igen vad jag sagt. ”Nej gud nej, nej alltså jag måste äta vid 11-11.30, så så länge som till 14 vill jag inte vara mätt”. Mjaaha. Nä, men det vore ju dumt att vara mätt och nöjd länge… Men ät din sallad till lunch du, och mellanmål. Och middag 16.30. Och kvällsmål i form av smörgås. Gör så.
  😀 Denna A, är en väldigt klok människa i övrigt och jag ser upp till henne på många plan, men se när det gällde det här så fick hon ett litet minus.. 😉
  Ska dricka lite te med kokosolja nu, och försöka komma ihåg att äta middag.. 😀

  Svara
 3. Nadja Eleonora

  …eller så låter man bli att äta frukost helt? Det är ett fruktansvärt KRAV på att man MÅSTE äta frukost för annars slutar hjärnan att fungera! (Vilka dumheter!)
  Särskilit när diskussionen tas på skolan: ”Men ÄTER HAN INGEN FRUKOST!!!”
  Svar: ”Jo men bara de dagarna han är hungrig på morgonen!”
  (WTF- skolan börjar 8.30, vi har fem minuter till skolan vilket gör att sonen oftast sover till sju. 9.30 är första rasten och ”fruktstund” följt av lunch 10.45, fritids serverar mellis 13.30 följt av frukt 15.00….)

  Utöver ägglatte/MBC så vill jag tipsa om choklad! Ett ägg rörs ihop med en rågad tesked kakao och jordnötssmör eller annat nötsmör, ner med stavmixern och häll på ca 2 dl kokande vatten, häll upp i bästa koppen och servera med massor av vispad grädde 🙂 Nötsmöret gör att även sockerälskande sjuåringar blir förvirrade och tror att det är sötare än vad det är! Hehe 😀

  Svara
 4. Sandra

  Jag älskar din blogg. Du förklarar så bra och på ett sätt så att man förstår. En stor inspiration!
  Tack vare din blogg så har mitt jag blivit mycket mer hälsosam. Tack!

  Svara
 5. Anna

  Hej!

  Hur går själva fermenteringen av gröten till?

  Jag har aldrig fermenterat gröten, men märkte enorm skillnad då jag började äta gröten med en näve nötter (och även skivad banan som ”sötningsmedel”). Supergott o jag höll mig mätt länge. Innan var jag oftast vrålhungrig redan då jag klev in genom dörren till jobbet.

  Men det där med att bli mätt av två kokta ägg (som ju verkar funka för de flesta) funkar inte alls på mig. Vet inte varför 🙁

  Tack för all inspiration!
  Anna

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Själva fermenteringen är inte svårare än att du läser receptet på bloggen. Man lämnar helt enkelt havregryn, vatten och vassle i en skål över natten… Sedan kokar man den som vanligt. Det viktiga för att bli mätt av gröt är ju just att komplettera den med fett och protein så det inte bara är ett stort lass snabba kolhydrater för det mättar kasst. Att lägga till två ägg och nötter är ju en fantastisk kombination – gärna med en stor klick smör i gröten.

   🙂

   Kul att du läser bloggen.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.