Hur blev riktig mat det ”radikala alternativet”?

 

Ingen knepig mat direkt...

Inga radikala saker direkt…

Jag har tidigare skrivit om liknande tema i det här inlägget om att det inte är så himla svårt att stå fast trots den storm som rasar runt mat idag. Allt mer av det som vi har blivit itutade är ”nyttigt” visar sig vara på snudd till riktigt farligt för oss. Allt mer av det som har propagerats som hälsokost, visar sig vara det som gjort – och fortfarande gör – oss rejält sjuka. Det är till och med så att fler och fler av de ”framgångsrika läkemedel” som det propageras för visar sig vara verkningslösa eller rent av farliga – statiner någon? Den gemensamma nämnaren i alltihopa? Gång på gång är det när vi tror att våra ”välmenande vänner i labbrock” – som ALLTID har ett vinstdrivande företag i ryggen – kan göra saker bättre än naturen det går åt skogen.

Jag frågar mig hur i hela friden medicin, operationer och risiga halvfabrikat blev normen för att det är ”säkert enligt någon studie” medan att försöka läka sig med riktig mat är ett ”avvikande alternativ”?

När vi opererar magsäcken på barn…

Då har det enligt mig gått in i h-vete för långt åt skogen med samhället och ”läkekonsten”. Vi stympar alltså fullt friska kroppsdelar på människor som ännu inte är fullvuxna. Hallå. Det är dags att ta ett steg tillbaka. Så låt mig raljera en stund!

godisHur kan det möjligen vara så fruktansvärt kontroversiellt att INTE äta processad mat?! Hur j-la kontroversiellt kan det vara att INTE äta vetemjöl? Hur kontroversiellt och farligt kan det vara att INTE ÄTA OCH DRICKA SOCKER!? Hur kan vuxna människor på allvar kalla något så oerhört sjuk som att operera bort magen på barn ”en bra lösning”? För mig handlar det inte det minsta om att ”läka”, ”hela” eller lära utan att stympa – tyvärr helt utan att man lär sig något. För varför skulle man ändra till riktig mat för att man skär upp magen? Det ”löser ju problemet”…

Det är ju så att man blir helt mörkrädd. Alla dessa professorer som ska uttala sig om hälsosamma livsmedel som uppenbarligen inte har någon som helst koll på hur kroppen fungerar! Nej, vi behöver inte socker. Nej vi behöver VERKLIGEN INTE gluten och fytinsyra i våra liv. Nej, vi behöver inte halvfabrikat där de måste skriva ut ”naturliga smakämnen”.

Att skära upp oss och stympa magen? Det är väl faktiskt förmodligen det allra sista vi behöver!

KOM IGEN FÖR ”#¤%#¤%/#!!!!

Så. Det var skönt. Nu då till lite sakliga argument.

wahlsJag har just hört en podcast där en kvinna reverserar MS. En typisk degenerativ sjukdom som ingen kan förklara och det inte ens finns tillstymmelse till läkemedel som rår på. Men här är en kvinna som genom att dra slutsatser av massa olika studier landar i att det har att göra med kroniskt uppbyggd brist av essentiella vitaminer och mineraler. Således maxar hon upp det genom först tillskott – det ger en del effekt. Sedan byter hon ut tillskotten med riktig mat som urfolk ätit i alla tider och BAM! Hon får enorm respons i kroppen.

Jag frågar mig ödmjukt: Varför blir inte detta genast vägen som man vill prova INNAN medicin? Vi VET att medicinen INTE funkar. Så varför är det inte så att ALLA läkare blir nyfikna istället för kritiska? Hon märkte skillnad direkt. Varför är det så kontroversiellt?

Pusselbitarna är där. Vi kan med vår moderna teknik identifiera brister i kroppen – såväl hormoniella som vitaminer och mineraler. Vi har god förståelse för vilka typer av livsmedel som kan ge oss dessa. Vi har koll på vad som är giftigt. Så jag ställer frågan igen:

HUR KAN DET BLI NÅGOT KONTROVERSIELLT!?

Förklara gärna det för mig. På ett bra sätt. Underbyggt av någon som helst forskning.

Avslutande tankar

Vi har ett ansvar mot oss själva och mot våra barn att prioritera hälsa!

Hur blev vårt västerländska samhälle ett där vi ser på människan som en maskin? Det hade väl kunnat funka om vi fortfarande respekterat att maskiner som får del bränsle utan att servas till sist går sönder. När liksom hela maskineriet är utslitet räcker det inte att laga det ”trasiga kugghjulet”. Det kommer inte hjälpa maskinen att funka bättre. Bara på sin höjd eventuellt fungera en stund till. Sedan går nästa sak sönder.

Vi har ett ansvar mot oss själva och mot våra barn att prioritera hälsa! Det är för mig helt ofattbart att det finns så många som strider för att hälsa skulle vara att äta en fettsnål, tråkig, hungersdrivande diet med hur mycket skit i som helst. Vi vet ju de facto att skyddsämnen är farliga. Vi vet ju att kolesterol behövs för att bygga våra celler. Igen. Hur blev det så fel?

Mina vänner. Kära läsare. Det har gått för långt. Jag sträcker upp armarna i förtvivlan och vill bara skrika ut min vrede över sjukt fel allting har blivit med forskarnas, livsmedelsföretagens och doktorernas ”välsignelse”.

Våga prova något så alternativt och radikalt som att Paleo om ni nu måste ha ett ”dietnamn”… (Jag föredrar att förorda traditionellt tillredd ekologiskt mat utan innehållsförteckning och mycket grönt). Kan någon snälla banka in det i alla det till trötta gamla professorer som Claude Marcus som på allvar är ok med att operera barns magsäckar bara för att ”deras råd om att äta mer fullkorn, mindre fett och röra på sig” inte fungerar?

Vad gör jag? Försöker inspirera så många som möjligt att äta riktig, fet, näringstät, korrekt hanterad mat och skriver det här i rent vredesmod för att på något ynkligt sätt leda genom exempel och protestera mot vansinnet.

10 tankar kring ”Hur blev riktig mat det ”radikala alternativet”?

 1. Jonas

  Tjena Henrik,
  Du har så rätt i allt du säger, jag blir själv otroligt frustrerad på det man läser (även om jag långt ifrån är så pass insatt och beläst som jag önskar) i diverse media, ser runt om sig i barnens skola, på jobb och på andra ställen.
  Vi har under så lång tid tutats i att den felaktiga maten är den ’rätta’! Den stora frågan är om vi hinner byta kurs på denna Titanic som vi alla åker i eller om vi oxå styr på det stora ’isberget’? Det känns dock som att kaptenen på skutan har sett det och börjat gira, frågan är bara om vi hinner gira undan och styra mot en ny kurs??

  Det är intressant och frigörande att läsa dina inlägg, du länkar till relevanta artiklar och jag känner igen mig i din strävan att bara få känna rätten att kunna äta nyttigt utan att det ska vara konstigt!!

  Jag lyssnade igår på ditt pod-förslag om Marcus Torgeby, fantastiskt bra!! Otroligt intressant och roligt att höra hans story… Ska försöka hinna med den andra nu idag, den om den MS-sjuka kvinnan.

  Ha en bra dag Henrik. 🙂

  Keep it up!

  Mvh.

  // Jonas

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Tjena,
   Kanske blir det ett stort skifte när tillräckligt många blir tillräckligtn frustrerade! Det är lite knäckande just det här med att ”alla vet vad som är nyttigt” (fullkorn, margarin, etc) och så är det precis tvärtom. Men Titanic indeed! Du kommer gilla Terry Wahls!

   Svara
   1. Jonas

    Terry Wahls, oj vilken kvinna!! Vilken grej, helt otroligt… 🙂

    Vad roligt och inspirerande det är att höra om hur viktig vår mat faktiskt är, ju fler som lyfter fram detta ju bättre för oss alla.

    // Jonas

    Svara
 2. Walter Levy

  Hej Henrik, och bra talat!

  Jag kan svara på Din fråga (hur kan det vara kontroversiellt att välja nyttig mat).

  Svaret är att de flesta människor är idioter.

  Som tur är finns det också en hel del intelligenta människor, som Mark Sisson, Jacob Gudiol, Andreas Eenfeldt, Ann Fernholm och Henrik Siwe som är snälla nog att dela med sig av verklig kunskap. Bara att läsa och ta till sig – men det klarar inte en idiot.

  Svara
   1. Led genom exempel Inläggsförfattare

    Gudiol har väl ändå vettiga åsikter. En av hans absoluta ståndpunkter är ju att socker med mera överkonsumeras – speciellt kopplat till läsk. Så inget ont om Gudiol här i kommentarerna.

    Svara
 3. Carina

  Tack! Helt otroligt att läsa det du skriver precis just nu. För ett par dagar sedan gick jag loss på min man om just detta. Om att vi inte ifrågasätter t ex mor- och farföräldrar när de insisterar på att bjuda på mat/socker även när det är en vardag och förklara det hela med ”det är ju bara just nu/det händer ju inte så ofta”. Förlåt, hur vet de det? Och om man nu är hemma hos folk så vill de ju bjuda på något gott. Självklart ska de få göra det, inte mig emot för det är ju trevligt, men varför inte då bjuda på något som vi kan äta och inte något som vi tyvärr måste tacka nej till eftersom vi har lagt av med att äta skräp? Varför liksom plocka fram ett choklad och sedan fråga om vi vill ha när man redan vet om att vi inte äter sådant mitt i veckan? Varför inte respektera? Varför säger man att ”det får ni väl förstå att jag vill bjuda på något när ni kommer” och bara vara egoistisk istället för att bjuda på något som alla kan äta? Ja, du hör, jag har varit förbannad på detta ett tag 🙂 Varför ska vi gäster rätta oss efter de som vill bjuda på något gott? Så därför, himla bra skrivet och precis i rättan tid 🙂 Tack!

  Svara
 4. Rode

  Hurra och bu på en gång! Jag hoppas vi snart är tillräckligt många som reagerar att vi kan sluta operara barn, hur i hela världen tänker man när man tar det beslutet åt ett barn. Grattis du är utvald att bli stympad och kommer aldrig kunna få ett normalt förhållande till mat ens när du blir vuxen och kan välja själv. Är gråtfärdig.
  Precis de argumenten jag behöver, tack för att du uttrycker det på ett bra sätt. Nu vet jag hur jag ska svara nästa gång jag blir påhoppad pga min naturliga kost. Från och med nu kommer mitt svar bli att jag äter naturlig mat som är lagad från grunden, klockrent.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Så lite så. Viktigt med bra argument! Kolla in det inlägget jag skrev om just argumentation: ”Världens bästa replik i en diskussion om [vad som helst]!” – där finns bra inspiration! Men visst är det tokigt att man kan uppleva att man blir ”påhoppad” för att man vill äta riktig mat. Det säger något om vad många faktiskt har för nivå av förståelse för maten vi äter idag – speciellt det som många tror är ”bra och nyttigt”!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.